Επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα, ενόψει της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, θέλει να παράσχει η Άγγελα Μέρκελ με τη επίσκεψή της στην Αθήνα στις 10 και 11 Ιανουαρίου.
Εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Γερμανίδα καγκελάριος ενδέχεται να συναντηθεί με νέους ανθρώπους (αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί κάτι σχετικό).
Η επιλογή της ημερομηνίας δεν είναι τυχαία: λίγες ημέρες αργότερα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, με την κυβέρνηση Ζάεφ να έχει ολοκληρώσει την προβλεπόμενη συνταγματική αναθεώρηση, η συμφωνία των Πρεσπών θα πάρει τον δρόμο για την ελληνική Βουλή. Οπως αναφέρουν πληροφορίες από τη γερμανική πρωτεύουσα, η κ. Μέρκελ επιθυμεί με την επίσκεψή της να παράσχει στήριξη στον Ελληνα πρωθυπουργό καθώς η συμφωνία εισέρχεται στην τελική ευθεία. Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο δραστηριοποιήθηκε έντονα στο παρασκήνιο κατά το πρώτο εξάμηνο του απερχόμενου έτους για να καταλήξουν Αθήνα και Σκόπια σε κοινό τόπο για το ονοματολογικό και τα ζητήματα που συνδέονται με αυτό.
Η υπογραφή της συμφωνίας επισφράγισε τη νέα σχέση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της καγκελαρίου. Κατά την πρώτη επίσκεψή της στην Ελλάδα επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, τον Οκτώβριο του 2012, ο κ. Τσίπρας, ως αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολίαζε ότι «η κ. Μέρκελ έρχεται σήμερα στην Αθήνα για να στηρίξει τους μερκελιστές της Ελλάδας». Το παροιμιώδες «go back» της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών του 2014 ήταν χαρακτηριστικό της επιθετικής του στάσης απέναντι στην ηγέτιδα που κρατούσε τα ηνία του ισχυρότερου εκ των επίσημων δανειστών της Ελλάδας.
Κατά την ταραχώδη πρώτη περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, η κ. Μέρκελ ανέλαβε έναν παιδαγωγικό ρόλο απέναντι στον άπειρο ομόλογό της. Η οργή της με την επιλογή του κ. Τσίπρα να προκηρύξει δημοψήφισμα και να στηρίξει την απόρριψη της πρότασης των δανειστών παραλίγο να οδηγήσει σε ρήξη μεταξύ τους. Η εξαντλητική «πολιτική» διαπραγμάτευση μεταξύ τους τη νύχτα της 12ης προς τη 13η Ιουλίου ήταν η αρχή μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης.
Η πιστή εφαρμογή των όρων του τρίτου μνημονίου από τη δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνέβαλε στη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των δύο ηγετών. Την ίδια συνέπεια είχε η έξαρση της μεταναστευτικής κρίσης. Με την απόφασή της να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας στους Σύρους πρόσφυγες, η κ. Μέρκελ έγινε αντικείμενο μίσους για τους δεξιούς λαϊκιστές, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην Ευρώπη ευρύτερα. Στη μάχη της για πολιτική επιβίωση στον απόηχο του Σεπτεμβρίου του 2015, ο κ. Τσίπρας αποδείχθηκε αξιόπιστος σύμμαχος, αποδεχόμενος τη συμφωνία με την Τουρκία του Μαΐου του 2016 και στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες της για μια πανευρωπαϊκή λύση στη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Η τρέχουσα διαπραγμάτευση για το Brexit, με την τρομακτική δυσκολία εξεύρεσης συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και κυβέρνησης Μέι και την ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία της Μέι να πείσει το κόμμα της να τη στηρίξει, έχει ξυπνήσει για την καγκελάριο μνήμες του 2015. Καθώς η προθεσμία για την αποχώρηση της Βρετανίας πλησιάζει απειλητικά και δεν διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα, η κ. Μέρκελ, σύμφωνα με πηγές στο περιβάλλον της, κάνει αναφορές στον κ. Τσίπρα. «Μόνο εκείνος ξέρει πώς είναι», φέρεται να έχει πει.