Στη Βουλή πηγαίνει το ΚΙΝΑΛ τις εικόνες ντροπής στο Αττικό Νοσοκομείο
Στη Βουλή πηγαίνει το ΚΙΝΑΛ τις εικόνες ντροπής, που καταγράφονται στο Αττικό Νοσοκομείο, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας.
Ειδικότερα, οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να προβεί σε άμεσες ενέργειες, προκειμένου να δοθεί λύση στα χρονίζοντα προβλήματα, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία του για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας.
Αναλυτικά, η ερώτηση:
Προς: τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό
Θέμα: Εικόνες ντροπής στο "Αττικόν” Νοσοκομείο
Η ανεπαρκής χρηματοδότηση στα δημόσια νοσοκομεία τα χρόνια της κρίσης έχει ως αποτέλεσμα τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την ελλιπή συντήρηση των απαρχαιωμένων ιατρικών μηχανημάτων, που δεν έχουν αντικατασταθεί με σύγχρονης τεχνολογίας (εκτός εξαιρέσεων από ιδιωτικές δωρεές), την έλλειψη φαρμάκων, αναλωσίμων, ακόμη και κλινοσκεπασμάτων.
Η ζοφερή αυτή κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, γιατί η πολιτική της Κυβέρνησης περιορίζεται στη δημιουργία δημοσιονομικού υπερπλεονάσματος για να διαφημίσει την δήθεν "καθαρή έξοδο” από τα μνημόνια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο "Αττικόν”, όπως αποτυπώνεται στο από 2-11-2018 Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) με τον τίτλο "Αττικό Νοσοκομείο Ώρα Μηδέν”, στο οποίο καταγγέλλεται ότι ο στεφανιoγράφος είναι χαλασμένος, δεν λειτουργεί το αιμοδυναμικό εργαστήριο, ο μαγνητικός τομογράφος είναι χαλασμένος εδώ και τρία χρόνια, δεν υπάρχουν χημειοθεραπευτικά φάρμακα και αναβάλλονται χημειοθεραπείες, υπάρχουν πολύωρες αναμονές των ασθενών και την επομένη κάθε γενικής εφημερίας, το νοσοκομείο γεμίζει ράντζα στους διαδρόμους.
Το "Αττικόν” αποτελεί τον βασικό πυλώνα παροχής τριτοβάθμιας περίθαλψης για τους επτά δήμους της Δυτικής Αθήνας και στην εφημερία του το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών υποδέχεται περισσότερους από 1.200 ασθενείς. Αλλά οι τραγικές ελλείψεις έχουν ως αποτέλεσμα σε καθημερινή βάση να μην μπορούν να παρασχεθούν οι αντίστοιχες προς τις ελλείψεις αυτές υπηρεσίες υγείας στον πληθυσμό, που ξεπερνά τους 500.000 κατοίκους και οι ασθενείς και οι οικογένειές τους να βρίσκονται σε απόγνωση.
Δυστυχώς, και το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής "Η Αγία Βαρβάρα” (πρώην Λοιμωδών), το οποίο θα μπορούσε να λειτουργεί σε τοπικό επίπεδο και να αποσυμφορεί το "Αττικόν”, ως σύγχρονο νοσοκομείο, αίτημα που εκφράζει και το Σωματείο Εργαζομένων του Π.Γ.Ν. "Αττικόν” στην από 8-11-2018 ανακοίνωσή του, εντούτοις, εξαιτίας της διασύνδεσής του με το Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Νικαίας "Άγιος Παντελεήμων”, έχει καθηλωθεί και περιορίζεται σε ορισμένα μόνο τμήματα και ιατρικές υπηρεσίες.
Δεδομένου ότι η απαξίωση της δημόσιας υγείας εν γένει, έχει οδηγήσει σε καταστάσεις που θέτουν τη ζωή των ασθενών σε κίνδυνο, όπως καταγγέλλεται για το "Αττικόν” (αναβολή χημειοθεραπειών καρκινοπαθών, αύξηση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων λόγω ελλείψεων απολυμαντικών μέσων και προσωπικού κ.ά.), ερωτάται ο κ. Υπουργός Υγείας:
- Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να δοθεί λύση στα χρονίζοντα προβλήματα του νοσοκομείου "Αττικόν”, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς και να εκλείψουν οι εικόνες ντροπής με τα δεκάδες ράντζα στους διαδρόμους;
- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής "Η Αγία Βαρβάρα” (πρώην Λοιμωδών) να λειτουργήσει ως σύγχρονο, δημόσιο νοσοκομείο, με στόχο την εξυπηρέτηση των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας και υποστηρικτικά-αποσυμφορητικά προς το "Αττικόν” ;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς
Λεωνίδας Γρηγοράκος
Δημήτρης Κρεμαστινός
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Κώστας Μπαργιώτας