Ηχηρές απουσίες λίγο πριν το «διαζύγιο»
Ηχηρές απουσίες σημειώνονται από την κρίσιμη συνεδρίαση των ΑΝΕΛ, οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση παροξυσμού ενόψει της άφιξης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, ενώ το «διαζύγιο» με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ζήτημα χρόνου.
Τόσο η υπουργός Τουρισμού όσο και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα λείπουν από τις συζητήσεις, τη στιγμή που η Έλενα Κουντουρά, η οποία βρίσκεται στο Τορόντο, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ψήφισης της συμφωνίας και ο Βασίλειος Κόκκαλης έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας, διαφωνώντας παράλληλα όμως με την αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση.
Η σημερινή συνεδρίαση των ΑΝΕΛ πραγματοποιείται λίγες ώρες πριν τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα σε τηλεοπτικό σταθμό, μία μέρα πριν την επίσκεψη της Άγγελας Μέρκελ στην Αθήνα και ενόψει της συνάντησης κορυφής των κυβερνητικών εταίρων, η οποία έχει «κλειδώσει» για την Παρασκευή.
Σαφώς, τα «βλέμματα» στρέφονται στον «αντάρτη» Θανάση Παπαχριστόπουλο, γύρω από τις κινήσεις του οποίου σημειώνεται πλούσιο παρασκήνιο.
Ο ίδιος «βλέπει» θετικά τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το πολιτικό του μέλλον στη «στέγη» της Κουμουνδούρου, αφότου διέρρευσε το ραντεβού του με τον πρωθυπουργό την παραμονή της πρωτοχρονιάς, το οποίο και πυροδότησε ένταση ανάμεσα στους συγκυβερνήτες και εξελίξεις.
Την ίδια ώρα, ο Κώστας Κατσίκης θέτει ζήτημα δεδηλωμένης της κυβέρνησης, δηλώνοντας πως οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν, πριν φτάσει η Συμφωνία στη Βουλή, αποσύροντας μάλιστα την εμπιστοσύνη τους.
Στην... καρέκλα της τονίζει ότι θα παραμείνει η κυρία Χρυσοβελώνη, λέγοντας «εγώ θα αναγνώσω το κείμενο της συγκεκριμένης συμφωνίας και εφόσον είναι πράγματι προς το συμφέρον της χώρας, από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος να φύγω από τη θέση μου και να δημιουργήσω προβλήματα στην κυβέρνηση, εκτός και εάν η λύση αυτή υποδειχθεί από τον πρωθυπουργό».
Τη στιγμή δε που το Ποτάμι δηλώνει πως θα ψηφίσει τις Πρέσπες, ζητώντας ωστόσο εκλογές, αν αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ, στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει το σενάριο κυβέρνησης ανοχής.
Το ζήτημα έχει προκαλέσει έναν ανελέητο «πόλεμο» ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με τη ΝΔ να εξαπολύει δριμύ «κατηγορώ» κατά του Μαξίμου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει δύο επιλογές: Ή ψήφος εμπιστοσύνης ή κάλπες.