Για «εθνικισμό από τα Αριστερά» μιλά η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
Στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου αναφέρεται το κείμενο της απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που συνεδρίασε το περασμένο Σαββατοκύριακο.
«Θεμελιώδης στόχος είναι να ηττηθεί ο νεοφιλελευθερισμός και ο νεοσυντηρητισμός ως συνολική αντίληψη εξουσίας και ως πλαίσιο διεθνών σχέσεων», υπογραμμίζει η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Η απάντηση στην προοπτική της επικράτησης της ακραίας συντήρησης δεν μπορεί να είναι άλλη από την εγρήγορση και την κινητοποίηση των προοδευτικών δυνάμεων. Όσο και να μεταμφιέζονται οι φασιστικές ιδέες, παραμένουν ο πυρήνας των σημερινών αλλά και των αυριανών εθνικιστικών και πολεμικών συγκρούσεων. Όσο το 'μαύρο μέτωπο' ανεβαίνει ευρωπαϊκά, τόσο πιο απαραίτητη γίνεται η επιτάχυνση των διαδικασιών συγκρότησης προοδευτικής συμμαχίας.
Από την άλλη, η απάντηση δεν μπορεί να είναι ένας 'αριστερός' οικονομικός και πολιτικός απομονωτισμός, ένας ιδιότυπος 'εθνικισμός από τα Αριστερά'. Δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως ριζοσπαστικές, αριστερές και αντισυστημικές, επιδιώκουν να περικόψουν την εκλογική επιρροή της Ακροδεξιάς στα εργατικά-λαϊκά στρώματα υιοθετώντας μέρος της ατζέντας της ίδιας της Ακροδεξιάς».
«Μέσα σε ένα δυσμενές αλλά και ευμετάβλητο περιβάλλον, η Ευρωπαϊκή Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, καλούνται να δώσουν πειστικές απαντήσεις και να διαμορφώσουν ηγεμονικές προοδευτικές πολιτικές που θα επαναφέρουν την ελπίδα στο προσκήνιο», επισημαίνει η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπογραμμίζει πως «είναι ανάγκη να καταρτιστεί ένα σχέδιο κοινών στόχων από την Αριστερά, τους Πράσινους και τους αριστερούς σοσιαλδημοκράτες κόντρα στη γραφειοκρατική τεχνοκρατική δομή της Ευρώπης με καθημερινές μικρές και μεγαλύτερες ρήξεις σε συνάρτηση με τους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς» και πιο συγκεκριμένα:
"Μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος μπορεί να αποτελέσει σημείο αιχμής του προοδευτικού μετώπου στις προτάσεις του για τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών της ΕΕ. Ο διαμοιρασμός των κινδύνων, η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών, η κοινή φορολογική πολιτική, η αλλαγή στο ευρωπαϊκό νομικό καθεστώς και ειδικά στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού, ο δημοκρατικός έλεγχος της ΕΚΤ, η ενίσχυση των εξουσιών ελέγχου του ευρωκοινοβουλίου, ο κοινός προϋπολογισμός της Ευρωζώνης, βασισμένος στη φορολογία των χρηματιστηριακών συναλλαγών και των πολυεθνικών εταιρειών, ο ανασχεδιασμός της περιφερειακής πολιτικής, η χάρτα των θεμελιωδών δικαιωμάτων (υποχρεωτική για όλα τα κράτη-μέλη), οι συλλογικές συμβάσεις με ρήτρα σύγκλισης, η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, η αποδυνάμωση εξωθεσμικών οργάνων της ΕΕ (όπως το Eurogroup και το Euroworking group) και τα δημοψηφίσματα, είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ριζική επαναθεμελίωση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής και τον μετασχηματισμό της Ευρώπης σε προοδευτική κατεύθυνση. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις που αγωνιζόμαστε να υλοποιήσουμε".