Υποσχέσεις για χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο από τον Τσίπρα
Με χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο θέλησε να τοποθετηθεί ο Αλέξης Τσίπρας εν όψει των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, όπως προκύπτει από τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha το βράδυ της Πέμπτης.
Αναφερόμενος στη συμφωνία για τις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «είναι ένα ιστορικό βήμα προς τα μπρος η συμφωνία με την εκκλησία. Ερχόμαστε να κλείσουμε εκκρεμότητες που είναι ανοιχτές από την δεκαετία του '20 ».
Συνέχισε λέγοντας ότι «η εξέλιξη αυτή δίνει, παράλληλα, την δυνατότητα να απελευθερωθούν θέσεις στο δημόσιο, όπου υπάρχει ανάγκη». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η πολιτεία κερδίζει ότι θα αποδεσμευθούν 10.000 θέσεις δημοσίου οι οποίες θα προκηρυχθούν άμεσα για να αρχίσουν να καλύπτονται από το 2020 και μετά».
Σε μια κίνηση που φανέρωση τις προθέσεις του για «ταξίματα» προς τους πολίτες, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η προκήρυξη των θέσεων θα γίνει εντός του 2019. Ακόμα, τάζοντας περισσότερες προσλήψεις στο Δημόσιο, ανέφερε πως «το 2019 αναμένεται να έχουμε 8-8500 αποχωρήσεις από το δημόσιο και θα έχουμε αντίστοιχες προσλήψεις από τον ΑΣΕΠ. Το 2020 θα έχουμε συν 10.000».
Ακόμα, πρόσθεσε πως «κόντρα στις εκτιμήσεις ότι θα χρειαστεί να περικόψει μέρος των όσων εξήγγειλε στην Θεσσαλονίκη (κόστους 750 εκατ. ευρώ), το πακέτο τελικά θα είναι μεγαλύτερο και θα υπερβεί τα 900 εκατ. ευρώ, δίνοντας επιπλέον δυνατότητες».
Αναφερόμενος στο ταμείο αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «μέχρι το 2030 η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας θα καλύπτει μέρος ή το όλον της μισθοδοσίας των κληρικών».
Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως υπήρξαν παρασκηνιακές επαφές με την ηγεσία της Εκκλησίας για τη συμφωνία, λέγοντας πως «όταν μετά από 79 χρόνια βρίσκεις μια λύση που κανείς δεν κατάφερε είναι ένα θαύμα. Χρειάστηκαν τρία χρόνια προεργασίας για την συμφωνία με την Εκκλησία».
«Ο στόχος μας δεν είναι να δώσουμε αρμοδιότητες στον ΠτΔ»
Σε ερώτηση για τις βλέψεις της κυβέρνησης επί της Συνταγματικής Αναθεώρησης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η εκλογή από τον λαό Προέδρου της Δημοκρατίας, στην πρόταση που καταθέσαμε για την συνταγματική αναθεώρηση, φροντίσαμε να είναι η ύστατη λύση. Ο στόχος μας δεν είναι να δώσουμε αρμοδιότητες στον ΠτΔ».
«Προσανατολιζόμαστε σε ένα εκλογικό σύστημα που ξεχνάει, μάλλον, την λογική των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και μπαίνουμε στην λογική των συνεργασιών» πρόσθεσε. Στο ίδιο πλαίσιο και θέλοντας προφανώς να «σβήσει» το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ, ανέφερε πως «πολιτική ανωμαλία θα ήταν αν οι δύο πόλοι τα έβρισκαν ξαφνικά ξεχνώντας όλες τις διαφορές τους».
Με «σημαία» τη διαφθορά
Στη συνέχεια, και θέλοντας να υπερθεματίσει το «νέο» του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η χώρα χρεοκόπησε και όχι από ατύχημα. Χρεοκόπησε γιατί την ώρα που η οικονομία πήγαινε επίπλαστα καλά υπήρξε μαι φούσκα και σκάνδαλα όπως των φαρμάκων, των εξοπλιστικών που οδήγησαν σε αυτή την χρεοκοπία. Απέναντι σ'αυτή την ύβρι πρέπει να υπάρξει η νέμεσις».
Επιμένοντας στην σκανδαλολογία, ο πρωθυπουργός είπε «οι κυβερνήσεις δεν φυλακίζουν. Μήπως ο κ.Παπαντωνίου μπήκε φυλακή ως αποτέλεσμα πολιτικής σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν πρέπει να ψάξουμε τα σκάνδαλα; Δεν πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη; Πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι σ'αυτή την χώρα υπάρχουν νόμοι και κανείς δεν έχει το δικαίωμα στην ατιμωρησία».
Ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά Πολάκη, είπε πως αυτό που είπε ο υπουργός απομονώθηκε και πως αποτύπωσε το κοινό αίσθημα ότι πέρα από την οικονομική ανάκαμψη ο κόσμος θέλει να δει και τη δικαιοσύνη να λειτουργεί. Οι κυβερνήσεις δεν βάζουν κανέναν φυλακή, αλλά αυτό που πρέπει να κάνουν και το κάνει η δική μας είναι να διαμορφώνει κλίμα ελευθερίας στους δικαστικούς προκειμένου να πράξουν το καθήκον τους, είπε.
«Αν το "δόγμα Πολάκη" είναι η εφαρμογή του νόμου, τότε εγώ προσχωρώ σε αυτό το δόγμα. Αν το δόγμα της άλλης πλευράς είναι η ατιμωρησία, τότε ας αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον λαό», σημείωσε.
Τόνισε ότι αυτό που θα λέει ο ίδιος και θα προσπαθεί, είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη και να αφεθεί ελεύθερη η δικαιοσύνη να το κάνει.
Σημείωσε ότι η πολιτική ευθύνη έχει αποδοθεί για πολλά σκάνδαλα και πως γι' αυτό είναι στα έδρανα της αντιπολίτευσης και «θα μείνουν για πολύ ακόμα», «πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι κανείς από δω και στο εξής δεν θα έχει τη δυνατότητα να στερεί δημόσιους πόρους από τους πολίτες».
Κάνοντας επίθεση σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως «δεν φθάνει που μειώσανε τους μισθούς και τις συντάξεις, εμείς ερχόμαστε και αποκαθιστούμε την αδικία και μας κουνάν και το δάχτυλο; Γιατί επειδή αργήσαμε; Αργήσαμε γιατί είχαμε να βγάλουμε μια χώρα από το μνημόνιο. Δεν ήμασταν υποχρεωμένοι νομικά να δώσουμε τα χρήματα. Είναι πολιτική βούληση, είναι πολιτική απόφαση» είπε.
Επαναφέροντας τη «γραμμή» για το ασφαλιστικό Πινοσέτ της ΝΔ, σχολίασε ότι « μόνη περίπτωση να μην αποκατασταθεί η αδικία στους συνταξιούχους είναι να εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης στις βουλευτικές εκλογές του 2019, διότι θα εφαρμόσει Ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ και μέτρα ΔΝΤ».
Για τις συντάξεις
Υποσχόμενος και πάλι πως οι συντάξεις δεν πρόκειται να περικοπούν από την αρχή του 2019, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «δίνουμε μάχη στο εξωτερικό ώστε να κρατήσουμε τις συντάξεις ανέπαφες. Όσο η οικονομία επεκτείνεται θα υπάρχει χώρος δημοσιονομικός ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες».
Εκλογές τον Οκτώβριο του 2019
Ο πρωθυπουργός απέρριψε και πάλι τα περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, λέγοντας ότι «εδώ και 3 χρόνια έχουμε εκλογές για την αντιπολίτευση. Θα πάρω και είκοσι μέρες ακόμα. Τον Οκτώβρη του 2019 θα γίνουνε οι εκλογές».
«Πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές»
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές του 2019.
«Αυτός είναι ο στόχος μου, αυτό επιθυμώ και θα το πετύχω» είπε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα γυρίσει μπούμερανγκ για τον κ. Μητσοτάκη η δημοσκοπική πρωτιά της ΝΔ όταν θα διαπιστώσει μετά τις ευρωεκλογές ότι πρώτο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφορικά με το Σκοπιανό και τη στάση του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝΕΛ, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από την βουλή, γιατί και ο τελευταίος πολίτης αρχίζει και καταλαβαίνει ότι παρά τις δυσκολίες αυτή η συμφωνία αναβαθμίζει την χώρα». Για το εάν θα υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή όταν έρθει πως επικύρωση η συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «πιστεύω ότι η κυβέρνηση την επόμενη μέρα θα έχει την δεδηλωμένη. Πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος δεν θα συνταχθεί με τη ΝΔ, δεν θα σταθεί εμπόδιο στην πορεία της χώρας προς την ομαλότητα και την σταθερότητα»
Σχολιάζοντας την αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός είπε «δεν θυσίασα κανέναν, ο κ.Κοτζιάς παραιτήθηκε». Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «εξαιρετικό» το έργο του κ. Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών και «εξαιρετική» τη συμβολή του στην πορεία ανάταξης της χώρας.
Σχετικά με την πρόσφατη μήνυση του πρώην ΥΠΕΞ για τα όσα ειπώθηκαν στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο που συμμετείχε, ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι «εγώ ζήτησα από τον κ. Κοτζιά να πάει στον εισαγγελέα. Ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει ότι δεν κατηγόρησε ποτέ την κυβέρνηση για κάτι τέτοιο».
Οι παρατηρήσεις προς την Τουρκία
Σχετικά με το γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «η χώρα βρίσκεται σε μια περίοδο που στην περιοχή υπάρχουν εντάσεις. Πρέπει να επιδείξουμε νηφαλιότητα».
Στέλνοντας μήνυμα προς την Τουρκία, σημείωσε ότι «υπάρχει ένας νέος ενεργειακός χάρτης με Ελλάδα - Κύπρο - Ισραήλ - Αίγυπτο. Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι ένα διμερές ζήτημα».
Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε πως είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις με την Άγκυρα για συνάντηση του ίδιου με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Κωνσταντινούπολη και υπογράμμισε πως «το μήνυμα που θα μεταφέρω στον κ.Ερντογάν είναι ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν απειλεί κανέναν αλλά δεν απειλείται και από κανένα».
Για 12 ναυτικά μίλια
Σε ερώτηση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «είναι κυριαρχικό δικαίωμα η επέκταση χωρικών υδάτων. Έχουμε αλλαγή τακτικής, όχι στρατηγικής για τα χωρικά ύδατα. Θα ενημερωθούν τα κόμματα. Μετά θα γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή και τα κόμματα θα κληθούν να πάρουν θέση», όπως είπε.
Αναφερόμενος για το εάν υπάρχει αίτημα στις ΗΠΑ για νέες βάσεις του ΝΑΤΟ, δήλωσε πως «δεν υπάρχουν νέες αμερικάνικες βάσεις, ούτε οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει νέες βάσεις. Υπάρχει αλληλοσεβασμός με τις ΗΠΑ. Έχουμε παράλληλα ανοιχτούς διαύλους με την Ρωσία, τον αραβικό κόσμο».
Ο θάνατος του Κατσίφα
Σε ερώτηση για τη στάση που κράτησε η ελληνική κυβέρνηση για το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, με αφορμή τη σημερινή κηδεία του 35χρονου ομογενή, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «η σημερινή είναι μέρα πένθους για την οικογένεια Κατσιφα και την ομογένεια. Δικαιολογημένη η πικρία και η οργή και ο θυμός. Δεν θέλω να μπω σε αντιπαράθεση με αυτό.
Η Ελλάδα έκανε από την πρώτη στιγμή ό,τι έπρεπε να κάνει. Θα μας δοθεί πλήρες πόρισμα για τα αίτια αυτής της πολύ δυσάρεστης εξέλιξης. Αυτό το γεγονός μας έχει κάνει να ξεχάσουμε ότι στις Βουλιαράτες εκείνη την ημέρα είχαμε των ταφή των οστών των πεσόντων ηρώων μας στην Αλβανία, με παρουσία της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού. Αυτές είναι εξελίξεις που δεν πρέπει να τις ξεχνάμε.Πρέπει να προχωρήσουμε σε βήματα ώστε να αποδοθούν στην ομογένεια στην Αλβανία όλα όσα δικαιούται» πρόσθεσε.
Για την εγκληματικότητα
Σε ερώτηση για τα φαινόμενα βίας που παρατηρούνται σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «το πρόβλημα της εγκληματικότητας δεν είναι καινούριο. Τα επίσημα στοιχεία που έχω από την αστυνομία είναι ότι η βαριά εγκληματικότητα έχει μειωθεί στον τόπο την τελευταία τριετία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να συνεχίσει να μας απασχολεί. Η ασφάλεια είναι λαϊκό δικαίωμα. Δεν είναι κάτι που είναι ξένο για μας. Έχουμε πάρει μέτρα για την ασφάλεια του πολίτη. Υπάρχουν προβλήματα στο κέντρο της πόλης».
«Πλάτη» στο Ρουβίκωνα
Κάνοντας έμμεση αναφορά στο Ρουβίκωνα και στο στέκι τω αντιεξουσιαστών στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «ας μην δαιμονοποιούμε την έννοια του ασύλου. Ο νόμος δίνει την δυνατότητα στις πρυτανικές αρχές να ζητήσουν επέμβαση της αστυνομίας στα πανεπιστήμια όταν διαπράττεται έγκλημα κατά της ζωής».