Αντικυβερνητικό «μέτωπο» για το Σκοπιανό
Τη δημιουργία ενός αντικυβερνητικού «μετώπου» στο Σκοπιανό επιχειρεί για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οποίος ζητεί από όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου να καταψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών.
«Η ΝΔ θα καταψηφίσει την συμφωνία και καλούμε όλα τα κόμματα και όλους τους βουλευτές να πράξουν το ίδιο . Αυτή εξάλλου είναι και η εύλογη απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών», τόνισε στην παρέμβαση του χθες, μετά το ατόπημα του Ζόραν Ζάεφ περί διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσα στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη αφορά κυρίως τους βουλευτές του Ποταμιού, προσωπικά τον Σταύρο Θεοδωράκη, καθώς χωρίς αυτούς η κυβέρνηση πολύ δύσκολα θα φτάσει στο πολυπόθητο για την ίδια νούμερο, «151», ακόμη κι αν υπάρξουν στελέχη των ΑΝΕΛ, που ενδεχομένως διαφοροποιηθούν από την επίσημη γραμμή του κόμματός τους και στηρίξουν τελικά την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα.
Η πολιτική πίεση από την πλευρά της ΝΔ, σημειώνεται λίγα 24ωρα μετά από τις δηλώσεις βουλευτών του Ποταμιού, όπως είναι οι κ.κ. Ψαριανός και Αμυράς που εμφανίζονται άκρως επιφυλακτικοί απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, o πρόεδρος της ΝΔ θα επανέλθει άμεσα στο ζήτημα, επαναφέροντας τη θέση του ότι πρόκειται περί μιας καταστροφικής συμφωνίας που εκχωρεί στους Σκοπιανούς εκτός από τη σύνθετη ονομασία, τα θέματα της γλώσσας και της ταυτότητα, ενώ παράλληλα δεν οδήγησε στην αποκήρυξη από την πλευρά των γειτόνων μας των αλυτρωτικών θέσεων τους.
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε εξηγήσει στους συμμάχους της χώρας (Αμερικανούς και Ευρωπαίους ) τη θέση του, σημειώνοντας μάλιστα ότι εάν η συμφωνία δεν κυρωθεί από την παρούσα Βουλή, τότε η κυβέρνηση της ΝΔ που θα προκύψει μετά τις εκλογές, θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση από μηδενική βάση. Ίσως, λένε στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γι' αυτό η Ουάσιγκτον βιάζεται τόσο πολύ να κλείσει το θέμα με τον κ. Τσίπρα στη θέση του Έλληνα πρωθυπουργού.
Στην Πειραιώς θεωρούν, πάντως, ότι η συμφωνία επιτρέπει στην πραγματικότητα στον ίδιο τον Ζάεφ να μιλά για «μακεδονική γλώσσα» και πως παρά την υπαναχώρησή του αργά χθες το απόγευμα, στον απόηχο του τηλεφωνήματος του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, είναι θέμα χρόνου να επανέλθει.
Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν, τέλος, δεδομένη την πίεση που θα του ασκήσουν οι ακραίοι των Σκοπίων τόσο πριν από την τελευταία ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος , όσο και αμέσως μετά από αυτήν.