Τη δική του απάντηση στα όσα ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας νωρίτερα μέσα στην Τετάρτη για το «τέλος των μνημονίων» έδωσε το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Μέγαρο Μουσικής και στα Βραβεία Βιώσιμης Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, «ο Ο κ. Τσίπρας μας είπε στη Βουλή ότι μόλις τώρα συμπληρώνει 100 μέρες στην εξουσία. Γιατί για αυτόν ο χρόνος της διακυβέρνησης μετρά από τότε που δήθεν έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια. Δηλαδή από την 21η Αυγούστου του 2018. Πρόκειται για μια πρωτοφανή ομολογία αποτυχίας και μια ακόμα χοντροκομμένη απόπειρα εξαπάτησης. Ξέραμε ότι η εξουσία είχε φθείρει τον ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται όμως ότι η αγωνία μπροστά στις εκλογές που έρχονται τους κάνει να θέλουν να μετρήσουν το χρόνο αλλιώς. Πράγματι, ο χρόνος μετράει αλλιώς. Μόνο που μετράει πλέον αντίστροφα».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ως τον «μακροβιότερο και συνεπέστερο μνημονιακό πρωθυπουργό», τόνισε ότι η κοινωνία πλήρωσε ακριβά, σε φτώχεια και φόρους, τα τέσσερα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με αναφορές στο «μαύρο πρώτο επτάμηνο του 2015 και τα ψέματα που έφεραν την Κουμουνδούρου στην εξουσία», με βολές κατά του πρωθυπουργού για διάλυση των τραπεζών, επιβολή capital controls και εξαπάτηση των Ελλήνων «με ένα δημοψήφισμα-παρωδία», ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι ο κ. Τσίπρας υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο, επέβαλε 10 δισεκατομμύρια πρόσθετα μέτρα, δέσμευσε τη χώρα σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια και κρατάει τη χώρα εκτός αγορών.
Συνεχίζοντας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιλαμβάνεται την οικονομική πολιτική ως παιχνίδι επιδομάτων και επεσήμανε πως μείζον ζητούμενο είναι να μην ξαναμπεί η Ελλάδα στον φαύλο κύκλο μιας πελατειακής πολιτικής, που μοιράζει προσωρινή ανακούφιση την ίδια ώρα που πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε όλοι. Στέλνοντας, δε, το μήνυμα ότι το κεφάλαιο της παρακμής πρέπει να κλείσει, διεμήνυσε πως η χώρα πρέπει να προχωρήσει μπροστά με υγιή και βιώσιμο τρόπο, να απελευθερώσει δημιουργικές δυνάμεις, να αλλάξει το κλίμα και τη ψυχολογία στην αγορά. Όλα αυτά, δε, τα συνόψισε στην κομβική φράση της δημιουργικής αναγέννησης, την οποία και θα υλοποιήσει μία νέα κυβέρνηση, η οποία ξέρει πού θέλει να πάει και πώς θα πάει εκεί. «Μπορούμε. Με λιγότερους φόρους και εισφορές. Με απλοποίηση διαδικασιών για επενδύσεις. Με επιθετικές αποκρατικοποιήσεις. Με μικρότερο και καλύτερο κράτος που θα λειτουργεί με αξιολόγηση και αξιοκρατία. Με λύσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα σε όσους γονάτισαν τα χρόνια της κρίσης να σταθούν ξανά όρθιοι», τόνισε.
Οι τρεις άξονες του αναπτυξιακού σχεδίου
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που εγκάλεσε τους κυρίους Τσίπρα και Τσακαλώτο για πολλαπλή ναρκοθέτηση του εδάφους των επιχειρήσεων, σημείωσε πως τα υπερβολικά πλεονάσματα για τα οποία «καμαρώνει υποκριτικά» η κυβέρνηση, προκύπτουν από φορολογική αφαίμαξη, από πάγωμα των πληρωμών του Δημοσίου και από υπο-εκτέλεση των δημοσίων επενδύσεων. «Υπερπλεονάσματα. Υπερφορολόγηση. Μείωση των Δημοσίων Επενδύσεων. Καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις. Αυτή είναι η ολέθρια συνταγή του ΣΥΡΙΖΑ που κρατά τη χώρα καθηλωμένη», μιλώντας στη συνέχεια για τις τρεις δικές τους προτάσεις για την ανάπτυξη.
-Ο πρώτος άξονας σχετίζεται με την αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής. «Η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης αποτελεί την κορωνίδα των παρεμβάσεων μας για την ανάταξη της οικονομίας. Δεσμευόμαστε, λοιπόν, να προχωρήσουμε σε μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% και των μερισμάτων από το 15% στο 5%, ώστε ο πραγματικός συνολικός συντελεστής από το 40% να πάει στο 24%. Επίσης, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 30% εντός διετίας και οι εισφορές από το 20% πηγαίνουν για όλους στο 15%. Ενώ θα μειώσουμε ξανά το ΦΠΑ στην εστίαση, όπως είχαμε κάνει και το 2013, με θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα», ανέφερε.
-Ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με μια ολοκληρωμένη στρατηγική μεταρρυθμίσεων.
-Ο τρίτος άξονας σχετίζεται με τη διάχυση της ευημερίας όχι μόνο στους μετόχους αλλά και στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων. «Εμείς πιστεύουμε ότι οι αποδοχές των εργαζομένων πρέπει να ακολουθούν την πορεία της απασχόλησης και της παραγωγικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα συμφωνείται ύστερα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι απόλυτα καλοδεχούμενη εξέλιξη. Ο υπο-κατώτατος μισθός καταργείται αμέσως. Ενώ η εργασιακή νομοθεσία εφαρμόζεται απαρέγκλιτα, χωρίς εκπτώσεις σε βάρος των εργαζομένων και τους υγιούς ανταγωνισμού», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης. Γ
«Εμείς δεσμευόμαστε για μειωμένες φορολογικές κι ασφαλιστικές επιβαρύνσεις σε όλες τις επιχειρήσεις και για τη διαμόρφωση περιβάλλοντος που θα ευνοεί τις επενδύσεις. Αναμένουμε από εσάς τόλμη και σωστό σχεδιασμό, τήρηση της νομιμότητας και του ανταγωνισμού. Θα είμαστε δίπλα σας για να αναπτυχθούν και να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Θέλουμε, όμως, και εσείς να λειτουργείτε ως μέρος της κοινωνίας προσφέροντας ασφάλεια και μέρισμα ευημερίας στους εργαζομένους σας, αλλά και στην περιοχή όπου δραστηριοποιείστε», σημείωσε.