Η ΝΔ δεν επιθυμεί αλλαγή στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, είπε ο Τσίπρας
Το κλίμα πόλωσης που θέλει να εντείνει η κυβέρνηση με τη ΝΔ «φούσκωσε» ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με τον πρωθυπουργό να επιτίθεται εκ νέου στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός έθεσε το ερώτημα «τι είναι αυτό που πραγματικά ωθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον κ. Μητσοτάκη σε αυτήν τη θεσμικά κωμικοτραγική συμπεριφορά και στην αναζήτηση επιχειρημάτων προκειμένου να αποδράσει από την αναθεώρηση;», για να σχολιάσει: «Πολύ φοβάμαι ότι αυτό που οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη σε αυτήν τη στάση είναι η ενδόμυχη επιθυμία του να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης των υπουργών. Να μην αλλάξει αυτό το θεσμικό έκτρωμα που δηλητηριάζει τις σχέσεις των πολιτών με το πολιτικό σύστημα». Επίσης, κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ «να αναλάβει τις ευθύνες του ενώπιον του ελληνικού λαού, με καθαρές κουβέντες και όχι με μισόλογα».
«Δεν θα αφήσουμε για μία ακόμη πενταετία θεσμικά εκτρώματα να μολύνουν τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και στο πολιτικό σύστημα ό,τι κι αν επιλέξει αυτός να κάνει», ανέφερε ο πρωθυπουργός και κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα «να αναλάβουν τις ευθύνες τους, επίσης, ενώπιον του ελληνικού λαού».
«Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων. Ποτέ δεν θα βρεθούμε στην καλύτερη δυνατή συγκυρία, πάντα θα υπάρχουν διαφορές μεταξύ μας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αυτή η αναβλητικότητα υποκρύπτει σκοπιμότητες, που εμείς δεν θα αφήσουμε να πέσουν κάτω».
«Πηγαίνουμε, λοιπόν, την πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην κοινοβουλευτική διαδικασία, συναισθανόμενοι τη μεγάλη μας ευθύνη απέναντι στον λαό και την ιστορία και καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Μιλώντας ειδικότερα για τη θέση της ΝΔ, επισήμανε ότι «αν πράγματι η πρόταση, αν είναι αυτή της ΝΔ, να ανοίξουμε και να ψηφίσουμε όλοι μαζί άρθρα με τα οποία δεν συμφωνούμε, ώστε αυτά να πάρουν 180 και μετά να αναθεωρήσει όποια άρθρα θέλει η επόμενη πλειοψηφία, πράγματι είναι πρόταση-ρουλέτα, που δείχνει δυστυχώς με κραυγαλέο τρόπο την έλλειψη θεσμικής ωριμότητας και θεσμικής υπευθυνότητας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης». «Γιατί ο ίδιος ο νομοθέτης ορίζει αυτήν τη διαδικασία με τις δυο ψηφοφορίες, σε δυο διαδοχικές κοινοβουλευτικές περιόδους, που χρειάζεται η μία να έχει 180 και ή άλλη με 151 ψήφους, ή το ανάποδο, ακριβώς επειδή επιθυμεί οι αναθεωρήσεις να εστιάζουν σε σημεία όπου μπορούν να επιτευχθούν συναινέσεις ή σε σημεία που αποτελούν ώριμα αιτήματα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε ότι ο νομοθέτης δεν προέβλεψε αυτήν τη διαδικασία, προκειμένου κάθε φορά που ανοίγει (η διαδικασία) «να καλεί η μία πολιτική δύναμη την άλλη σε μονομαχία στον κόκκινο ήλιο και όποιος κερδίσει τα αλλάζει όλα». «Αυτό είναι αδιανόητο, δεν έχει συμβεί ποτέ στα μεταπολιτευτικά χρονικά να έρθει μία τέτοια πρόταση», είπε.
Ο πρωθυπουργός σχολίασε χθεσινή τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, «που έψαχνε επιχειρήματα για να δικαιολογήσει πιθανή απουσία του κόμματός τους από την αναθεωρητική διαδικασία, λέγοντας -μεταξύ άλλων- ότι γίνεται βεβιασμένα και στο τέλος της κυβερνητικής θητείας». Ως προς αυτό, θύμισε ότι η κυβέρνηση άρχισε τον διάλογο πριν δύο χρόνια και ότι «έχουμε έναν χρόνο ακόμη κυβερνητικής θητείας μπροστά μας». «Άλλο που αυτοί εδώ και δυόμισι χρόνια φαντασιώνονται το τέλος και διαρκώς πέφτουν έξω απ' τις προβλέψεις τους», σχολίασε.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η συνταγματική αναθεώρηση αυτή έπρεπε να είχε γίνει τέσσερα χρόνια πριν, όχι τώρα, και δεν έγινε με απόλυτη την ευθύνη της κυβέρνησης Σαμαρά». Γιατί, όπως σημείωσε, ενώ είχε καταθέσει προτάσεις, μία επιτροπή με επικεφαλής τότε τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας επέλεξε αυτές τις προτάσεις να μην τις καταθέσει ποτέ στη Βουλή, καθώς εσκεμμένα επέσπευσε τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας κατά σχεδόν τέσσερις μήνες, με αποτέλεσμα να πάει στις καλένδες η προσπάθεια για τη συνταγματική αναθεώρηση. Υπογράμμισε, επίσης, ότι «πολύ μεγάλο μέρος των προτάσεων εκείνων της Επιτροπής Παυλόπουλου συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις που σήμερα καταθέτουμε».