Τσίπρας: Μετά το «άδειασμα», «εγκώμιο» για το έργο Κοτζιά στο ΥΠΕΞ
Παρά τα θερμά λόγια, εκατέρωθεν, το κλίμα ανάμεσα στους κκ. Τσίπρα και Κοτζιά ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο κατά την τελετή παράδοσης του ΥΠΕΞ, στον απόηχο των αποκαλύψεων για την πρόσφατη εκρηκτική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα αφενός μία ηχηρή παραίτηση, αφετέρου μία ισχυρή κρίση στα θεμέλια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Αφότου επέλεξε το «στρατόπεδο» του υπουργού Εθνικής Άμυνας, «αδειάζοντας» τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, προτρέποντάς του να κατέβει από το «τρένο», αν δυσφορεί, ο πρωθυπουργός έπλεξε το «εγκώμιο» του κ. Κοτζιά για τη συμβολή του τα τελευταία σχεδόν 4 χρόνια.
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Νίκο Κοτζιά για όλα αυτά που έκανε τα 4 χρόνια που βρισκόταν στηνηγεσία του ΥΠΕΞ και υπήρξε για μένα ένας πολύτιμος συνεργάτης», σημείωσε.
«Προσπάθησε όσο πιο επιγραμματικά μπορεί να δώσει το στίγμα μιας πορείας που δεν ήταν ποτέ ανέφελη, που δεν ήταν ίσιος αλλά ανηφορικός. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι παραλάβαμε το 2015 μια χώρα που δεν είχε υποστεί μεγάλη ζημία μονάχα εις το σκέλος εκείνο που αφορά την οικονομική πολιτική, δεν ήταν μονάχα μία χώρα παρίας στη διεθνή οικονομία, αλλά ήταν και μια χώρα που είχε χάσει μεγάλη αξία από τη γεωπολιτική της δυναμή και αυτό ήταν ίσως το δυσκολότερο. Δδιότι όταν μια χώρα υποστεί ζημιά στο χώρο που μπορείνα παίξει στη διεθνή σκηνή αυτό είναι δυσκολότερο. Σήμερα είναι πανθομολογούμεο, το αντιμετωπίζω σε όλα τα φόρα που βρίσκομαι, σε συναντήσεις με ηγέτες διεθνούς ακτινοβολίας, το συναντώ και το συνάντηση στη σύνοδο του ΟΗΕ, το κύρος και η γεωπολιτική δυναμική της χώρας έχε αναβαθμιστεί πια. Η χώρα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, παίζει κυρίαρχο ρόλο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και η χώρα επεκτείνεται, όπως ανακοίωσε ο Νίκος Κοτζιάς, μια στρατηγική που ο ίδιος εμπνεύστηκε και μαζί υλοποιούμε, την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας σταδακά που μαζί υλοποιούμε. Ο Νίκος λέει ότι η πολιτική θέλει συναίσθημα, θέλω λοιπόν με την καρδιά μου να τον ευχαριστήσω για όσα προσέφερε, για το νέο δόγμα μιας πατριωτικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», τόνισε.