Φάμελλος: Η χώρα έχει κλείσει την πόρτα στη χρεοκοπία
“Τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού μάς δίνουν δημοσιονομικό περιθώριο, έτσι ώστε να μην ανησυχούν οι δανειστές, αλλά κυρίως να μην ανησυχούν οι Έλληνες ότι θα ξαναγυρίσουμε σε ένα δύσκολο και χρεοκοπημένο παρελθόν”, δήλωσε ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας το πρωί στον Ρ/Σ Αθήνα 9,84.
Ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι αυτά που διαχειρίζεται και επιλύει η κυβέρνηση αυτή την περίοδο είναι η κληρονομιά των προηγούμενων κυβερνήσεων που χρεοκόπησαν τη χώρα με τα τραγικά τους λάθη και έκαναν την Ελλάδα έρμαιο των διαθέσεων του ΔΝΤ και γενικά των πιστωτών: “Η χώρα δεν βρίσκεται πια στην κατάσταση χρεοκοπίας που ήταν πριν από οχτώ και πέντε χρόνια, έχει θετικό πρόσημο σε όλους τους οικονομικούς δείκτες και αυτό γιατί όλοι οι Έλληνες μαζί προσπάθησαν να βγούμε από τη χρεοκοπία και να κλείσουμε την πόρτα στο παρελθόν. Κατορθώσαμε να ανακάμψουμε και να κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα, και αυτό δεν είναι απλώς μια πολιτική δήλωση ενός υπουργού ή του πρωθυπουργού είναι η απόδειξη του πλεονάσματος που θα κατατεθεί μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του προϋπολογισμού και στην ΕΕ. Υπάρχει ακόμα μία περίοδος δύο εβδομάδων που θα συζητείται ο προϋπολογισμός και έχουμε βάλει όλες μας τις δυνάμεις, γιατί η άποψή μας είναι ότι η περικοπή των συντάξεων είναι ένα εντελώς άσκοπο μέτρο και δεν χρειάζεται να εφαρμοστεί”.
Επίσης, ο Αν. ΥΠΕΝ σημείωσε ότι γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση για το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, αλλά το ερώτημα είναι γιατί τα ΜΜΕ δεν λένε την αλήθεια για το ποιες είναι πραγματικά οι περικοπές των συντάξεων και ποιους αφορούν. Κακώς η αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ τρομοκρατούν τους πολίτες, γιατί είναι απόλυτα ψευδές ότι υπάρχει μέτρο περικοπής που αφορά όλους τους συνταξιούχους, πέρα από το ότι πολλοί κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν τοποθετηθεί ότι δεν απαιτείται κανένα μέτρ : “Να θυμίσω ότι η ΝΔ έχει κόψει έως και κατά 50% τις συντάξεις με 12 αριθμητικά περικοπές. Η κυβέρνησή μας με τον νόμο Κατρούγκαλου, παράλληλα με την εξυγίανση του ασφαλιστικού που πλέον έχει πλεόνασμα, άρα απολύτως ασφαλείς συντάξεις, έδωσε δυνατότητα μικρότερων εισφορών στο 88% των ελεύθερων επαγγελματιών”.
Αναφορικά με την περικοπή του ΕΚΑΣ, υπογράμμισε ότι ήταν συμφωνημένο από το 2014 και αποτελούσε γραπτή δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης, γιατί έκανε το τεράστιο λάθος να το θεωρήσει επίδομα και όχι σύνταξη.
Σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελλο, η Ελλάδα δεν μένει εκτός αγορών λόγω της κρίσης στην Ιταλία, γιατί είχε εξασφαλίσει ήδη και το ότι δεν χρειάζεται να προσφύγει στις αγορές. Η χώρα μπορεί να είναι ανεπηρέαστη από τις διακυμάνσεις στις αγορές και να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που δίνονται, με βάση φυσικά το ύψος της αξίας των αποδόσεων των ομολόγων. Οι διακυμάνσεις στις αγορές έχουν οδηγήσει μέχρι και σε αύξηση των ομολόγων των ΗΠΑ, άρα καμία υπόνοια ή υποψία ή φόβος ότι η ελληνική οικονομία πλήττεται ή αμφισβητείται ή είναι ανασφαλής εξαιτίας των αγορών: “Όταν η χώρα είχε την ευκαιρία και ήταν ευνοϊκές οι συνθήκες βγήκε στις αγορές και με επιτυχία. Δεν θα το κάνει αν δεν συντρέχει λόγος και γι’ αυτό υπάρχει η ασφάλεια του ¨μαξιλαριού”, που ήταν μια σοφή επιλογή μας και καταφέραμε να το εξασφαλίσουμε έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση. Μην ξεχνάμε ότι υπήρχαν και οι εγχώριοι “αναμεταδότες” των δανειστών που επέμεναν για προληπτική γραμμή στήριξης. Και αυτό το έκαναν και το κάνουν γιατί θέλουν η χώρα να μείνει σε μνημόνια, αμφισβητώντας το δικαίωμα της Ελλάδας να τα πάει καλύτερα”.