Στο ζενίθ οι τόνοι για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου
Κατακόρυφα έχουν ανέβει οι τόνοι στην εγχώρια πολιτική σκηνή, στον απόηχο της συμφωνίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για ζητήματα, που αφορούν τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας. Οι αντιδράσεις, βέβαια, έχουν επεκταθεί και στους κόλπους των κληρικών.
Ανατροπές δεν προβλέπονται, συνεπώς είναι ολοφάνερη η επικοινωνιακή στρατηγική του πρωθυπουργού, εν μέσω κυβερνητικού χάους και άτυπης αλλά παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.
Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση «βλέπει» πως το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα με τα «καυτά» ζητήματα της παραίτησης Κοτζιά, του συμβιβαστικού «γάμου» Τσίπρα-Καμμένου και των πολιτικών παιχνιδιών στη «σκιά» του Σκοπιανού, επιλέγοντας την τακτική του αντιπερισπασμού.
Την ίδια ώρα, οι αντιδράσεις προέρχονται και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αιχμή της κριτικής αποτελεί η ανακοίνωση ότι οι κληρικοί δεν θα θεωρούνται πλέον δημόσιοι υπάλληλοι αλλά το κράτος θα αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει το ισόποσο της μισθοδοσίας τους στην ηγεσία της εκκλησίας, η οποία θα καταβάλει στη συνέχεια τους μισθούς τους κληρικούς.
«Δεν καταλαβαίνω πώς αυτό (σ.σ το να μην είναι οι κληρικοί δημόσιοι υπάλληλοι) θα επιτευχθεί ουσιαστικά όταν το κράτος διατηρεί την υποχρέωσή του να πληρώνει στην Εκκλησία τουλάχιστον 210 εκατομμύρια ετησίως προκειμένου αυτή να μισθοδοτεί εις τον αιώνα τον άπαντα τους ιερείς», δήλωσε στο Ποντίκι ο Νίκος Φίλης. «Γιατί, όμως, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δίνονται τόσα χρήματα και να διασφαλίζονται οι 10.000 θέσεις των ιερέων; Γνωρίζετε ότι στα χρόνια των μνημονίων είχαμε μόνο 8.000 μόνιμους νοσοκομειακούς γιατρούς;» αναρωτήθηκε ο ίδιος.
Άσκησε δε κριτική και για τη ρύθμιση που ανακοινώθηκε σχετικά με την εκκλησιαστική περιουσία, κάνοντας λόγο για «γαλαντομία του κράτους». «Χρειάζεται πολλή δημόσια συζήτηση και νομική διευκρίνιση και όχι γαλαντομίες εκ μέρους του κράτους. Η εκκλησιαστική περιουσία είναι ένα ακανθώδες ζήτημα και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί προωθείται μια ρύθμιση τύπου «περαίωση» υπέρ της Εκκλησίας – και μάλιστα προκαταλαμβάνοντας το Κτηματολόγιο, που θα ολοκληρωθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια», είπε.
Στο μεταξύ, οι κληρικοί δια των εκπροσώπων τους ππροαναγγέλλουν «αγώνες για να παραμείνει ως συμβατική υποχρέωση του κράτους η μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου, ως έχει, ως αντάλλαγμα για τα όσα έχει προσφέρει η Εκκλησία προς την πολιτεία».
«Ο καιρός του σιγάν έληξε για τους Κληρικούς. Είμαστε πλέον στον καιρό του λαλείν και του πράττειν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ιερού συνδέσμου κληρικών Ελλάδος.