Μετά το σάλο... αναδίπλωση από Ζάεφ και αντιπερισπασμό από Μαξίμου
Αναδιπλώθηκε η κυβέρνηση Ζάεφ μετά το σάλο που προκλήθηκε με τις απίστευτες δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού περί διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα.
Ύστερα από την παρέμβαση του Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος κάλεσε τον Ζάεφ να συμμορφωθεί με τα όσα ορίζει το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, η κυβέρνηση των Σκοπίων εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει ότι «είναι κατανοητό ότι οι πολιτικές για την γλώσσα και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι το ζήτημα των γλωσσών οι οποίες διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα εσωτερικών υποθέσεων και εσωτερικής πολιτικής».
Την ίδια ώρα, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων IBNA, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ζάεφ Μίλε Μποσνιακόφσκι, τόνισε ότι «με την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η "μακεδονική" γλώσσα -όπως αυτή έχει επιβεβαιωθεί στη συμφωνία των Πρεσπών να είναι στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών- θα γίνει επίσημη γλώσσα στην ΕΕ».
Ο ίδιος σημείωσε δε πως «δεν υπάρχουν άρθρα στη συμφωνία των Πρεσπών που να ορίζουν το δικαίωμα χρήσης των γλωσσών στις δύο χώρες».
Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση της κυβέρνησης των Σκοπίων έχει ως εξής:
Είμαστε σθεναρά δεσμευμένοι στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και όλες οι ενέργειές μας και οι δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη, προς στήριξη της Συμφωνίας.
Ως χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, καταλαβαίνουμε ότι οι χώρες φροντίζουν τους δικούς τους πολίτες και ότι χώρες στα Βαλκάνια δεν παρεμβαίνουν σε γειτονικές χώρες για οποιοδήποτε θέμα. Θέλουμε να υπογραμμίσουμε το άρθρο 4 (3) της Συμφωνίας των Πρεσπών βάσει του οποίου δεσμευόμαστε να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, μεταξύ άλλων για την προστασία των δικαιωμάτων οποιουδήποτε ατόμου που δεν είναι ο πολίτης μας.
Με αυτό το σκεπτικό, είναι κατανοητό ότι οι πολιτικές για την γλώσσα και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι το ζήτημα των γλωσσών οι οποίες διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα εσωτερικών υποθέσεων και εσωτερικής πολιτικής.
Αντιπερισπασμός από Μαξίμου
Με την τακτική του αντιπερισπασμού επέλεξε, στο μεταξύ, να κινηθεί το Μέγαρο Μαξίμου όσον αφορά το προκλητικό κρεσέντο του Ζόραν Ζάεφ.
Έτσι, στην Ηρώδου Αττικού αντί να πάρουν θέση για τις απίστευτες δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού, επιτέθηκαν στη ΝΔ, κάνοντας λόγο για εθνικιστικό ακροατήριο».
«Δεν φτάνει που ο κ. Μητσοτάκης ξεχνάει ότι επί των ημερών της παράταξής του αναγνωρίστηκε η ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας» το 1977 στη διάσκεψη του ΟΗΕ. Δεν φτάνει που σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Politico άνοιξε αυτοβούλως ζήτημα "αυτονομιστικών δυνάμεων" στην Ελλάδα, συνεχίζει τον επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο, ανοίγοντας τώρα αυτοβούλως και θέμα «μειονότητας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
«Μία συμφωνία που η πΓΔΜ και ο κ. Ζάεφ οφείλουν να τηρήσουν μέχρι κεραίας για να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να σοβαρευθεί και να μην παίζει με κρίσιμα εθνικά θέματα στην προσπάθειά του να ψαρέψει στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου», καταλήγει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.