Δεν πείθουν τα μηνύματα Τσίπρα στη σκιά της «υπόθεσης Κοτζιά»
Αναμενόμενη ήταν η αρνητική απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στον Νίκο Κοτζιά, αφότου ο τελευταίος τον προέτρεψε να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησής του, στην οποία, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, εξηγεί όλους τους λόγους της απόφασής του.
Πρώτον, οι «καυτοί» διάλογοι ανάμεσα στον ΥΠΕΘΑ και στον πρώην ΥΠΕΞ κατά την πρόσφατη, εκρηκτική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που αποκαλύφτηκαν, μαρτυρούν ότι ο πρωθυπουργός δεν μπήκε καν στο δίλημμα επιλογής, καθώς ο κ. Καμμένος του εξασφαλίζει την παραμονή του στο «τιμόνι» διακυβέρνησης της χώρας.
Δεύτερον, η προτροπή του κ. Κοτζιά ακούστηκε, ως απειλή, συνεπώς και γίνεται αντιληπτό πως η επιστολή παραίτησης είναι πολύ «καυτή» για μία κυβέρνηση, που «ακροβατεί» για να βγάλει την τετραετία ως το φίνις.
Το ζητούμενο του πρωθυπουργού τη δεδομένη στιγμή, εν μέσω ενός τεταμένου κλίματος σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου, είναι να λήξει όσο το δυνατόν το συντομότερο και ανώδυνα η υπόθεση Κοτζιά, έτσι ώστε να κοπάσει ο «τυφώνας Καμμένος» και οι «θύελλες», που έχουν σηκωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, το πρέσινγκ που του ασκεί η αντιπολίτευση, τόσο όσον αφορά την επιστολή του πρώην ΥΠΕΞ όσο και το επίμαχο θέμα των μυστικών κονδυλίων, για το οποίο διατάχθηκε και εισαγγελική έρευνα, είναι τόσο έντονο, που ο κ. Τσίπρας δυσφορεί. Αυτό φάνηκε, εξάλλου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, όταν ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει στα σχόλια περί «εκβιασμού» του από τον κ. Καμμένο, ερωτηθείς σχετικά από τους δημοσιογράφους.
Άρα, το μήνυμα που επιδιώκει να περάσει ο πρωθυπουργός, είναι: ο Κοτζιάς παραιτήθηκε, αλλά η Συμφωνία των Πρεσπών θα ολοκληρωθεί και μάλιστα με δικό του προσωπικό... μόχθο, καθώς πλέον ο ίδιος ηγείται του ΥΠΕΞ.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για καθαρά επικοινωνιακό μήνυμα, αφού στην πράξη η επικύρωση της Συμφωνίας φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, αν σκεφτεί κανείς πως ο μικρός κυβερνητικός εταίρος δηλώνει πως δεν θα την ψηφίσει, υπό την απειλή της πτώσης της συγκυβέρνησης για το Σκοπιανό.
Το ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε την ημέρα παραίτησης του κ. Κοτζιά ότι δεν θα ανεχτεί καμία «διγλωσσία», στο πλαίσιο στρατηγικής, δεν εφησυχάζει την εγχώρια πολιτική σκηνή, που «βράζει» για τα παραληρήματα και τα παιχνίδια του κ. Καμμένου.
Ο κ. Τσίπρας μόλις χθες «μάζεψε» την υποτιθέμενη αυστηρότητά του ως προς το πρόσωπο του μικρού κυβερνητικού εταίρου. Ουσιαστικά επέτρεψε στον κ. Καμμένο να... παραληρεί στο εσωτερικό, αλλά στο εξωτερικό να συντάσσεται με την πρωθυπουργική «γραμμή».
«Άλλο η έκφραση διαφορετικής άποψης που κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει και άλλο η Εθνική Γραμμή, που διατυπώνεται διεθνώς από τα αρμόδια πρόσωπα από τους υπουργούς της κυβέρνησης», είπε.
«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Από εδώ και στο εξής, όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο Εξωτερικό θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο της Εθνικής Γραμμής. Στο εσωτερικό ο διάλογος είναι σεβαστός», τόνισε.