«Θύελλα» αντιδράσεων και παρέμβαση Νίμιτς για το προκλητικό κρεσέντο Ζάεφ
Πολιτική «θύελλα» έχουν ξεσηκώσει οι ιδιαίτερα προκλητικές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών δίνεται η δυνατότητα της διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπέλυσε αμέσως σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης Τσίπρα, η οποία παρακολουθεί το προκλητικό κρεσέντο του Σκοπιανού πρωθυπουργού, δίχως να αντιδρά.
Την ίδια ώρα, δε, παρενέβη ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, καλώντας τον Ζάεφ να συμμορφωθεί με τα όσα ορίζει το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε το δικό του αυστηρό μήνυμα.
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, να αποδεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της, διότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα», τόνισε ο ίδιος κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ.
«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», δήλωσε ο κ. Πατλόπουλος, σημειώνοντας ότι «είμαστε εδώ, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα».
Ο ίδιος υπενθύμισε, επίσης, ότι έχουμε αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμούμε την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας όμως ότι αυτό προϋποθέτει την επίλυση του ζητήματος του ονόματος.
«Μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Όπως σημείωσε, «μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων».
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει ότι Τσίπρας και Ζαέφ έχουν συνομιλήσει σχετικά.