Νέα χρονιά, νέοι «λεονταρισμοί»: Το Σκοπιανό καταλύτης
«Καυτή» είναι η έναρξη του νέου έτους, του εκλογικού 2019. Η εγχώρια πολιτική σκηνή θυμίζει «κινούμενη άμμο».
Τα επιτελεία των κομμάτων βρίσκονται σε «αναβρασμό», περιμένοντας να φτάσει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα πυροδοτήσει «ντόμινο» εξελίξεων, δεδομένης - έως στιγμής βέβαια - της «απειλής» του Πάνου Καμμένου περί αποχώρησής του από το κυβερνητικό σχήμα.
Το πολιτικό «σήριαλ» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φαίνεται πως φτάνει στο τέλος του..., αν και το ενδεχόμενο της «κωλοτούμπας» παραμένει πάντα ανοιχτό, ενώ η «Βαβέλ» που επικρατεί στους ΑΝΕΛ δεν οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα για το αν όλοι οι βουλευτές του «τυφώνα Πάνου» θα ακολουθήσουν τους «λεονταρισμούς» του.
Τη δεδομένη στιγμή όλα τα σενάρια «παίζουν», μάλιστα πλέον εντείνεται εκείνο της κυβέρνησης μειοψηφίας, αφότου άνοιξε και επίσημα χθες το «παράθυρο» ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στην πιθανή παραίτηση του ΥΠΕΘΑ. Ωστόσο, με τη γνωστή του ειρωνεία ο πρωθυπουργός συνομιλώντας την παραμονή της πρωτοχρονιάς με δημοσιογράφους στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε πως ο «Πάνος δεν ανησυχεί» για τη Συμφωνία, «το έχει αποδεχτεί», όπως σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Προς το παρόν, το σίγουρο είναι πως η ώρα των αποφάσεων θα φτάσει μετά τις 18 του τρέχοντος μηνός, όταν ο Αλέξης Τσίπρας θα σημάνει τον ερχομό της Συμφωνίας στη Βουλή, οπότε παράλληλα θα ηχήσουν και τα εκλογικά «καμπανάκια». Εξίσου σίγουρη, πάντως, είναι και η «δίψα» του ΣΥΡΙΖΑ για απόλαυση της εξουσίας μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, τη στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου θέτει στο τραπέζι το σενάριο της κυβέρνησης ανοχής, η οποία ουσιαστικά θα έχει ρόλο... «γλάστρας», δεδομένου ότι δεν θα μπορεί να περνά βασικά νομοσχέδια, για τα οποία απαιτούνται 151 ψήφοι.
Στην Ηρώδου Αττικού, ωστόσο, δεν μοιάζουν να σκάνε. Αναζητούν αυτή τη στιγμή τους «συμμάχους», που θα τους ανοίξουν το δρόμο για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ώστε να «πανηγυρίσουν» κόντρα πάντα στη λαϊκή ετυμηγορία. Εξάλλου, είναι σίγουροι πως στην πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, ο κ. Καμμένος δεν θα βάλει την υπογραφή του.
Το «ψάρεμα» έχει πιάσει, όπως λένε οι πληροφορίες, στο Ποτάμι, καθώς οι Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Μαυρωτάς θα ψηφίσουν τη Συμφωνία, χωρίς όμως η επιλογή αυτή να σηματοδοτεί και την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Στον αντίποδα, Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός, που «φλερτάρουν» με τη ΝΔ, θα καταψηφίσουν ή θα απόσχουν από την ψηφοφορία.
Στους... ΑΝΕΛ, όπου οι εντονότερες δονήσεις θεωρούνται σχεδόν δεδομένες, υπέρ της Συμφωνίας έχει ταχθεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ανοιχτό το ενδεχόμενο θετικής ψήφου κρατά η Έλενα Κοντουρά, ενώ «σφίγγα» παραμένει ο Κώστας Ζουράρις.
Τα «βλέμματα» στρέφονται, λοιπόν, στην Κατερίνα Παπακώστα, η οποία δηλώνει «ναι» υπό την προϋπόθεση να υπάρξει ερμηνευτική δήλωση για τη γλώσσα και την εθνότητα. «Γρίφος», τέλος, αποτελεί η στάση του κ. Θεοχαρόπουλου.
Περί εκλογών το ανάγνωσμα
Αν και τόσο ο πρωθυπουργός όσο και τα στελέχη του «ξορκίζουν» το σενάριο της πρόωρης κάλπης, με τον πρώτο να έχει δηλώσει πως «ψάχνει ημερομηνία τον Οκτώβριο», ωστόσο οι προεκλογικές «πρόβες» αυξάνονται.
Μία ακόμη ενδεικτική ήταν και στα εγκαίνια του σταθμού του μετρό Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει ύστερα από δύο χρόνια.
Τα social media έκαναν «πάρτι» για το επικοινωνιακού «σόου» του κ. Τσίπρα, ο οποίος έχει ξεκάθαρα ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία του από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου η δημοσκοπική του εικόνα έχει «καταρρεύσει».
Τώρα το σενάριο ο πρωθυπουργός να δραπετεύσει πολιτικά μέσω της κάλπης, αφήνοντας την «καυτή πατάτα» του Σκοπιανού στον πρόεδρο της ΝΔ, κερδίζει πόντους, αν και το επιτελείο του κ. Τσίπρα έχει δηλώσει πως ο ίδιος «δεν θα αφήσει εκκρεμότητες» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Από την πλευρά της, η ΝΔ «φουλάρει» τις εκλογικές «μηχανές», στήνοντας τη «γαλάζια» στρατηγική της για την επόμενη ημέρα και εκτιμώντας πως οι κάλπες θα ανοίξουν το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Μάϊο.
Αυτό, πάντως, που αξίζει να επισημανθεί, αλλά για το οποίο φαίνεται πως αδιαφορεί επιδεικτικά το Μαξίμου, είναι πως σε περίπτωση κυβέρνησης ανοχής τα μηνύματα που θα σταλούν σε αγορές και επενδυτές, θα είναι καταστροφικά, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για μία οικονομία σε «τροχιά ανάπτυξης».
Και... ανασχηματισμός στον «μπαχτσέ»
Στον πολιτικό «μπαχτέ» συμπεριλαμβάνονται και τα σενάρια περί ανασχηματισμού, με το «βλέμμα» στην αποχώρηση των ΑΝΕΛ.
Εδώ... πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η Κεντροαριστερά, στον απόηχο του «αλαλούμ» με τις δηλώσεις του Σταμάτη Μαλέλη περί «προοδευτικής κυβέρνησης». Το εντυπωσιακό είναι πως τα λεγόμενά του αρχικά βρήκαν την αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η αναδίπλωση του ιδίου προκάλεσε αμέσως μετά την «οργή» στελεχών του Μαξίμου.