Με πολιτικό «πυρετό» το καλωσόρισμα του 2019
Πολύ πριν την εκπνοή του 2018 γράφαμε για ιδιαίτερα «θερμό» Ιανουάριο και να που εν μέσω πολικών θερμοκρασιών στο καιρικό σκηνικό, τα αίματα έχουν «ανάψει» για τα καλά στον πολιτικό κόσμο της χώρας.
Τη στιγμή που όλα τα κόμματα ετοιμάζονται για την κρίσιμη ψηφοφορία της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία αναδεικνύεται σε καταλύτη πολιτικών εξελίξεων, η υπόθεση της Novartis πυροδοτεί την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, «φουντώνοντας» τις ενδείξεις περί προεκλογικής εκστρατείας.
Ο «πόλεμος» Μαξίμου-Πειραιώς είναι ανελέητος, με τη ΝΔ να κάνει λόγο ανοιχτά για την ύπαρξη «παραδικαστικού κυκλώματος» στην Ηρώδου Αττικού, θέτοντας ζήτημα Δημοκρατίας και θωράκισης των θεσμών, όπως ακριβώς και το ΚΙΝΑΛ.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση σιωπά για τις βαρύτατες καταγγελίες του πολυσυζητημένου πρώην προστατευόμενου μάρτυρα, Νίκου Μανιαδάκη, ότι έχει δεχτεί πιέσεις, προκειμένου να δηλώσει πως έχουν χρηματιστεί οι κκ. Σαμαράς, Γεωργιάδης και Στουρνάρας. Ωστόσο, προχωρεί σε επιλεκτικές επιθέσεις κατά «γαλάζιων» στελεχών, εντείνοντας την σκανδαλολογία και κάνοντας λόγο για «Χριστοφοράκους» και Siemens.
Το «μέτωπο» της Novartis δε αφορά και τα παραληρήματα του Παύλου Πολάκη κατά δικαστών και εισαγγελέων, οι οποίοι εξαπολύουν «πυρά», έχοντας στο πλευρό τους σύσσωμη την αντιπολίτευση. Μιλούν για «θεσμική εκτροπή» και ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού για τις προκλητικές αναρτήσεις του υπουργού του.
Την ίδια δε στιγμή, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ταυτίζουν τον κ. Πολάκη με τον κ. Τσίπρα, τον οποίο κατηγορούν για «κάλυψη» του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.
Το θερμόμετρο έχει χτυπήσει «κόκκινο», καθώς οι εξελίξεις γύρω από την πολύκροτη υπόθεση της Novartis «τρέχουν» παράλληλα με τις «ζυμώσεις» για το Σκοπιανό.
Αν και το «διαζύγιο» των «συγκυβερνητών» θεωρείται δεδομένο, εντούτοις ο κ. Τσίπρας δεν φαίνεται να ανησυχεί. Το Μαξίμου διαρρέει αφενός πως έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία, ώστε να περάσουν οι Πρέσπες και αφετέρου πως ακόμα και με την αποχώρηση του «τυφώνα Πάνου», ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στην καρέκλα ως… κυβέρνηση ανοχής, η οποία ουσιαστικά θα έχει ρόλο... «γλάστρας», δεδομένου ότι δεν θα μπορεί να περνά βασικά νομοσχέδια, για τα οποία απαιτούνται 151 ψήφοι.
Αν και τόσο ο πρωθυπουργός όσο και τα στελέχη του «ξορκίζουν» το σενάριο της πρόωρης κάλπης, με τον πρώτο να έχει δηλώσει πως «ψάχνει ημερομηνία τον Οκτώβριο», ωστόσο οι προεκλογικές «πρόβες» αυξάνονται.
Μία ακόμη ενδεικτική ήταν και στα εγκαίνια του σταθμού του μετρό Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει ύστερα από δύο χρόνια.
Τα social media έκαναν «πάρτι» για το επικοινωνιακού «σόου» του κ. Τσίπρα, ο οποίος έχει ξεκάθαρα ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία του από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου η δημοσκοπική του εικόνα έχει «καταρρεύσει».
Τώρα το σενάριο ο πρωθυπουργός να δραπετεύσει πολιτικά μέσω της κάλπης, αφήνοντας την «καυτή πατάτα» του Σκοπιανού στον πρόεδρο της ΝΔ, κερδίζει πόντους, αν και το επιτελείο του κ. Τσίπρα έχει δηλώσει πως ο ίδιος «δεν θα αφήσει εκκρεμότητες» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Από την πλευρά της, η ΝΔ «φουλάρει» τις εκλογικές «μηχανές», στήνοντας τη «γαλάζια» στρατηγική της για την επόμενη ημέρα και εκτιμώντας πως οι κάλπες θα ανοίξουν το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Μάϊο.
Αυτό, πάντως, που αξίζει να επισημανθεί, αλλά για το οποίο φαίνεται πως αδιαφορεί επιδεικτικά το Μαξίμου, είναι πως σε περίπτωση κυβέρνησης ανοχής τα μηνύματα που θα σταλούν σε αγορές και επενδυτές, θα είναι καταστροφικά, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για μία οικονομία σε «τροχιά ανάπτυξης».