Χαμηλοί τόνοι από τον Τσίπρα για τις τουρκικές προκλήσεις
Με ένα ήπιο σχόλιο για την έντονη τουρκική προκλητικότητα και τις νέες εντάσεις στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας επέλεξε να τοποθετηθεί ο Αλέξης Τσίπρας προς την Άγκυρα, στο πλαίσιο της τριμερούς συνόδου συνεργασίας με την Κύπρο και το Ισραήλ που έγινε σήμερα, Πέμπτη, στην Μπερ Σαβά του Ισραήλ.
Μιλώντας σε κοινές δηλώσεις με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε λακωνικά πως στη συνάντηση «υπογραμμίσαμε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Με σεβασμό ειδικά στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της».
Συνεχίζοντας για το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «τονίσαμε την ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού».
Αναφερόμενος στη συνεργασία των τριών χωρών, ο πρωθυπουργός στάθηκε στα ενεργειακά και υπογράμμισε πως «δίνουμε έμφαση στον διάλογο επί περιφερειακών θεμάτων καθώς και στη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της έρευνας και της καινοτομίας, της κυβερνοασφάλειας και της ψηφιακής πολιτικής αλλά και της αγροτικής συνεργασίας».
«Όσοι συνεργαστούμε για την κατασκευή αυτού του δρόμου ενέργειας, ανοίγουμε και τον δρόμο για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχής μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει στην Κρήτη και μάλιστα στην Κνωσό, η οποία -όπως εξήγησε- είναι μία πολύ σημαντική πόλη του αρχαίου, μινωικού πολιτισμού. Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί ότι το νησί της Κρήτης είναι ένα νησί συνεργασίας και συνανάπτυξης, καθώς από εκεί θα περνά ο αγωγός East Med, συμπλήρωσε.
Για τη συνεργασία με το Ισραήλ, ο κ. Τσίπρας είπε πως με τον κ. Νετανιάχου «συζητήσαμε για τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου καινοτομίας στην Θεσσαλονίκη, που θα δώσει την ευκαιρία για συνέργειες ισραηλινών νεοφυών επιχειρήσεων με ελληνικές, αλλά και για επιχειρήσεις από τα Βαλκάνια».
«Για το Μεσανατολικό, επανέλαβα τη προσήλωση της Ελλάδας στην επίτευξη βιώσιμης λύσης δύο κρατών, που θα εξασφαλίζει ειρήνη και ασφάλεια για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. Τόνισα τη στήριξή μας στην επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, στη βάση ουσιαστικών διαπραγματεύσεων» πρόσθεσε.
Εξάλλου, δήλωσε πως «συνομιλήσαμε ειδικά για τις εξελίξεις στη Συρία, την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση και τον μελλοντικό ρόλο της Τουρκίας και του Ιράν στη χώρα. Συμφωνήσαμε στην ενίσχυση της συνεργασίας μας στον τομέα της ασφάλειας και της ανταλλαγής πληροφοριών για τις εξελίξεις.