Η τελευταία «πρόβα» με Μακρόν πριν τη ΔΕΘ
Ούτε μία εβδομάδα πια πριν τη ΔΕΘ και στο Μαξίμου επιβεβαιώνουν πως ενίοτε ο επικοινωνιακός «πυρετός» ζαλίζει ακόμη και όσους τον επιδιώκουν. Το «ντελίριο» με τις επενδύσεις, η υπερπροσπάθεια για να αναδειχτεί έστω ένα «ψήγμα» αριστερής ιδεολογίας και η πρόσφατη αποθέωση του Ανδρέα Παπανδρέου από την Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ και ενόψει της ίδρυσης της νέας Κεντροαριστεράς, φανερώνουν μία κυβέρνηση σε πανικό, που έχει λάβει τα μηνύματα της κοινής γνώμης μέσω των δημοσκοπήσεων, ανησυχεί για το επικείμενο σκληρό «πόκερ» με τους θεσμούς τον ερχόμενο Οκτώβριο, οπότε και παίζει «άμυνα». Με επικοινωνιακά «όπλα», καθώς παροχές δεν έχει τα περιθώρια να μοιράσει.
Η αρχή της εβδομάδας βρίσκει τους παράγοντες του Μαξίμου σε πλήρη αναβρασμό. Το σημερινό EWG θα ανοίξει την ατζέντα της γ’ αξιολόγησης, ενώ το τετ-α-τετ του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Πιερ Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες την Τρίτη αποτελεί ένα «πρόγευμα», λίγο πριν πιάσουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών. Στην Ηρώδου Αττικού οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Μακρόν και της συζύγου του Μπριζίτ είναι «πυρετώδεις», ενώ οι συσκέψεις για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δίνουν και παίρνουν.
Αναμφίβολα, την τρέχουσα εβδομάδα ο κ. Τσίπρας θα ξεδιπλώσει όλη του την επικοινωνιακή στρατηγική, εγκαινιάζοντας μία ιδιαίτερα κρίσιμη πολιτική σεζόν, η οποία ενδεχομένως και να επιφέρει μεγάλο κόστος για την Αριστερά, εάν ακολουθηθεί τακτική αντίστοιχη με εκείνη κατά τη β’ αξιολόγηση, «θρίλερ», το οποίο διατυπώνεται και στα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη του β’ τριμήνου, που αν και καταγράφουν επιτάχυνση, εντούτοις η αύξηση μόλις 0,8% του ΑΕΠ απέχει πολύ από τον ετήσιο στόχο του 2%.
Αν και η υπόλοιπη ατζέντα του Σεπτεμβρίου προβλέπει σημαντικότερα γεγονότα, όπως τις γερμανικές εκλογές-το αποτέλεσμα της κάλπης θα κρίνει τα μέγιστα σχετικά με τη στάση των θεσμών κατά την γ’ αξιολόγηση-, την άφιξη της Κριστίν Λαγκάρντ στις 29 του μηνός, με «φόντο» τα σενάρια για νέα μέτρα, καθώς και την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, με την κυβέρνηση να προσδοκά έσοδα 2 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφτεί η «τρύπα», εντούτοις στο Μαξίμου έχουν ρίξει όλο το βάρος στις επαφές με τον Μακρόν και στην παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Το ζητούμενο για τον κ. Τσίπρα είναι να κερδηθεί το επικοινωνιακό στοίχημα: να πειστούν οι «σύντροφοι» ότι γυρίζουμε σελίδα, ανακτώντας οριστικά την πρόσβαση στις αγορές και προσελκύοντας επενδύσεις από χώρες της Ευρώπης, που στέκονται «σύμμαχοι» στις προσπάθειες της Ελλάδας να βγει από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Κοινώς, ότι το Δεκέμβριο του 2018 θα «πανηγυρίζουμε» για το τέλος της κρίσης. Μόνο που στο Μαξίμου «πανηγυρίζουν» από τώρα…
Ότι όλα τα επικοινωνιακά «αφηγήματα» του πρωθυπουργού έχουν πρωτίστως αποδέκτη τον ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό. Ο πρωθυπουργός έχοντας πλήρη επίγνωση της δημοσκοπικής εικόνας του ιδίου και της κυβέρνησής του, ξέρει πως μόνο το «μπετόν αρμέ»-η συμπαγής κυβερνητική πλειοψηφία- θα του εξασφαλίσει την υπόλοιπη διετία στην εξουσία. Υπολογίζει παράλληλα πως οι «αρρυθμίες» ενδεχομένως και να είναι προ των πυλών δεδομένων των ενδείξεων που «φωνάζουν» πως το ΔΝΤ θα ζητήσει τη λήψη και νέων μέτρων, καθώς και του «σκληρού πόκερ» που αναμένεται να παιχτεί στα Hilton Groups με την τρόικα. Συνεπώς, «ποντάρει» στην επίσκεψη του Γάλλου προέδρου και της επιχειρηματικής ομάδας που θα τον συνοδεύει, προκειμένου αφενός να στήσει το επόμενο «success story» με τις επενδύσεις και αφετέρου να επαναφέρει το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, με την οποία εξάλλου ο Μακρόν έχει ταχθεί υπέρ ανοιχτά, δημόσια και… ενόψει των γερμανικών εκλογών.
Δεν είναι λοιπόν, τυχαία, η στροφή όλης της κυβέρνησης στις επενδύσεις, αν και η ίδια με τις πολιτικές που ακολουθεί, μοιάζει σαν να τις εχθρεύεται. Το κατά πόσο αυτό το «ντελίριο» με τις επενδύσεις θα κρατήσει με τον ερχομό του Οκτωβρίου, θα φανεί στο χειροκρότημα… Στις αίθουσες του Χίλτον, όπου η «αφρόκρεμα» των δανειστών θα ζητήσει να ξεκολλήσουν οι αποκρατικοποιήσεις από το σημείο μηδέν, όπου βρίσκονται τώρα. Από τα «παζάρια» ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, βέβαια, θα φανεί και πόσο ενωμένο είναι το αριστερό κόμμα και πόσο… θα διατηρηθεί η αριστερή ρητορική.
Με «σημαία» το ΑΕΠ και με τον «άσσο» των προσλήψεων
Τη στροφή στις επενδύσεις την «αμπαλάρουν» με την υποσχετική των προσλήψεων στο Δημόσιο και μάλιστα προτού καν λήξει το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η δέσμευση αυτή αποτελεί τον «μποναμά» σε επικοινωνιακά πάντα πλαίσια, με την οποία ο πρωθυπουργός θα παίξει «άμυνα» στη ΔΕΘ ενάντια σε όσους βλέπουν την παρουσία του εκεί σαν την επιστροφή του δολοφόνου στον τόπο του εγκλήματος. Ο ίδιος από το βήμα της ΔΕΘ είχε τάξει κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και παράλληλο πρόγραμμα.
«Υποσχέσεις που έμειναν στα λόγια», του υπενθυμίζουν οι κοινωνικοί εταίροι, καλώντας τον να κάνει πράξει τουλάχιστον όσα έλαβε, ως δέσμευση στη ΔΕΘ του 2016. Από την πλευρά της η κυβέρνηση, απαντώντας στα «καρφιά» διαρρέει πως θα φέρει προς κατάθεση στη Βουλή νέα ρύθμιση 120 δόσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες, έχοντας έτσι βρει ακόμη έναν «μποναμά» ενόψει της ΔΕΘ. Στα ψιλά όμως φαίνεται πως περνούν στο Μαξίμου πως η ρύθμιση αυτή θα πρέπει να λάβει το ok των θεσμών, οι οποίοι δεν το είχαν δώσει νωρίτερα, επικαλούμενοι τη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου με τα χρέη των φορολογουμένων.
Η αξιολόγηση και οι συμβασιούχοι
Μες στην εβδομάδα αναμένεται και η κατάθεση της ρύθμισης της Όλγας Γεροβασίλη για την αξιολόγηση, προκειμένου να ξεπαγώσει η σχετική διαδικασία από το «μπλόκο» της ΑΔΕΔΥ. Η πορεία θα δείξει, αν οι συνδικαλιστές θα πτοηθούν ή όχι, ενώ μάλιστα έπεται και η διαπραγμάτευση επί του συνδικαλιστικού νόμου με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Ακόμη μέσα στον μήνα αναμένεται να κατατεθεί και η οριστική λύση για τους 20.000-25.000 συμβασιούχους, που έχουν ξεπεράσει το όριο της διετίας ως προς την ανανέωση των συμβάσεων τους. Ζήτημα, για το οποίο Γεροβασίλη και Σκουρλέτης δεν κινιούνται σε «κοινή γραμμή».
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο κ. Τσίπρας επενδύει προς το παρόν στην επικοινωνιακή του πολιτική, προκειμένου να αλλάξει επικοινωνιακά και μόνο τα κακώς κυβερνητικά κείμενα. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως λένε οι ίδιες πηγές, τα εργασιακά, ο συνδικαλιστικός νόμος και οι πλειστηριασμοί με ένα κλικ, θα φέρουν τον πρωθυπουργό αντιμέτωπο με «συντρόφους», που επιμένουν στη ρητορική του «¨ηθικού πλεονεκτήματος». Οι υπόλοιποι μήνες αποτελούν «βαρόμετρο» για τον πρωθυπουργό, ο οποίος ενδεχομένως και να υποχρεωθεί να μετρήσει τα κουκιά.