Στην εντατική η οικονομία, προεκλογικό πάρτι Τσίπρα
Με την οικονομία στην εντατική, τη χώρα εκτός αγορών και με την ανάπτυξη να… αναζητείται, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός στήνουν ένα προεκλογικό πάρτι παροχών και υποσχέσεων.
Η κυβέρνηση παρότι γνωρίζει ότι η χώρα είναι μετέωρη, εκτός αγορών, χωρίς δυναμική, ωστόσο είναι έτοιμη να τα τινάξει όλα στο αέρα, κάνοντας εμπόριο ελπίδας και ψήφων και βάζοντας σε κίνδυνο την οικονομία, όπως έκαναν και το καλοκαίρι του 2015.
Από τις συνεντεύξεις και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού φαίνεται ότι γυρίζουμε 30 χρόνια πίσω, στην εκδοχή του «Τσοβόλα δώστα όλα».
Οι αγορές και οι επενδυτές ανησυχούν, μήπως και χαλαρώσει η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης και υπάρξει παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Οι αγορές αποτιμούν το ελληνικό ρίσκο σχεδόν διπλάσιο από το ιταλικό και σχεδόν τριπλάσιο από το πορτογαλικό, όπως αυτό καταγράφεται στο sread των ελληνικών ομολόγων.
Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε αλόγιστες παροχές, βάζοντας ακόμη και… χέρι στο «μαξιλάρι ασφαλείας», τότε το κόστος δανεισμού θα «εκτοξευθεί» σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.
Άλλωστε, η αγορά ομολόγων παρακολουθεί πολύ στενά την οικονομική πολιτική και αμέσως ανεβάζει το κόστος δανεισμού, αν θεωρήσει ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι ή αποκλείει εντελώς μία χώρα από τον δανεισμό, όπως συνέβη με την Ελλάδα το 2010.
Και όλα αυτά ενώ τα σύννεφα πάνω από την Ιταλία γίνονται όλο και πιο… μαύρα, απειλώντα ς και την ελληνική οικονομία.
Η ελληνική οικονομία εισέλθει σε εκλογική τροχιά και ανά πάσα στιγμή το κόστος δανεισμού μπορεί να «εκτοξευθεί» ακόμη περισσότερο.
Η ζοφερή εικόνα της οικονομίας
Την ίδια ώρα η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, όπως καταδεικνύουν οι εκθέσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, συνεχώς υποχωρεί καθώς η Ελλάδα έχασε 4 και 5 θέσεις αντίστοιχα στον σχετικό δείκτη, σε σχέση με πέρυσι, το οικονομικό κλίμα, τους τρεις τελευταίους μήνες, σταθερά επιδεινώνεται, καθώς υποχώρησε κατά 4 μονάδες το τελευταίο τρίμηνο.
Το χρέος των πολιτών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, μήνα με τον μήνα, διογκώνεται: αυξήθηκε κατά 60% από το τέλος του 2014.
Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί πολλαπλασιάζονται, καθώς έχουν πραγματοποιηθεί 4,85 εκατομμύρια κατασχέσεις, σε πάνω από 1,1 εκατομμύρια πολίτες, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου παραμένουν σταθερά υψηλές, καθώς ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, και δεν υπάρχουν πλέον δανειακοί πόροι για την αποπληρωμή τους ενώ οι θεσμοί διακυβέρνησης υποβαθμίζονται και η οικονομική ελευθερία συρρικνώνεται καθώς υποχώρησε κατά 20 θέσεις σε σχέση με το 2014.
Τέλος, οι καταθέσεις των ιδιωτών δεν επιστρέφουν με ουσιαστικό τρόπο στο τραπεζικό σύστημα, καθώς έχουν χαθεί πάνω 25 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αρχές του 2015, ενώ η πιστωτική συρρίκνωση συνεχίζεται με το υπόλοιπο χρηματοδότησης να έχει μειωθεί κατά 18% από τις αρχές του 2015.