Σύμπνοια Μητσοτάκη και Θεοδωράκη για τις μεταρρυθμίσεις
Τη συμφωνία τους για την ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα υπογράμμισαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την κοινή παρουσία τους σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, δίνοντας τροφή για ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Ποταμιού.
Κατά την τοποθέτηση του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη γενικότερη έννοια της μεταρρύθμισης, την οποία όρισε ως τη βάση για την εξέλιξη στο μέλλον.
«Θυμάμαι τη δυσκολία που μου είχε εκφράσει το 2006-2007 στη μετάβαση από την ευρωβουλή στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Το βιβλίο του Κωστή χαρακτηρίζει η μεταρρυθμιστική διάθεση και η πολιτική συνέπεια. Προσωπικά αντιλαμβάνομαι την έννοια της μεταρρύθμισης με τη φράση "η ευφυία είναι η ικανότητα να προσαρμόζεσαι στα νέα δεδομένα". Ο κόσμος αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα και οφείλουμε να ακολουθούμε. Οι μεταρρυθμίσεις που και ο ίδιος πρωταγωνίστησε, δεν ήταν αρκετές για να αλλάξουν το κλίμα. Την περίοδο των μνημονίων, οι μεταρρυθμίσεις δαιμονοποιήθηκαν. Η συνείδηση του μέσου Έλληνα έχει συνδυάσει τις μεταρρυθμίσεις με περικοπές. Μετά από οκτώ χρόνια, είμαστε φτωχότεροι, αλλά δεν έχει αλλάξει η νοοτροπία. Η επόμενη περίοδος είναι αυτή που ξεκινά τώρα» ανέφερε.
Ακόμα, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε πως «η μεγάλη αυτή αλλαγή είναι μία μεγάλη ευκαιρία, ένας μονόδρομος. Η μεταρρύθμιση πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μία υπόθεση των πολλών. Να βοηθήσουν τους πολλούς, να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη. Η Νέα Δημοκρατία προτάσσει ένα επιθετικό σχέδιο αλλαγών. Μετά το... σκίσιμο των μνημονίων και τις... αλλαγές χωρίς κόπο, φτάσαμε στην εποχή του ρεαλισμού. Από τη μία δυνάμεις δίχως συγκεκριμένο πολιτικό υπόβαθρο και από την άλλη υπάρχουν οι δυνάμεις που θέλουν ένα άλλο μοντέλο, ένα κράτος λιτό, αποτελεσματικό, με ελεύθερη οικονομία, που θα παράγει πλούτο. Στη νέα εποχή δημιουργούνται νέα ρήγματα, πολύ πιο πολύπλοκα από το κλισέ «πλούσιων και φτωχών». Δική μας δουλειά είναι αυτά τα ρήγματα να τα γεφυρώσουμε και να ενώσουμε τους Έλληνες. Αυτό θα είναι το μεγάλο διακύβευμα της επόμενης πολιτικής αναμέτρησης. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η απάντηση είναι ναι. Διότι έχουν καταρρεύσει οι ψευδαισθήσεις της εύκολης λύσης».
«Είμαι εδώ για να μιλήσω για τη ΝΔ και μόνο. Από την πρώτη στιγμή, εκφράσαμε την κάθετη αντίρρησή μας στη συμφωνία των Πρεσπών. Με έναν τρόπο τεκμηριωμένο και συγκροτημένο. Αναγνωρίσαμε τα γνήσια πατριωτικά αισθήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Είπε ότι δε μπορούμε να αναγνωρίσουμε μία συμφωνία που εκχωρεί στη γειτονική χώρα "μακεδονική” γλώσσα και εθνότητα. Θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία. Θα αγωνιστούμε, ώστε να μην κυρωθεί. Σε καμία περίπτωση αυτή η προσέγγιση δεν αφορά τις θέσεις άλλων κομμάτων. Με το Ποτάμι συμφωνούμε σε πολλά ως προς τις μεταρρυθμίσεις. Δε μπαίνουμε σε μετεκλογική ή προεκλογική συναλλαγή, για να πετύχουμε κάποιο αποτέλεσμα. Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Δε μας ταιριάζουν. Άλλοι κάνουν τέτοια νταραβέρια. Κάθε κόμμα θα τοποθετηθεί αυτόνομα. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος είπαν "ναι” εκεί που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς είπαν "όχι”. Η στάση μας είναι ξεκάθαρη και δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Με αφορμή τις μαθητικές διαδηλώσεις. Ζητήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία να τοποθετηθεί στο εσφαλμένο σύνθημα που ακούστηκε "η Δημοκρατία πρόδωσε τη Μακεδονία”. Εμείς δεν προδώσαμε κανέναν. Άλλοι ήταν αυτοί που σφύριζαν αδιάφορα, όταν καταθέσαμε πρόταση μομφής, για να κρατηθούν λίγο ακόμα στην εξουσία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης
Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης άσκησε κριτική στις κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων, οι πολιτικές των οποίων οδήγησαν τη χώρα στην κρίση, όπως χαρακτηριστικά τόνισε και δήλωσε ότι σήμερα, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει.
«Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις, αλλά από... «τώραρυθμίσεις». Όταν λέμε μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, θεωρούμε ότι αφορά το... μετά. Τα πανεπιστήμια... μετά, το περιβάλλον... μετά. Σκεφτείτε τα πράγματα που αναβάλλαμε τα προηγούμενα χρόνια, στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί; Γιατί κάποιοι, κάποιες συντεχνίες, δεν ήθελαν. Αυτά μας χρεοκόπησαν και μας χρεοκοπούν και σήμερα. Η μεταρρυθμίσεις πυροβολούνται ακόμη και σήμερα. Θα μπορούσα να πω δύο τομείς. Παιδεία και δημόσια διοίκηση. Η μεταρρύθμιση δεν προχωρά και αυτό συμβαίνει με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» τόνισε.
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του Ποταμιού έκανε ξεχωριστή αναφορά στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, λέγοντας πως «ειδικά το άρθρο 16, είμαστε η μοναδική χώρα που απαγορεύει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Με την ίδια λογική, μπορούν να απαγορευτούν και τα ιδιωτικά σχολεία. Θα κάνουμε πρόταση ώστε η χώρα να αποκτήσει μη κερδοσκοπικά, ιδιωτικά πανεπιστήμια, παράλληλα με τα δημόσια. Στη δημόσια διοίκηση πρέπει να αλλάξουν πολλά. Ο Κωστής Χατζηδάκης λέει πολλά στο βιβλίο του, ταρακουνά πολλούς, αλλά δεν τα λέει όλα. Συμφωνούμε σε τόσο πολλά με τον Κωστή Χατζηδάκη, που αν δεν ήξερα ότι έχει ένα λαμπρό μέλλον στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, θα του πρότεινα να μπει στο Επικρατείας του Ποταμιού».
Αναφερόμενος στα σενάρια για τη συνεργασία με τη ΝΔ, ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε πως «πολλοί θεωρούν ότι η θέση σου πρέπει κάθε ημέρα να μπαίνει σε ζυγαριά. Δε βλέπω έτσι τα πράγματα. Δε θα μείνω στην πολιτική, υπηρετώντας έτσι την πολιτική. Θα παρακαλούσα αυτούς που βάζουν τίτλους να σκεφτούν διαφορετικά και να μην κρίνουν εξ’ ιδίων τα αλλότρια. Τα πρωτοσέλιδα ότι είμαι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ δε με έχουν ξαφνιάσει. Πριν έξι μήνες έλεγαν ότι είμαι στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κάτι αστείο. Δεν έχει σχέση με τη δική μου προσωπικότητα. Θα επιμείνω με τις απόψεις μου. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε λύση και πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τους βόρειους γείτονες μας. Είπα και στη Βουλή ότι αυτή η συμφωνία δεν ήταν και η καλύτερη…Το Μάρτιο οι Έλληνες θα πρέπει να πάρουν μία μεγάλη απόφαση που δε θα είναι εύκολη. Το Ποτάμι δεν αλλάζει την άποψή του. Πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει λύση. Όμως, από την άλλη, δε στερούμαστε το δικαίωμα να κάνουμε δηλώσεις για όσα προσβάλλουν το λαό και τους Μακεδόνες μας. Περιμένουμε τα τελικά κείμενα και θα τα πούμε στη Βουλή», ανέφερε, αφήνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ανοιχτό η Σεβαστουπόλεως να επανεξετάσει τη θέση της, πριν την κύρωση της συμφωνίας.
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της ΝΔ και ο επικεφαλής του Ποταμιού ήταν οι δύο από τους τέσσερις που παρουσίασαν το βιβλίο με τίτλο «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις. Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;», του κ. Χατζηδάκη.
Οι άλλοι δύο που παρουσίασαν το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση είναι ο καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ Γιώργος Παγουλάτος και ο διευθυντής της σειράς «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική» των εκδόσεων Παπαζήση, Σωτήρης Ντάλης.
Τη συζήτηση, που ξεκίνησε στις 18:00 στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Hotel (Πλατεία Καραϊσκάκη-Στάση Μετρό Μεταξουργείο), συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.
Η παρουσίαση και η συζήτηση μεταδόθηκε σε live streaming από τη σελίδα του Κωστή Χατζηδάκη στο Facebook.