Μηνύσεις Κοτζιά για τις αναφορές περί Σόρος
Μένοντας πιστός στα όσα ανέφερε προτού αποχωρήσει από το υπουργείο Εξωτερικών, περί ενεργής συμμετοχής στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας, ο Νίκος Κοτζιάς προχώρησε σε μηνυτήρια αναφορά ενώπιον της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κατά παντός υπευθύνου, συναυτουργού, συνυπαίτιου ή οποιουδήποτε συμμέτοχου προκύψει από την προανάκριση για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης και διασποράς ψευδών ειδήσεων.
Σύμφωνα με συνεργάτες του πρώην ΥΠΕΞ, στη μήνυση επισυνάπτονται έξι πρόσφατα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο και τέσσερα σε εβδομαδιαία εφημερίδα, με τον κ. Κοτζιά να αξιολογεί , ως συνέχεια της εκστρατείας απειλών, ακόμα και σε βάρος της σωματικής ακεραιότητάς του και της οικογένειάς του, για τη συμφωνία των Πρεσπών, τα όσα αναφέρονται περί δήθεν σχέσεων με Σόρο και την υπόθεση διεθνούς διαγωνισμού στο υπουργείο για υπηρεσίες έκδοσης βιζών
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στη μήνυσή του, ο κ. Κοτζιάς σημειώνει ότι στα σχεδόν τέσσερα χρόνια της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών, η Ελλάδα ανέπτυξε μια πολυδιάστατη δημοκρατική και ενεργητική εξωτερική πολιτική, ενώ εγκαταλείφθηκε η πολιτική της αδράνειας που έχει μεγάλο κόστος για τη χώρα, αλλά όχι για όσους προτιμούν να υποχωρεί η Ελλάδα εξαιτίας της αδράνειάς τους.
Αναφέρεται στο πρόβλημα του ονοματολογικού με τη FYROM, σημειώνοντας ότι: 1) Εγινε προσπάθεια να κοπούν οι επιρροές της Τουρκίας και του αναπτυσσόμενου ισλαμικού φανατισμού στη γείτονα. 2) Προωθήθηκαν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) προς όφελος των πολιτών, της κοινωνίας και της οικονομίας των δύο κρατών, αλλά και όλης της νοτιοανατολικής Ευρώπης. 3) Καταβλήθηκε συστηματική προσπάθεια να λυθεί ένα θεμελιακό πρόβλημα, αυτό του ονόματος της γείτονάς και του αλυτρωτισμού της. 4) Όλα αυτά επιτεύχθηκαν με τη συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναφέρει επίσης, ότι παράλληλα με τις αντιδράσεις των δυνάμεων της αδράνειας, που πάντως, επιτρέπονται και αποτελούν στοιχείο της ελευθερίας των Ελλήνων και της ελληνικών δημοκρατίας (εκδηλώσεις, πορείες, ομιλίες, προκηρύξεις, αυτοτελή κείμενα, αρθρογραφία, Κ.Ο.Κ.), εκδηλώθηκαν και ανοικτά παράνομες πρακτικές. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «1) Εκδηλώσεις ελληνικού αλυτρωτισμού που υπονόμευαν σταθερά τη διαπραγματευτική γραμμή της χώρας, καθώς και τη διεθνή της θέση. Ενδεικτικές ήταν οι κατάρες ιερωμένων (ευτυχώς των ολίγων και ουσιαστικά αμόρφωτων) σε βάρος του κ. Κοτζιά προσωπικά, και της κυβέρνησης συνολικά. Ακόμα χειρότερα, τα συνθήματα που ακούστηκαν σε σειρά εκδηλώσεων (χωρίς να αντιμετωπιστούν από την δικαιοσύνη), όπως «φέρτε τα όπλα να μπούμε στα Σκόπια». Πρόκειται για αλυτρωτικά συνθήματα που καμιά σχέση δεν έχουν με την αντιπαράθεση ως προς το ονοματολογικό και συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995, αλλά και της Συνθήκης του Βουκουρεστίου του 1913 με την οποία αποκτήσαμε τη Μακεδονία μας. 2) Απαράδεκτες ενέργειες, για τις οποίες έχει επέμβει ήδη ο εισαγγελέας, που συνοδεύονταν από -δήθεν- “αποκαλύψεις” οι οποίες αποσκοπούσαν να εμφανίσουν το ελληνικό κράτος ότι δρα παράνομα έναντι τρίτων χωρών.
Προς αυτή την κατεύθυνση χρησιμοποιήθηκαν “αποκαλύψεις” ότι η χώρα μας χρηματοδοτεί δράσεις στα Σκόπια και στα Τίρανα. Στόχος ήταν, αφενός, να παρεμποδιστούν με παράνομες μεθόδους σειρά δράσεων του ελληνικού κράτους και, αφετέρου, το κυριότερο, να υπονομευτεί στις γειτονικές χώρες η θέση των δυνάμεων που υποστηρίζουν την φιλία με την Ελλάδα. 3) Ανοικτοί εκβιασμοί και απειλές προσωπικά στον κ. Κοτζιά και στην οικογένειά του. Εκατοντάδες γράμματα, τηλεφωνικά μηνύματα, ηλεκτρονικά μηνύματα, μηνύματα στο τηλέφωνο, στον ίδιον, αλλά και στη γραμματεία του υπουργού. Αποστολή σφαιρών. Οι απειλές συνοδεύτηκαν από αίμα και χώμα όπου "θα θαβόταν η οικογένειά μου"».
Στη μήνυσή του αναφέρει ότι στόχος των απειλών και των εκβιασμών ήταν να τον αναγκάσουν να μην ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια, να τον εκβιάσουν ώστε να μην υλοποιήσει την πολιτική που αποφάσισε η συντριπτική πλειοψηφία της κυβέρνησης και η πλειοψηφία του κοινοβουλίου της Ελληνικής Δημοκρατίας, και, το λιγότερο, να τον αναγκάσουν να σωπάσει. Κάτι, ωστόσο, που, όπως φέρεται να παρατηρεί στο κείμενο της μήνυσής του “ασφαλώς δεν το πέτυχαν”. Φέρεται, δε, να καταλήγει ως εξής: “Είμαι πεπεισμένος πατριώτης και το καθήκον απέναντι στην πατρίδα προηγείται κάθε άλλου καθήκοντος”.
Παρατηρεί πως, αφού δεν πέρασαν οι ακραίοι εκβιασμοί, συνεχίστηκαν οι παράνομες μεθοδεύσεις, αλλά με διαφορετικούς τρόπους. Ειδικότερα, οι παρανομούντες εκβιαστές, μέσω διαφόρων ΜΜΕ στα οποία πιθανώς έχουν πρόσβαση, ξεκίνησαν επιχείρηση αμαύρωσης της εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια, και δυσφήμισης του βασικού φορέα της, δηλαδή του προσώπου του.
Έτσι: 1. Διαδίδουν ότι πήρε και διακίνησε 50 εκατομμύρια από τον Σόρος. Ο κ. Κοτζιάς, στη μήνυσή του, φέρεται να αναφέρει ότι ουδέποτε γνωρίστηκε με τον Σόρος, ούτε είχε καμιά σχέση μαζί του, ενώ τονίζει ότι όλο το “σύστημα Σόρος” καταπολέμησε μετά μανίας τον υπουργό Εξωτερικών στα δύο χρόνια (2016-2017) που γινόταν προσπάθεια να λυθεί το Κυπριακό, καθότι είχε προτάξει το ορθό αίτημα - απαίτηση να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων για τη Μεγαλόνησο και να φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα από τη μεγαλόνησο προκειμένου να γίνει επιτέλους η Κύπρος ένα κανονικό κράτος. Πρόκειται για μια θεμελιακή θέση που υιοθετήθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, που αποτελεί μέγιστη τιμή για τον κ. Κοτζιά, όπως ο ίδιος φέρεται να γράφει στη μήνυσή του. 2. Ρίχνουν λάσπη λέγοντας ότι ο κ. Κοτζιάς έκλεψε από τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών ποσό μεταξύ 28-35 εκατ. ευρώ.
Ο ίδιος φέρεται να διευκρινίζει αφενός ότι δεν υπάρχουν τέτοια ποσά, και αφετέρου ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο στο υπουργείο Εξωτερικών διότι όλα ελέγχονται από τριμελή υπηρεσιακή επιτροπή. Εκείνη προτείνει και διανέμει, ενώ αποφασίζει το Προεδρείο της Ελληνικής Βουλής, με την έγκριση του οποίου μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε εκταμίευση από την κάθε φορά αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου.
Κάνει ιδιαιτέρως εκτεταμένη αναφορά στην υπόθεση ανάθεσης, μέσα από διεθνή διαγωνισμό, υπηρεσιών έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων (βιζών) σε ιδιωτική εταιρεία. Ο κ. Κοτζιάς φέρεται να σημειώνει ότι, αντί να σταλεί η όποια, κατά τον ίδιον ανύπαρκτη, υπόνοια περί σκανδάλου στη Δικαιοσύνη, δημοσιοποιούνται συκοφαντικοί ισχυρισμοί εναντίον του, προκειμένου να τον αναγκάσουν να σιωπήσει και να υποχωρήσει από ό,τι πολιτικά θεωρεί ο ίδιος, αλλά και η κυβέρνηση συνολικά και ειδικότερα ο πρωθυπουργός, ως ορθά. Ως ενδεικτικό της προσπάθειας δημιουργίας αρνητικών εντυπώσεων σε βάρος του, αναφέρει ότι θεωρεί δημοσίευμα, το οποίο φτάνει στο σημείο να τον παρουσιάσει ότι έδωσε στην εταιρεία – ανάδοχο του έργου 26 εκατομμύρια ευρώ.
Κι’ αυτό, τη στιγμή που στην πραγματικότητα, με την ανάθεση του έργου η εταιρεία δεν παίρνει ούτε σεντς τσακιστό από το ελληνικό κράτος, αλλά αντίθετα αναλαμβάνει τη δέσμευση να δίνει 10% επί του τζίρου καθαρών κερδών του στο ελληνικό δημόσιο. Αντίθετα, ο προηγούμενος ανάδοχος, που έπαιρνε τις δουλειές μέσω απευθείας αναθέσεων, αρνιόταν να δώσει έστω κι ένα σεντς. Ο κ. Κοτζιάς, επίσης, φέρεται να αφήνει αιχμές για την προηγούμενη εταιρεία, αφού, κατά πληροφορίες, σημειώνει ότι συνεργάζεται πιθανά με υπηρεσίες τρίτης χώρας.
Ο κ. Κοτζιάς, θυμίζει ότι επί υπουργίας του αποκαλύφθηκαν δεκάδες παράνομες συμπράξεις του υπουργείου Εξωτερικών με ΜΚΟ, αναζήτησε και βρήκε 40 εκατομμύρια του ελληνικού δημοσίου παράνομα χρησιμοποιηθέντα, εκ των οποίων ήδη εντοπίστηκαν και επεστράφησαν στο ελληνικό δημόσιο τα 14 εκατομμύρια. Επιπλέον, μετά από επίπονη εργασία, πλείστες υποθέσεις παράνομης παροχής βίζας εντοπίστηκαν και στάλθηκαν στην ελληνική Δικαιοσύνη και στο πειθαρχικό του ΥΠΕΞ, ενώ Έλληνες διπλωμάτες που παραβίασαν τον όρκο τους καταδικάστηκαν σε φυλακίσεις. Τέλος, αναφέρει ότι επί υπουργίας του, και σε αντίθεση με το παρελθόν, ουδείς δημοσιογράφος ελληνικού ΜΜΕ έλαβε έστω και ένα σεντς από τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου.