Προϋπολογισμός 2019: Εγκρίθηκε με 154 υπέρ - «Ναι» και ο Σαρίδης
Εγκρίθηκε από τη Βουλή, με 154 ψήφους υπέρ και 143 κατά, ο προϋπολογισμός του 2019, χωρίς απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία, με τη στήριξη του Γιάννη Σαρίδη της Ένωσης Κεντρώων, η οποία πιθανότατα φέρνει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, και της ανεξάρτητης Κατερίνας Παπακώστα. Ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος διαφοροποιήθηκε για τις απόρρητες δαπάνες του προυπολογισμού, ήταν, κατα τ' άλλα, η μόνη παραφωνία στην ομοφωνία της συγκυβέρνησης, ενώ, αναμενόμενα, σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν οι ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, και οι δύο με αναφορές στα θέματα της επικαιρότητας. Έντονο επεισόδειο σημειώθηκε, τέλος, μεταξύ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του προέδρου της Βουλής.
«Ο κύκλος της κρίσης θα έπρεπε να κλείσει πριν τέσσερα χρόνια αν εσείς κ.Τσίπρα δεν προκαλούσατε εκλογές με την συνδρομή του κύριου Κουβέλη και της Χρυσής Αυγής» τόνισε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι η ΝΔ «καταψηφίζει τον προϋπολογισμό και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για ό,τι αυτοί συμβολίζουν, τον λαϊκισμό, τη δημαγωγία, την πολιτική χωρίς αρχές, μαζί με την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων». Είναι ο «τελευταίος προϋπολογισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», συμπλήρωσε.
«Σήμερα ψηφίζουμε τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό. Έναν προϋπολογισμό δημοσιονομικής επέκτασης μετά από 8 χρόνια λιτότητας. Τον πρώτο δικό μας προϋπολογισμό», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Παραλάβαμε μια χώρα αμέσως μετά από μια πενταετία καταστροφής», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ αρνήθηκε ότι τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αντάλλαξε την Μακεδονία για τις συντάξεις.
Ο Γιάννης Σαρίδης υπερψηφίζει τον προϋπολογισμό
Πολιτικούς τριγμούς προκαλεί η θετική ψήφος του Γιάννη Σαρίδη της Ένωσης Κεντρών, αντίθετα στη γραμμή του κόμματος, καθώς η ενδεχόμενη διαγραφή του θα επιφέρει και τη διάλυση της ΚΟ του Γιώργου Λεβέντη.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ίδιος ο Λεβέντης δεν θα είναι πια επικεφαλής κόμματος, αλλά ανεξάρτητος βουλευτής, καθώς η Ένωση Κεντρώων δεν θα συγκεντρώνει πλέον τον ελάχιστο αριθμό των 5 βουλευτών που απαιτείται.
Βέβαια, ακόμα κι αν είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν ωφελεί το Γιώργο Λεβέντη, και άρα είναι πολύ πιθανό να μη διαγράψει τελικά το βουλευτή του, ισχυρό είναι το σενάριο ότι το φλερτ Σαρίδη-ΣΥΡΙΖΑ θα καταλήξει σε μεταγραφή, φέρνοντας των πρώην αρχηγό του προ τετελεσμένου.
Το «Όχι» του Νίκου Κοτζιά στις απόρρητες δαπάνες των υπουργείων
Εκτός από τις εξελίξεις που αναμένονται στο κόμμα του κ. Λεβέντη, στο μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Κοτζιάς, αν και ψήφισε «Ναι» στον προϋπολογισμό, διαφοροποιήθηκε από την κυβέρνηση στα άρθρα για τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων.
«Όπως έχω δηλώσει ψηφίζω σε όλα "ναι" στον προϋπολογισμό, εκτός από τις απόρρητες δαπάνες που δεν περνάνε από τη Βουλή. Έχω ζητήσει από την κυβέρνηση να υιοθετήσει τη θέση, όπως οι απόρρητες δαπάνες του
υπουργείου Εξωτερικών, περνάνε από τη Βουλή, να περνάνε όλες από τη Βουλή», δήλωσε κατά την ψηφοφορία του προϋπολογισμού ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.
Επεισόδιο Μητσοτάκη - Βούτση
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έντονο επεισόδιο εκτυλίχθηκε μεταξύ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του προέδρου της Βουλής.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Νίκο Βούτση ότι λειτουργεί μεροληπτικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ όταν διευθύνει συνεδριάσεις. Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι για πολλοστή φορά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θορυβούσαν την ώρα που στο βήμα του ομιλητή ήταν ο κ. Μητσοτάκης. «Αρκετά πια» είπε αγανακτισμένος ο κ. Μητσοτάκης.
«Αυτό τον αυταρχισμό αλλού, όχι στον Πρόεδρο της Βουλής» απάντησε ο κ. Βούτσης με τον πρόεδρο της ΝΔ να τον καλεί να κατεβάσει τον τόνο της φωνής του. «Αν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να επιβάλλετε την τάξη, κατεβείτε από την έδρα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Με σκληρούς χαρακτηρισμούς σε βάρος του προέδρου της ΝΔ σχολίασε αμέσως μετά την αντίδραση του κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός.
Ψηφοφορία
Σε σύνολο 297 βουλευτών, που συμμετείχαν στην ονομαστική ψηφοφορία,143 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τον προϋπολογισμό.
Υπέρ ψήφισε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης και η Κατερίνα Παπακώστα.
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στη χθεσινή βομβιστική επίθεση στο ΣΚΑΪ, λέγοντας πως «η χθεσινή τρομοκρατική επίθεση κατά του ΣΚΑΙ και της "Καθημερινής" είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα της στρατηγικής της έντασης που ακολουθείτε από όταν ήσασταν ακόμα αντιπολίτευση».
Συνεχίζοντας με σχόλιο για τα φαινόμενα της ανομίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «οι καταλήψεις και οι γροθιές γίνονται εύκολα ρόπαλα και μολότοφ για να καταλήξουν σε βόμβες. Όσο ανοιχτή είναι η δημοκρατία μας σε διαφορετικές απόψεις τόσο αμείλικτη θα είναι με εκείνους που θα θελήσουν να την φιμώσουν με βία» πρόσθεσε.
Παράλληλα, επεσήμανε πως «όσοι φαντασιώνονται ένοπλους αγώνες και επαναστάσεις» θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε στο ότι«ο κύκλος της κρίσης θα έπρεπε να κλείσει πριν τέσσερα χρόνια αν εσείς κ.Τσίπρα δεν προκαλούσατε εκλογές με την συνδρομή του κύριου Κουβέλη και της Χρυσής Αυγής».
«Τους καταψηφίζουμε όχι μόνο εμείς, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Στις εκλογές που έρχονται θα κλείσει ο κύκλος της χειρότερης κυβέρνησης μετά τη μεταπολίτευση» τόνισε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο τη ΝΔ, ο προϋπολογισμός είναι «καθρέπτης της αποτυχίας του κ. Τσίπρα».
«Ο τελευταίος προϋπολογισμός του κ. Τσίπρα είναι ο απολογισμός του μακροβιότερου μνημονιακού πρωθυπουργού», σημείωσε
Για την οικονομία
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για το ότι «τo QE ο κ. Τσίπρας πρώτα το αρνήθηκε, πρόπερσι το έθεσε ως μέγα στόχο, πέρυσι το είπε "εναλλακτική λύση" και φέτος τι έκανε; Απλώς το έχασε! Κάπου 2,6 τρισ. ευρώ πήραν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Και η Ελλάδα πόσα πήρε; Ούτε ένα ευρώ. Διαλύσατε την μεσαία τάξη» τόνισε προς τον πρωθυπουργό, ενώ ανέφερε ακόμα ότι «το 2015 η χώρα διχάστηκε σένα δημοψήφισμα παρωδία και έχασε τις τράπεζες της».
Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, δήλωσε πως «η χώρα μας τώρα καλείται να καλύψει τις ανάγκες της με δανεισμό από τις διεθνείς αγορές. Αυτό που παρέμεινε είναι η εποπτεία την οποία καμιά άλλη χώρα δεν την έχει».
Μιλώντας για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, σημείωσε πως «υποδεχόμαστε το νέο έτος με μια κοινωνία που ύστερα από 29 αυξήσεις φόρων, 17 παρεμβάσεις που μειώνουν τις συντάξεις και μείωση των μισθών παραμένει και σήμερα φυλακισμένη στην λιτότητα και με μια κυβέρνηση ανίκανη παρά την "κατανόηση" που σας δείχνουν οι δανειστές να μπορέσει να προχωρήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις».
Ακόμα, υποστήριξε πως «πήρατε μέτρα 11 δισ. από τα οποία επιστρέφετε το ένα ως προεκλογικό φιλοδώρημα».
Συνεχίζοντας την επίθεση κατά της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «οι οδυνηρές συνέπειες του τρίτου μνημονίου αποτυπώνονται και στις σελίδες αυτού του προϋπολογισμού που δεν είναι αξιόπιστος και σίγουρα δεν είναι αναπτυξιακός».
Η πρόταση της ΝΔ
Μιλώντας για τις προτάσεις του κόμματος του, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι «το στόχο μας περιγράφει το δίπτυχο λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες καλές δουλειές. Εμείς πιστεύουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Εμείς θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους και τις εισφορές».
«Η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να ανακτήσει την αξιοπιστία της χώρας κι έτσι να διεκδικήσει την μείωση των υπερβολικών υπερπλεονασμάτων, ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Και στο επίκεντρο της πολιτικής μας βρίσκεται η επιστροφή σε λογικά ετήσια πλεονάσματα, ώστε να δοθεί χώρος για μέτρα αύξησης της παραγωγής και της ανταγωνιστικότητας, αλλά και για πρόνοιες κοινωνικής συνοχής».
Αναφέρθηκε στις δικές του προτάσεις: «Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 30% μέσα σε 24 μήνες, ο φόρος στα κέρδη των επιχειρήσεων μειώνεται στο 20% από 29% σήμερα και στα μερίσματα στο 5% από 15% σήμερα. Έτσι, σε μία διετία, ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις θα πέσει στο 24% από 40% σήμερα. Ο ΦΠΑ στην εστίαση και στο τουριστικό προϊόν μειώνεται στο 13%. Τελικός στόχος είναι να καταλήξουμε σε δύο συντελεστές ΦΠΑ, 11% και 22%. Ενώ το όριο υπαγωγής σ' αυτόν αυξάνεται στις 25.000 ευρώ από 10.000 σήμερα, ώστε να ανασάνουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι ιδιωτικές επενδύσεις στηρίζονται μέσα από ένα πλέγμα φορολογικών, γραφειοκρατικών και διοικητικών εργαλείων. Το θηριώδες πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους αντιμετωπίζεται δραστικά».
Έκανε αναφορά στην δέσμευσή του για «ενιαία ρύθμιση 120 δόσεις για όλους τους οφειλέτες του δημοσίου ξεκινώντας με όσους χρωστούν ως 3.000 ευρώ. Πρόγραμμα "δεύτερη ευκαιρία" για όσους χρωστούν στις τράπεζες και έχουν βιώσιμες επιχειρήσεις. Επιβράβευση συνεπών οφειλετών. Τολμηρή διαγραφή χρεών που αφορούν πτωχευμένες εταιρείες και "κουφάρια" δεκαετιών, που καταγράφονται μόνο θεωρητικά. Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης εναντίον των στρατηγικών κακοπληρωτών. Και επίλυση-εξπρές των 250.000 εκκρεμών υποθέσεων από Μηχανισμό Επίλυσης Διαφορών με επικεφαλής ανώτατο δικαστικό».
Αναφέρθηκε στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και στο κοινωνικό του πρόγραμμα: «Ο νόμος Κατρούγκαλου καταργείται και το Ασφαλιστικό σύστημα αποκτά τρεις πυλώνες -με τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα. Τα αποθεματικά των ταμείων θα μπορούν να επενδύονται και να αυξάνονται, αυξάνοντας την αποταμίευση και τις επενδύσεις στην οικονομία, αλλά και τη σύνταξη που θα λάβει από τον «ατομικό του κουμπαρά» κάθε νέος ασφαλισμένος...Στηρίζουμε τους πιο αδύναμους με εγγυημένο εισόδημα σε 800.000 φτωχότερους συμπολίτες μας. Στηρίζουμε την ελληνική οικογένεια μπροστά στον δημογραφικό κίνδυνο. Η Πολιτεία ενισχύει με 2.000 ευρώ κάθε νέα γέννηση στην Ελλάδα. Αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Και κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού. Και τέλος οι μισθοί συνδέονται με την ετήσια ανάπτυξη της χώρας. Αλλά οι κατώτατοι μισθοί θα έχουν διπλάσια αύξηση από τον ρυθμό αύξηση του ΑΕΠ κάθε χρόνο».
«Πυρά» για το Σκοπιανό
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ξεχωριστή αναφορά στη συμφωνία των Πρεσπών και επιτέθηκε στον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά μετά και από την πρόσφατη πρόταση του τελευταίου για μυστική ψηφοφορία όταν αυτή έρθει προς επικύρωση στη Βουλή.
«Δε θα γίνει μυστική ψηφοφορία για το Σκοπιανό. Και τότε θα ακουστεί το Ναι που θα πείτε εσείς εκεί που όλοι οι άλλοι είχαν πει όχι, κύριε Τσίπρα» τόνισε.
Μιλώντας προς τον πρωθυπουργό, δήλωσε πως «περιμένω κ. Τσίπρα να μιλήσετε για τις εξελίξεις στα εθνικά μέτωπα».
Σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως « ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη για να προσβάλει τους Μακεδόνες μέσα στο σπίτι τους. Δραπέτευσε από το παρόν, επιλέγοντας να μιλήσει για τον Εμφύλιο.
Ερμηνεύοντας όπως θέλει την Ιστορία και σπέρνοντας πάλι τον διχασμό. Δεν βρήκε, όμως, ούτε κουβέντα για την «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα και για τους "Μακεδόνες του Αιγαίου" του κ. Ζάεφ» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να αναφερθεί και στην Αλβανία και πρόσθεσε: «Από το Ελληνικό κοινοβούλιο στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στα Τίρανα. Αν η Αλβανία δεν σεβαστεί έμπρακτα τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας, μπορεί να ξεχάσει τις ευρωπαϊκές τις φιλοδοξίες».
Επίθεση όμως έκανε και στο «ηθικό πλεονέκτημα καταγγέλλοντας σκάνδαλα του ΣΥΡΙΖΑ: Ο σταθμός του Θριασίου, το 1,6 δισ. του Μεταναστευτικού, τα 700 εκατομμύρια του «Ελευθέριος Βενιζέλος», η ΔΕΗ των Σκοπίων, τα βλήματα στην Σαουδική Αραβία. Και βέβαια η ΔΕΠΑ με τα φέσια των δεκάδων εκατομμυρίων για να εξυπηρετήσετε συμφέροντα με τα οποία διαπλέκεστε»
Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρα απάντησε στις κατηγορίες του προέδρου της ΝΔ περί «συναλλαγών» για τις συντάξεις και τη συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας πως «αν θεωρείτε ότι έγινε συναλλαγή για την συμφωνία των Πρεσπών πέστε μου με ποιον έκανα την συναλλαγή. Αυτή η λογική αποδεικνύει ότι είστε ευρωπαϊστής με συνθήματα Μιχαλολιάκου».
«Είστε ευρωπαϊστής, όπως ο Σαλβίνι και ο Όρμπαν, με συνθήματα Χρυσής Αυγής» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος διερωτήθηκε ότι «εφόσον υπάρχει ανταλλαγή, ποιος καθόταν στην άλλη πλευρά του τραπεζιού».
Και συνέχισε: «Η Ευρώπη; Αυτή την Ευρώπη οραματίζεστε; Αυτή την Ευρώπη θέλετε;». Ταυτόχρονα, κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «διχαστικό λόγο» και «ακραίο λόγο».
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός δήλωσε προς τον κ. Μητσοτάκη πως «στο συνέδριό σας μετά τον κ.Σαμαρά που αναπαρήγαγε τα συνθήματα της Χρυσής Αυγής και μετά είπατε εσείς αυτό που δεν ξέρω αν το καταλάβατε ότι το 'πατε. Είπατε να τελειώνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ όχι γι αυτά που κάνει αλλά γι'αυτά που πιστεύει τελευταία φορά που ειπώθηκε κάτι ανάλογο ήταν όταν άνοίιξαν τα ξερονήσια. Δεν έχετε καταλάβει τι μίσος κουβαλούν αυτές οι εκφράσεις. Κι έχετε το θράσος να έρχεστε εδώ και να με κατηγορείτε για πολιτική διχασμού».
Ακόμα, ανέφερε ότι «μετά την απόλυτα καταδικαστέα επίθεση στον ΣΚΑΙ εσείς κατηγορείται την κυβέρνηση είναι ο ηθικός αυτουργός για την επίθεση. Έχουμε να ακούσουμε κάτι τόσο άθλιο από την εποχή που κάποιοι ακραίοι στο κόμμα σας κατηγορούσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου ότι ήταν αρχηγός της 17Ν».
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «αν λέτε ότι όποιος κάνει πολιτική κριτική είναι ηθικός αυτουργός ανάλογων επιθέσεων. Αν ισχύει αυτή η θεωρία τότε εσείς είστε ο ηθικός αυτουργός για τις επιθέσεις που δέχεται κάθε εβδομάδα στο σπίτι του ο κ. Φλαμπουράρης είστε υπεύθυνοι γιατί προπηλακίστηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης από εθνικιστές ή για την βεβήλωση των μνημείων της Θεσσαλονίκης. Οφείλετε να αποσύρετε αυτή την αντίληψη από τον πολιτικό διάλογο» όπως τόνισε.
Για ΠΓΔΜ και Αλβανία
Μιλώντας για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία, ο πρωθυπουργός ανέφερε προς της ΝΔ πως «είναι γνωστό σε όλους ότι στο ζήτημα της ΠΓΔΜ έχετε αλλάξει θέσεις πολλές φορές. Λίγο πριν υπογράψουμε η κόκκινη γραμμή σας ήταν να αλλάξουν το Σύνταγμά τους. Τώρα είναι το έθνος και η γλώσσα. Το ζήτημα της γλώσσας είναι κάτι που έχει λυθεί. Σήμερα ήρθε μια νέα τροπολογία στη Βουλή των Σκοπίων που λέει ότι αυτό που καθορίζεται στη συμφωνία των Πρεσπών είναι η υπηκοότητα και όχι η εθνότητα.
Αν ψηφιστεί θα βγείτε δημόσια θα βγείτε να πείτε ότι όσα λέγατε είναι ανοησίες και το κάνατε μόνο για να διχάσετε τον ελληνικό λαό;» σημείωσε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Για την Αλβανία τόνισε πως αν δεν υπάρξει σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας στην Αλβανία δεν θα υπάρξει και ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. « Δεν υπάρχει λόγος να κάνετε τον τζάμπα μάγκα εδώ. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει κάνει όλες τις ανάλογες κινήσεις με μήνυμα σαφές ότι δεν θα υπάρξει ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας αν δεν σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας» τόνισε προς τον πρόεδρο της ΝΔ.
Πανηγύρια για την οικονομία
Αναφερόμενος στα της οικονομίας, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε πάλι την αντιπολίτευση για την κατάσταση που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «παραλάβαμε τη χώρα μετά από μια πενταετία καταστροφής. Με συντάξεις κομμένες κατά 40 δις ευρώ, την ανεργία στο 28% και μειωμένο τον εθνικό μας πλούτο κατά το ένα τέταρτο. H δημοσιονομική προσαρμογή της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υπήρξε ιδιαιτέρως σκληρή χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η αντιπολίτευση κατασκευάζει μια αντεστραμμένη εικόνα της πραγματικότητας για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Η πολιτική όμως δεν είναι φαντασιακό. Είναι πραγματικότητα. Είναι οι αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές εκατομμυρίων πολιτών».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «για κάθε χρόνο που κυβέρνησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαμε κατά μέσο όρο ύφεση 5,5%. Από το 2015 ως και σήμερα, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Στο τέλος του 2018 η χώρα αναμένεται να συμπληρώσει δύο χρόνια θετικού ρυθμού μεγέθυνσης με πρόβλεψη για ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς το 2019».
«Ο πρώτος δικό μας προϋπολογισμός»
Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «σήμερα ψηφίζουμε τον πρώτο μετα-μνημονιακό προϋπολογισμό, έναν προϋπολογισμό δημοσιονομικής επέκτασης, τον πρώτο δικό μας προϋπολογισμό».
Υπενθύμισε δε, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέλαβε μία χώρα «μετά από μία 5ετία καταστροφής, μετά από έναν οικονομικό όλεθρο, μετά από έναν κοινωνικό Αρμαγεδδώνα».
Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε προς τη ΝΔ ότι «είχατε υπογράψει πλεονάσματα 4,5% σε βάθος τετραετίας και 4% ως το 2060, και μας κατηγορείτε ότι κάναμε το τέταρτο μνημόνιο τη στιγμή που δεν καταφέρατε να πιάσετε όχι το στόχο του 1,5%, ούτε καν θετικό πρόσημο στο πλεόνασμα για το 2014.
Το πιο εγκληματικό ότι παραδώσατε άδεια δημόσια ταμεία, ασφαλιστικά ταμεία με υπέρογκα ελλείμματα πάνω από 1 δισ, υλοποιώντας το σχέδιο Σαμαρά για αριστερή παρένθεση.
Και στελέχη σας καλούσαν σε bank run, ενώ ήσασταν ακόμη εσείς στη κυβέρνηση. Δικά σας στελέχη καλούσαν ενόψει εκλογών τους πολίτες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες.
Το πιο εγκληματικό ότι παραδώσατε άδεια δημόσια ταμεία, ασφαλιστικά ταμεία με υπέρογκα ελλείμματα πάνω από 1 δισ, υλοποιώντας το σχέδιο Σαμαρά για Αριστερή παρένθεση.
Και στελέχη σας καλούσαν σε bank run, ενώ ήσασταν ακόμη εσείς στη κυβέρνηση. Δικά σας στελέχη καλούσαν ενόψει εκλογών τους πολίτες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Μιλώντας για την ανεργία, ο κ. Τσίπρας είπε πως «όταν πήγατε στο 28% από το 11/% που ήταν τότε την ανεργία ποιος μπορεί να σας πάρει σοβαρά όταν λέτε ότι θα φέρετε δουλειές με το know how που έχετε. Εμείς καταφέραμε να την μειώσουμε στο 18,3% κι έχουμε στόχο όταν ολοκληρώνουμε την επόμενη τετραετία που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός θα την φέρουμε στα ευρωπαϊκά επίπεδα. Αυτό είναι το σχέδιό μας».
Για τις επενδύσεις
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός σταχυολόγησε μερικές από τις επενδύσεις που έχουν γίνει και αναμένεται να γίνουν στην Ελλάδα.
«Στο χώρο της ενέργειας η ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ με το δημόσιο να αποκτά ουσιαστικά δικαιώματα, την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ και την παράλληλη διακράτηση του 51% υπό δημόσιο έλεγχο η ολοκλήρωση των συναλλαγών για τις εταιρείες εμπορίου και υποδομών φυσικού αερίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πριν από λίγες ημέρες.
Στον κατασκευαστικό κλάδο:
Ολοκληρώθηκαν οι οδικοί άξονες, εκείνοι που εσείς είχατε παρατήσει στη μέση και μάλιστα ολοκληρώθηκαν με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους για τα συμφέροντα του δημοσίου, ενώ χθες ο υπουργός υποδομών ανέφερε ότι προχωρούμε εντός του 2019 στην συμβασιοποίηση νέων έργων συνολικού προϋπολογισμού 9,17 δισ.ευρώ
Στον τουριστικό τομέα:
Είχαμε σημαντική αύξηση στον συνολικό αριθμό των ποιοτικών τουριστικών μονάδων, γεγονός που συμβάλλει και αυτό στην επίτευξη αλλεπάλληλων ρεκόρ στην προσέλκυση τουριστών και φυσικά στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης.
Το έργο στο Ελληνικό, θα εκκινήσει την άνοιξη του 2019, μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το καζίνο και την επίλυση κάποιων τελευταίων γραφειοκρατικών προβλημάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής αρχής το 2017 οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις ανήλθαν στα 3,59 δισ. ευρώ, στο εννεάμηνο του 2018 είμαστε στα 2,77 δισ. ευρώ».
Για το κόστος δανεισμού
Κάνοντας νέα επίθεση στην αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την πρόσβαση της χώρας στις διεθνείς αγορές, λέγοντας προς τη ΝΔ πως «υποστηρίζετε τον μύθο γιατί μόνο με μύθους τρέφεστε, ότι η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές, γιατί τα επιτόκια δανεισμού είναι σε απαγορευτικά επίπεδα.
Πρώτον, η συμμετοχή ξένων επενδυτών στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, οι ημερήσιες συναλλαγές στην δευτερογενή αγορά και η απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή των θεσμικών και των ιδιωτών επενδυτών στην ανταλλαγή των ομολόγων του PSI που έλαβε χώρα πριν λίγους μήνες δείχνει κατά πόσο είμαστε αποκλεισμένοι ή όχι.
Δεύτερον, το ενδιαφέρον και την θετική διάθεση των επενδυτών για τις επικείμενες εκδόσεις ελληνικών τίτλων, όπως προκύπτει από τις συναντήσεις και τις συζητήσεις που κάνω τόσο εγώ όσο και το οικονομικό επιτελείο.
Τρίτον, το επιτόκιο της δεκαετίας, γιατί μόνο αυτό κοιτάτε και όχι τη συνολική καμπύλη των επιτοκίων, κυμαίνεται τις τελευταίες μέρες λίγο πάνω του 4%, μεταξύ 4,1 και 4,35%» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Για τη φορολογία
Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας θέλησε να προβάλει τη ελάφρυνση φόρων από την κυβέρνηση του. Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΝΔ, σημείωσε πως «εσείς κύριε Μητσοτάκη, μιλάτε πάντα και σχεδιάζετε πολιτική, εξ ονόματος μιας μικρής μερίδας εχόντων σε αυτό τον τόπο, οι οποίοι όντως επιβαρύνονται περισσότερο αλλά με προφανή στόχο να ελαφρύνονται τα βάρη της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Ανάγετε λοιπόν σε γενικό συμφέρον, το συμφέρον των πολύ υψηλών, των ανώτερων εισοδηματικών στρωμάτων.
Για το ασφαλιστικό, με το παλιό σύστημα που υπερασπίζεστε, πλήρωναν μέχρι 200 ευρώ 3 στους 10 ασφαλισμένους.
Με το δικό μας ασφαλιστικό, με το νόμο λαιμητόμο, όπως τον αποκαλείτε, πληρώνουν μέχρι 200 ευρώ, 9 στους 10.
Επομένως ένας στους δέκα, επιβαρύνεται όντως περισσότερο.
Αλλά εννιά στους δέκα πληρώνουν λιγότερα.
Εμείς είμαστε με τους 9 στους 10 και εσείς με τον έναν.
Εμείς με τους πολλούς και εσείς με τους λίγους και εκλεχτούς» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ανοίγοντας τη «βεντάλια» των κοινωνικών παροχών, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «στηρίζουμε την κοινωνική αλληλεγγύη και την κοινωνική ασφάλιση με τη μη περικοπή αλλά και με την αύξηση των συντάξεων για 620.000 συμπολίτες μας, με τη στήριξη της Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Πρόνοιας και την αύξηση κατά 75% από τον Προϋπολογισμό 2018 και αύξηση κατά 408% από τον Προϋπολογισμό που παραλάβαμε το 2015.
Ακόμη με τη διατήρηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που απολαμβάνουν σήμερα 620.000 δικαιούχοι. Για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης μειώσαμε την ακραία φτώχεια και την παιδική φτώχεια».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε προς τον πρόεδρο της ΝΔ πως «αν εσείς κύριε Μητσοτάκη λέτε ότι θέλετε να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ γι'αυτά που πιστεύει εμείς δεν θέλουμε να ηττηθείτε γι'αυτά που πιστεύετε.
Εμείς θέλουμε να ηττηθείτε γι'αυτά που κάνατε στον τόπο και γι'αυτά που είμαστε σίγουροι ότι θα κάνετε αν ξαναρθείτε. Όχι για τις ιδέες σας».