Μητσοτάκης: «Όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών και τώρα και μετά τις εκλογές
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών ούτε τώρα ούτε μετά τις εκλογές έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε το αίτημά του για προσφυγή στις κάλπες, προτού η συμφωνία φτάσει στη Βουλή.
Ο ίδιος τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναλάβει την υποχρέωση να περάσει τη συμφωνία, πριν τις εκλογές με πρόσκαιρα ωφελήματα.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη μήνυση του Νίκου Κοτζιά, χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανές η δικαιοσύνη να ερευνά εκατέρωθεν κατηγορίες υπουργών». «Γιατί δεν δίνεται στη δημοσιότητα η επιστολή της παραίτησης Κοτζιά και τα πρακτικά του επίμαχου υπουργικού συμβουλίου όταν έχουν γίνει αντικείμενο δικαστικής έρευνας;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Έκανε λόγο, ακόμα, για μια κυβέρνηση που ο Πάνος Καμμένος τη στηρίζει, «γιατί υπάρχουν γραμμάτεια εκατέρωθεν», επισημαίνοντας ότι περιμένουμε να έρθει προς κύρωση η συμφωνία για τα Σκόπια στην Βουλή και «να δούμε αν ο κ. Καμμένος θα φύγει από την πόρτα ή από το παράθυρο».
Άλλη ρητορική μέσα, άλλη έξω
Εξαπολύοντας επίθεση κατά της κυβέρνησης για το «μέτωπο» της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα υποχωρεί σε όλες τις κατατάξεις διεθνών οργανισμών, προσθέτοντας ότι «κάποιοι εντός και εκτός Ελλάδος έχουν το θράσος να ισχυρίζονται τα πράγματα πάνε καλά είναι οι ίδιοι που ήθελαν να πανηγυρίσουν το τέλος του γ΄ Μνημονίου».
Παράλληλα, καταλόγισε στον πρωθυπουργό την υποβολή ενός μνημονίου διαρκείας, κάνοντας λόγο για παιχνίδι επιδομάτων, για να δημιουργήσει δεσμεύσεις με ομάδες, που η κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε αυτή τη δυσχερή θέση.
«Κατατρομοκράτηση» και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε κριτική και για το καθεστώς ανομίας, κάνοντας ειδική αναφορά για τα πανεπιστήμια, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση ενθαρρύνει το περιβάλλον κατατρομοκράτησης φοιτητών και καθηγητών».
Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόπειρα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας ότι ενώ «προσπαθεί να αποτρέψει ή να αναβάλει την εισαγγελική έρευνα για το Μάτι για να προστατευτεί και να προστατεύσει πρόσωπα στο χώρο της αυτοδιοίκησης που σχετίζονται μαζί της». Έκανε λόγο, δεγια «πογκρόμ πολιτικών διώξεων από ευτελισμένες εξεταστικές επιτροπές».
«Κυβέρνηση σκανδάλων»
Περνώντας στην αντεπίθεση για τα περί διαφάνειας, ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή την υπόθεση του Θριάσιου αλλά και της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία έκανε λόγο για «κυβέρνηση Σκανδάλων οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αυτό το συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο κάθε μέρα οι Έλληνες».
«Όσο πλησιάζει το τέλος του τόσο θα μαθαίνουμε και περισσότερα για τις σκοτεινές συναλλαγές τους», σημείωσε.
«Όχι» σε «συριζοποίηση» του Συντάγματος
Σχετικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να δραπετεύσει, κάνοντας το Σύνταγμα «εργαλείο αποπροσανατολισμού». «Ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε ξαφνικά τη συνταγματική αναθεώρηση εν μέσω του ηθικού και πολιτικού ναυαγίου της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση πάει να δρομολογήσει τσάτρα-πάτρα μια συνταγματική αναθεώρηση της τελευταίας στιγμής για να αποτρέψει κάθε μεγάλη θεσμική αλλαγή», δήλωσε.
«Δεν θέλουν η Ελλάδα να πάει μπροστά ούτε να μείνει στάσιμη αλλά να την πάνε πίσω όπως έκαναν στην οικονομία, την παιδεία, την ασφάλεια, παντού», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο ίδιος χαρακτήρισε επικίνδυνη την πρόταση για δημοψήφισμα με λαϊκή πρωτοβουλία, ατελέσφορη την πρόταση για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με συνεχείς εκλογικές διαδικασίες και διαλυτική την πρόταση για μόνιμο εκλογικό σύστημα απλής αναγολικής που οδηγεί, όπως είπε, σε μόνιμη ακυβερνησία».
«Δεν θα επιτρέψουμε συριζοποίηση του Συντάγματος» διεμήνυσε.
Τα βασικά σημεία της πρότασης της ΝΔ
- καθιερώνεται σταθερός εκλογικός κύκλος και περιορίζονται οι λόγοι πρόωρης διάλυσης της Βουλής ώστε η κοινωνία να απελευθερωθεί από πολιτικούς τυχοδιωκτισμούς
- η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αποσυνδέεται πλήρως από τη διάλυση της Βουλής. Σε περίπτωση που αποβούν άκαρπες οι δύο ψηφοφορίες με αυξημένη πλειοψηφία, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγέται μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων απευθείας από το λαό
- ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορεί να συγκαλέσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών
- αλλάζει το άρθρο για την ασυλία των βουλευτών και του νόμου περί ευθύνης υπουργών
- η αρμοδιτότητα της επιλογής των ανώτατων δικαστικών περιέρχεται στη Βουλή
- καθιερώνονται συνταγματικοί κανόνες και μηχανισμοί που αποτρεπουν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό
- δεν θα επιτρέπεται η επιβολή φόρων με ανδρομική ισχύ
- το περιβάλλον προστατεύεται με την έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου
- ισχύει η πλήρης αυτονομία των δημοσίων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και αλλάζει το άρθρο 16 προκειμένου να λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια υπό την εποπτεία ανεξάρτητης αρχής εγνωσμένου κύρους
- ενίσχυση του ΑΣΕΠ και συνταγματική καθιέρωση της αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα
- να μην χρειάζεται μια 5ετια για να εκκινεί η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης