Νέα «παράσταση» Τσίπρα για την πορεία της οικονομίας
Για μια ακόμα φορά, ο Αλέξης Τσίπρας επιδόθηκε σε προσπάθεια για να παρουσιάσει ένα θελκτικό τοπίο γύρω από την ελληνική οικονομία κατά την ομιλία του στο 29ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου το βράδυ της Τρίτης, λίγες ώρες μετά από τα ανησυχητικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ για το γ' τρίμηνο του έτους.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «νιώθουμε δικαιωμένοι, αισιόδοξοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον δύσκολο δρόμο τώρα που είναι ορατά τα σημάδια της ανάκαμψης. Ο ρυθμός ανάπτυξης που είχε φέτος η οικονομία μας είναι ο υψηλότερος της τελευταίας δεκαετίας, αν και πληρώνει τα λάθη του παρελθόντος» τόνισε.
Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την πορεία των επενδύσεων, λέγοντας ότι «οι ξένες άμεσες επενδύσεις το 2017 αυξήθηκαν κατά 27%, αυξήθηκαν οι εξαγωγές».
Κάνοντας αναφορά στο θέμα της ανεργίας, είπε πως «η ανεργία μειώνεται έπεσε κατά 8 μονάδες σε σχέση με 4 χρόνια πριν».
«Δεν είναι μόνο οι οικονομικοί δείκτες που πιστοποιούν το πέρασμα στη μεταμνημονιακή περίοδο, είναι και οι κοινωνικοί δείκτες», είπε ο πρωθυπουργός.
«Το σημαντικότερο είναι να έχεις ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα προσαρμογής και ταυτόχρονα να έχεις προστατέψει τους πιο αδύναμους, τους πιο ευάλωτους», υπογράμμισε.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε στη συνέχεια «η χώρα ανέκτησε αυτοδυναμία και πορεύεται με το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο και τις δικές της προοδευτικές μεταρρυθμίσεις υπέρ των πολλών που έβαλαν πλάτη για να βγει η οικονομία από την κρίση».
Κάνοντας έμμεση επίθεση στη ΝΔ, υποστήριξε πως «δεν ήταν νομοτελιακά δεδομένο ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από την κρίση Και κάποιοι που διακήρυξαν τίποτε δεν άλλαξε με το τέλος των μνημονίων σήμερα διαψεύδονται από τα μέτρα ανακούφισης που υλοποιούμε».
Για τις παροχές, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «αναφέρομαι στην ακύρωση μέτρου της περικοπής των συντάξεων, στη μείωση των εισφορών, στη διανομή κοινωνικού μερίσματος, στη μείωση ΕΝΦΙΑ για αρκετές περιπτώσεις, τη μείωση φορολογικού συντελεστή για επιχειρήσεις, στην προοπική αύξησης κατώτατου μισθού. Εμείς "κατοικούμε" στα λόγια μας φέραμε και ψηφίζουμε σχέδιο, όπως αυτό που εξήγγειλα στη ΔΕΘ Ηθική και πολιτική υποχρέωση να δικαιώσουμε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού» πρόσθεσε.
Θέλοντας να δείξει πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, ο κ. Τσίπρας τόνισε «οφείλουμε να προχωρήσουμε σε διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης από αυτό του παρελθόντος που μας οδήγησε στην κρίση. Σχεδιάσαμε σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και παραγωγικούς εταίρους το νέο παραγωγικό μοντέλο για βιώσιμη και ασφαλή επέκταση της πολιτικής μας».
Ακόμα, ανέφερε πως «προχωράμε σε παρεμβάσεις και ελαφρύνσεις σήμερα, σε χρόνο ενεστώτα. Το κάνουμε υπεύθυνα, κοστολογημένα και εντός των δυνατοτήτων που σήμερα έχουμε. Αποτελεί ηθική και πολιτική μας υποχρέωση, να δικαιώσουμε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού για τις στερήσεις στις οποίες υποβλήθηκε».
Συνέχισε με το ότι «η δίκαιη ανάπτυξη προϋποθέτει το συλλογικό βηματισμό της κοινωνίας προς ανώτερα επίπεδα ευημερίας. Όσο η οικονομία κατακτά υψηλότερα επίπεδα ΑΕΠ, τόσο θα διευρύνονται τα περιθώρια στήριξης των πιο αδύναμων και οι δυνατότητες ελαφρύνσεων».
Αναφερόμενος στα ελλείμματα, ο πρωθυπουργός είπε πως αυτά «συνήθως προκύπτουν, διογκώνοντας τελικά και το δημόσιο χρέος για όλους, όταν η επεκτατική πολιτική κατευθύνεται υπέρ μιας κρατικοδίαιτης και παρασιτικής επιχειρηματικής ελίτ και όταν η αύξηση του ΑΕΠ είναι αποτέλεσμα της κατανάλωσης εισαγωγών με δανεικά».
Μιλώντας για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, σημείωσε πως αυτό «βασίζεται σε εξαγωγές, καινοτομία & συγχρόνους τρόπους παραγωγής. Δημιουργώντας έσοδα, πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, υγιή εξωτερικά ισοζύγια και καθιστώντας βιώσιμη και ασφαλή, τη στοχευμένη επέκταση της κοινωνικής και οικονομικής μας πολιτικής. Δημόσιοι πόροι και αναπτυξιακά εργαλεία αναμένεται να δημιουργήσουν επενδύσεις άνω των 20 δισ. την επόμενη τριετία» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι «το 2019 θα είναι το έτος των παραγωγικών επενδύσεων, της μεγάλης παραγωγικής ανασυγκρότησης για την ελληνική οικονομία».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση προωθεί μια «"ομπρέλα" αναπτυξιακών παρεμβάσεων:
- Προώθηση των εξαγωγών.
- Μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός.
- Σύγχρονα ευρυζωνικά έργα.
- Επιτάχυνση αδειοδότησης επιχειρήσεων.
- Διευκόλυνση στρατηγικών επενδύσεων.
- Ίδρυση δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας.
- Ολοκλήρωση Κτηματολογίου».
«Διαφημίζοντας» και πάλι το Σκοπιανό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «με τη συμφωνία των Πρεσπών δώσαμε παράδειγμα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Με το προσφυγικό δείξαμε πολιτική αλληλεγγύης και πολιτισμού. Ασκήσαμε πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική διαμορφώνοντας πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επιβεβαιώνουμε τις παραδοσιακές στρατηγικές μας συμμαχίες και ανοίγουμε διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με άλλες χώρες όπως οι Κίνα, Ρωσία, Αίγυπτος, Ισραήλ και οι χώρες της Αραβικής Χερσονήσου».
Σχολιάζοντας τις ευρωεκλογές του 2019, είπε ότι «στην Ευρώπη πρωτοστατούμε σε δημιουργία ενιαίου μετώπου ενάντια στον εθνικισμό. Στις ευρωεκλογές η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να γυρίσει το ρολόι δεκαετίες πίσω. Εν όψει ευρωεκλογών απευθύνουμε κάλεσμα για να αποτρέψουμε την οπισθοδρόμηση, να διαφυλάξουμε το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Στις ευρωεκλογές πρέπει να επικρατήσει το αναγκαίο πολιτικό πρόταγμα για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Στη βάση μιας ολοκληρωμένης και μακρόπνοης αναπτυξιακής στρατηγικής, που θα επαναθεμελιώνει τα εργασιακά δικαιώματα και θα εμπνέει τα σχέδια ζωής των νέων» πρόσθεσε.