Ανασταίνουν «πεθαμένη» κλινική
Τη στιγμή που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαμηνύει πως θα βάλει «τάξη» στο άναρχο τοπίο των ιδιωτικών κλινικών και μάλιστα με την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου, στη Λάρισα μυρίζει... «μπαρούτι» με τις πληροφορίες, που κάνουν λόγο για επαναλειτουργία της «Θεοτόκου», πέντε χρόνια μετά το «λουκέτο» του 2013 λόγω μη νόμιμης άδειας λειτουργίας και άλλων «καυτών» στοιχείων, που προέκυψαν από το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ.
Ο λόγος για την ιδιωτική κλινική στο κέντρο της πόλης, η οποία στο παρελθόν λειτουργούσε με την επωνυµία «EUROMEDICA ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΑΕ», ενώ τώρα είναι γνωστή ως «ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟ ΑΕ ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ». Πριν από μία πενταετία βρέθηκε στο «στόχαστρο» λόγω σοβαρών παραβιάσεων, που την οδήγησαν στο κλείσιμο. Σήμερα, η υπόθεσή της επανέρχεται στο προσκήνιο.
Ειδικότερα, το 2013 η συγκεκριμένη κλινική κατέβασε ρολά, καθώς διαπιστώθηκε αφενός ότι δεν πληρούσε τις κτιριακές προϋποθέσεις και αφετέρου ότι δεν διέθετε νόμιμη άδεια λειτουργίας.
Πέντε χρόνια μετά και ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αλλάξει πλέον «χέρια», πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανεβάσει και πάλι τον «διακόπτη», κόντρα στις κυβερνητικές «κορόνες» περί αυστηροποίησης των όρων για την άδεια ίδρυσης ιδιωτικών κλινικών.
Η επαναλειτουργία της κλινικής φαίνεται πως έχει δρομολογηθεί, καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου άναψε το «πράσινο φως» κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της στις 25 Οκτωβρίου.
Το ζήτημα «καίει» το χώρο της Υγείας στη Λάρισα. Εγείρονται εύλογα ερωτηματικά, τη στιγμή που το πόρισµα του ΣΕΥΥΠ καταλογίζει συγκεκριµένες ευθύνες, στις οποίες ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, δεν στέκεται η ηγεσία του υπουργείου, παρά το γεγονός ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου ίδρυσης ιδιωτικών κλινικών εκκρεμεί.
Παράγοντας της αγοράς, πάντως, αναρωτιούνται, ποιός «παίκτης» κρύβεται πίσω από αυτό το πλάνο.
Όσον αφορά τώρα, το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ, το οποίο εκδόθηκε το Σεπτέµβριο του 2016, με την εισήγηση την ανάκληση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της κλινικής, διαπιστώθηκαν τα εξής:
-Το κτίριο στο οποίο στεγαζόταν η κλινική δεν ήταν µέχρι σήµερα ανεξάρτητο και αυτοτελές.
-Η διοίκηση της κλινικής δεν υπέβαλε ποτέ στη ∆ιεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας τα θεωρηµένα αρχιτεκτονικά σχέδια ούτε και τον κατάλογο ιατροτεχνολογικού εξοπλισµού.
-∆εν διέθετε νοσηλευτικό προσωπικό, αν και η διοίκησή της βεβαίωνε ότι το 2014 (από 1/1/2014 έως 31/9/2014) είχε νοσηλεύσει 666 ασθενείς.
Επισημαίνεται ακόμη πως µετά το πόρισµα του ΣΕΥΥΠ σχηµατίστηκε δικογραφία στην Εισαγγελία της Λάρισας, προκειµένου να διερευνηθούν όλες οι παράµετροι της υπόθεσης.
Έτσι, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας αποφάσισε µε την υπ. αριθµ. 6142/4.10.16 απόφασή του να ανακαλέσει την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της κλινικής γιατί πρώτον, έχει εξαντληθεί η προθεσµία αναστολής λειτουργίας της, δεύτερον, δεν υφίστανται θεωρηµένα σχέδια από το υπουργείο και τρίτον, δεν πληρούνται οι απαιτούµενες προϋποθέσεις αναφορικώς µε τα σχέδια της.
Στον απόηχο των παραπάνω εξελίξεων, οι ιδιοκτήτες της κλινικής προσέφυγαν στη δευτεροβάθµια επιτροπή του υπουργείου Υγείας, ώστε ο «φάκελος» να ανοίξει και πάλι.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει δηµοσιοποιήσει από τον Ιούνιο του 2018 το νοµοσχέδιο για το νέο πλαίσιο άδειας ίδρυσης ιδιωτικών κλινικών, το οποίο όμως δεν έχει ακόμη ψηφιστεί.