Ο Τσίπρας ανέδειξε και πάλι τις «100 πρώτες μέρες»
Σε μια νέα σειρά υποσχέσεων εν όψει των επερχόμενων εκλογών επιδόθηκε το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η Ελλάδα μετρά τις πρώτες 100 μέρες της εκτός μνημονίων. Τις 100 πρώτες πραγματικά δικές μας μέρες» είπε και τόνισε πως «έχουμε τα πρώτα δείγματα γραφής», ενώ συμπλήρωσε: «Τώρα είναι η ώρα να επιταχύνουμε την υλοποίηση του δικού μας προγράμματος».
Ο πρωθυπουργός είπε πως έχει έρθει η ώρα για τομές υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. «Να κάνουμε πράξη την πολιτική αναδιανομής και ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων. Να δώσουμε το τελικό χτύπημα στο καθεστώς σήψης, της διαφθοράς και της διαπλοκής στη χώρα», διευκρίνισε.
Ανέφερε εξάλλου πως «τίποτα από όσα νομοθετούμε αυτή την περίοδο και όσα θα νομοθετήσουμε υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας δεν θα γινόταν πράξη χωρίς τον δικό μας σχεδιασμό» και επανέλαβε ότι «εμείς πράγματι υπηρετούμε συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα».
Σημείωσε, δε, ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ο κόσμος της εργασίας, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι. «Στη βάση αυτής της ταξικής μεροληψίας, παίρνει συγκεκριμένη μορφή το εκλογικό δίλημμα του 2019» συμπλήρωσε κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη πως διαθέτει μνημονιακό πρόγραμμα.
Σημείωσε εξάλλου ότι «με τη ΝΔ μας χωρίζει όχι μόνο αξιακή, αλλά και προγραμματική άβυσσος» και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.
Είπε επιπλέον πως «ακόμα και οι ομοϊδεάτες του κ. Μητσοτάκη στην Ευρώπη δεν μπορούν παρά να διακρίνουν ποιος είναι και ποιος δεν είναι αξιόπιστος ποιοι είναι αυτοί που έριξαν την Ελλάδα στα βράχια της χρεοκοπίας και ποιοι είναι αυτοί που την έσωσαν.
Εκτοξεύοντας βέλη στον κ. Μητσοτάκη, του καταλόγισε ότι σχεδιάζει απολύσεις και «οραματίζεται το ασφαλιστικό σύστημα Πινοσέτ», ενώ υποστήριξε πως η ΝΔ θέλει να επιστρέψει για να υλοποιήσει το σχέδιο διάλυσης της δημόσιας υγείας, υπέρ κάποιων καρτέλ.
Για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, είπε πως έγινε ένα πρώτο σημαντικό βήμα και διαμήνυσε: «Δεν θα κάνουμε πίσω, θα προχωρήσουμε, θα συνεχίσουμε τον διάλογο, ώστε να υπάρξει κατανόηση για να λυθεί το ζήτημα». Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε επίσης ότι «δεν θα κάνουμε πίσω», συμπληρώνοντας πως «οι ακραίες φωνές που την πολεμούν είναι αυτοί που θέλουν τα Βαλκάνια του μίσους».
Για το Σκοπιανό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε για μια ακόμα φορά τη σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών.
«Είμαστε περήφανοι γι' αυτό το βήμα. Είμαστε αποφασισμένοι να το ολοκληρώσουμε και θα το ολοκληρώσουμε», τόνισε, προσθέτοντας ότι «οι ακραίες φωνές που πολεμούν τη συμφωνία στις δύο πλευρές των συνόρων, επιβεβαιώνουν ότι πράξαμε σωστά». Είπε ότι «αυτοί που ωρύονται είναι αυτοί που θέλουν τα Βαλκάνια του μίσους και του αλληλοσπαραγμού, όχι τα Βαλκάνια της συνανάπτυξης και της συνεργασίας και θέλουν την Ελλάδα ένα φοβικό κομπάρσο της διεθνής σκηνής».
Στάθηκε σε όσα έφερε στον δημόσιο διάλογο η Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι«"αυτή η ιστορική συμφωνία, και κυρίως το αντιπολιτευτικό μένος της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ που τη στηρίζουν, άνοιξαν το καπάκι από το σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας και έφεραν στην επιφάνεια δυσοσμία και ακραίες σκοταδιστικές δυνάμεις».
Σχολίασε ότι «μας προκαλεί εντύπωση το πόσο εύκολα από ακραίοι γίνονται mainstream με τη βοήθεια της Ν». Μίλησε για ακραίες σκοταδιστικές δυνάμεις που τους βλέπουμε «να προσπαθούν να παντρέψουν το Μέγα Αλέξανδρο με τον Χίτλερ, και το ναζισμό, τον πατριωτισμό με τη μισαλλοδοξία και τον εθνικισμό. Θα ήταν απλά γραφικό, αν δεν καταντούσε επικίνδυνο, εξαιτίας αυτής της ανοχής της ΝΔ και των ΜΜΕ που επιδεικνύουν στην προσπάθεια να κάνουν αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ήμασταν είμαστε και θα είμαστε πάντα απέναντι πολιτικά, κοινωνικά, ιδεολογικά, σε κάθε φασίστα, κάθε ακροδεξιό, κάθε σκοταδιστή», σημείωσε.
Εν όψει των ευρωεκλογών
«Η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να αλλάξει σε μια νέα, προοδευτική κατεύθυνση, με δημοκρατικό έλεγχο και λογοδοσία, με μεγάλες θεσμικές τομές, που θα ορίζουν με σαφήνεια το πλαίσιο υποχρεώσεων αλλά και δικαιωμάτων κάθε κράτους μέλους, με αλληλεγγύη και συνευθύνη, με την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών», τόνισε ο κ.Τσίπρας,.
Σημείωσε για τον ρόλο της Αριστεράς ότι «δεν έχει την πολυτέλεια σήμερα, ούτε να θεωρητικολογεί ούτε να ποντάρει σε διάφορους βοναπάρτες». Αντίθετα, σημείωσε, «η Αριστερά οφείλει να βγει μπροστά και να ενώσει δυνάμεις, σε μια ευρύτερη προοδευτική συμμαχία. Με το τμήμα των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών "που διαχωρίζονται έμπρακτα από τη χρεοκοπημένη προσκόλληση στο νεοφιλελευθερισμό. Με τους Ευρωπαίους Πράσινους που αποτελούν παραδοσιακά όμορο χώρο. Αλλά κυρίως με τα εκατομμύρια των πολιτών που πιστεύουν σε μια Ευρώπη ενωμένη, ειρηνική, δημοκρατική, προοδευτική».
Τόνισε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε επικίνδυνα φαινόμενα αλλά και αντιφατικά και ότι μπορούμε να ελπίζουμε γιατί: "για κάθε Όρμπαν, υπάρχει ένας Σάντσεθ. Για κάθε Λεπέν, υπάρχει ένας Κόστα. Για κάθε Λίγκα του Βορά, υπάρχει ένας ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα που είναι ζωντανός και θα είναι ζωντανός και ισχυρή πρωταγωνιστική δύναμη και στις ερχόμενες ευρωεκλογές". Πρόσθεσε ότι "για κάθε ακραίο εθνικιστή που κυνηγάει μετανάστες, υπάρχει κι ο διασώστης που με κίνδυνο ζωής, σώζει προσφυγόπουλα στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο θάλασσα.
"Δεν θα κάνουμε λοιπόν, βήμα πίσω για την Ευρώπη της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της προόδου», υπογράμμισε