Προεκλογικό «άρωμα» στη μετωπική Τσίπρα-Μητσοτάκη
Προεκλογικό «άρωμα» αποκτούν πλέον όλες οι δημόσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ των κκ. Τσίπρα και Μητσοτάκη, καθώς ανεξαρτήτως του θέματος της συζήτησης, οι ομιλίες των δύο ηγετών εξελίσσονται σε μία εφ'όλης της ύλης σύγκρουση.
Έτσι και χθες στη Βουλή, παρά το ότι το ζήτημα ήταν η συνταγματική αναθεώρηση, εντούτοις στο επίκεντρο βρέθηκαν θέματα που αφορούν την εκκλησία, την σκανδαλολογία, την οικονομία αλλά και την κατάσταση των ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ με την ομιλία του και τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν, έθεσε τη δίκη του ατζέντα, δίνοντας μια πρόγευση για τη «γραμμή», που θα ακολουθήσει στο δρόμο προς τις κάλπες.
Ειδικότερα, οι άξονες πάνω στους οποίες βάσισε την αντιπολιτευτική του ρητορική, ήταν οι εξής:
- Ανομία στα πανεπιστήμια. Εξήγγειλε την πλήρη κατάργηση του ασύλου, προειδοποίησε τις συλλογικότητες ότι η ανοχή θα λάβει τέλος την επομένη των εκλογών και επανέφερε την πρόταση για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
- Συμφωνία πολιτείας - εκκλησίας. Στήριξε τα αιτήματα των 10.000 κληρικών, που αντιδρούν στα όσα συμφώνησαν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος και έκανε λόγω για τερτίπια από την πλευρά της κυβέρνησης.
3. Δημοψήφισμα. Επέστρεψε στο πρόσφατο παρελθόν, θυμίζοντας τις επιλογές του πρωθυπουργού το καλοκαίρι του 2015 και την μετατροπή σε «ναι» του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Σημειώνεται ότι σταθερή θέση της ΝΔ είναι η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τα όσα έγιναν εκείνη την περίοδο.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, πάντως, είναι εξαιρετικά αβέβαιη η κατάληξη της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς τα κοινά σημεία μεταξύ των δύο πιο ισχυρών κοινοβουλευτικών ομάδων είναι ελάχιστα. Η καχυποψία παραμένει κυρίαρχη, ενώ το κλίμα σκανδαλολογίας που συντηρείται, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη πολιτική ένταση.
Χθες, μάλιστα διεφάνη μετά την ερμηνεία του ισχύοντος Συντάγματος, που έκανε δημόσια ο κ. Τσίπρας, ότι η πλειοψηφία εκτιμά πως οι αναθεωρητέες διατάξεις που θα αποφασιστούν, θα προωθηθούν στην επόμενη Βουλή, η οποία μπορεί να τις αλλάξει μόνο προς την κατεύθυνση που αρχικά θα έχει αποφασιστεί.
Δηλαδή, εάν επιλέγει η αναθεώρηση του άρθρου 3 για το διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας, η επόμενη Βουλή μπορεί να προωθήσει μόνον τον διαχωρισμό των δύο αυτών πυλώνων και όχι κάτι άλλο που να αφορά την εν λόγω διάταξη. Με την άποψη αυτή διαφώνησε κάθετα ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επικαλούμενος επιφανείς συνταγματολόγους, υποστήριξε ότι αυτή η Βουλή μπορεί να επιλέξει μόνον το αναθεωρητέο άρθρο και η επόμενη Βουλή θα αποφασίσει για το περιεχόμενο του.
Σε κάθε περίπτωση το μέλλον της συνταγματικής αναθεώρησης θα κριθεί τις επόμενες εβδομάδας και ανάλογα με το συνολικό πολιτικό κλίμα που θα επικρατήσει.