Σύσκεψη υπό τον Τσίπρα στο Μαξίμου για τον προϋπολογισμό
Τις τελευταίες λεπτομέρειες για τον προϋπολογισμό του 2019, λίγο προτού αυτό κατατεθεί στη Βουλή, εξέτασε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας, σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό που ολοκληρώθηκε στο Μέγαρα Μαξίμου.
Πέρα του κ. Τσίπρας, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιάννακοπούλου.
Η παρουσία της τελευταίας στη σύσκεψη συνδέεται με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για περίπου 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο, στον απόηχο της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερώνυμου για την αποχώρηση των κληρικών από τη μισθοδοσία του Δημοσίου.
Λίγο αργότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης κατέθεσε στη Βουλή το στικάκι του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής ο προϋπολογισμός θα εισαχθεί για συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την Δευτέρα 26 έως Τετάρτη 28 Νοεμβρίου.
Η συζήτησή του στην Ολομέλεια αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 Δεκεμβρίου και η ψήφισή του με ονομαστική ψηφοφορία (η οποία λαμβάνει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση), στις 18 Δεκεμβρίου.
Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης
Ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% για το 2019 μετά την ενεργοποίηση των θετικών μέτρων μεταξύ των οποίων και της μη περικοπής των συντάξεων. Για το έτος 2018, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 3,98% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5%.
Ο Κρατικός Προϋπολογισμός στηρίζεται σε μακροοικονομικό σενάριο βάσει του οποίου ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ, σε σταθερές τιμές, προβλέπεται να είναι 2,1% και 2,5% για τα έτη 2018 και 2019 αντιστοίχως.
Όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών, για το έτος 2019, η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής υλοποιείται μέσω των ακόλουθων μέτρων:
Από την πλευρά των εσόδων, (α) τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, (β) τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, (γ) τη μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών και (δ) τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ’ έτος.
Από την πλευρά των δαπανών, (α) την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 24 ετών, (β) την εισαγωγή ενός νέου επιδόματος στέγασης με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια, (γ) την ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, (δ) την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
Το συνολικό κόστος των περιγραφόμενων μέτρων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η ενίσχυση του φακέλου για το επίδομα στέγασης, ανέρχεται σε 0,5% του ΑΕΠ και είναι αυξημένο κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ, έναντι των αντίστοιχων δημοσιονομικών παρεμβάσεων του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Τα βασικά μεγέθη
Η έκθεση αποκαλύπτει επί της ουσίας τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, σύμφωνα με τα οποία:
• Το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα διαμορφωθεί σε 3,98% του ΑΕΠ. Σε όρους ενισχυμένης εποπτείας, το πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης ανέρχεται σε 7,383 δισ. ευρώ, με τον δημοσιονομικό χώρο στα 885 εκατ. ευρώ.
• Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, μετά την αφαίρεση των θετικών μέτρων που ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό, θα διαμορφωθεί σε 3,6% του ΑΕΠ ή 6,945 δισ. ευρώ, αφήνοντας ένα περιθώριο ασφαλείας 199 εκατ. ευρώ ως προς τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.
• Το σύνολο των θετικών μέτρων ανέρχεται σε 910 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται: μείωση ΕΝΦΙΑ 260 εκατ. ευρώ, μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών 177 εκατ. ευρώ, 400 εκατ. ευρώ για επίδομα στέγασης, ενώ κόβεται στο μισό η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους (στα 51 εκατ. ευρώ από 103 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο). Το κονδύλι για ειδική αγωγή ανέρχεται σε 22 εκατ. ευρώ.
Ο προϋπολογισμός του 2019 περιορίζει το ύψος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στα 6,750 δισ. ευρώ, καθώς δεν θα υλοποιηθούν εξισορροπητικές παρεμβάσεις 300 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνονταν στο Μεσοπρόθεσμο, ενώ υπάρχει και επιπλέον μείωση 250 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προσχέδιο. «Το γεγονός αυτό, που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην έλλειψη ώριμων προς ένταξη προγραμμάτων για έργα υποδομής, δημιουργεί προβληματισμό αναφορικά με το αναπτυξιακό αντίκρισμα του τρόπου διάθεσης του δημοσιονομικού χώρου», σημειώνει το δημοσιονομικό συμβούλιο.
Δείτε αναλυτικά την εισαγωγική έκθεση για τον προϋπολογισμό στα συνοδευτικά αρχεία: