Τσίπρας: Όσοι προβλέπουν εκλογές, να παίξουν λόττο
«Ξόρκισε» το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ο πρωθυπουργός, εν μέσω κυβερνητικής κρίσης στον απόηχο της παραίτησης Κοτζιά. Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο ίδιος είπε χαρακτηριοστικά: «Δημοσιεύματα για εκλογές εντός διμήνου υπάρχουν εδώ και δυόμιση χρόνια. Θα συμβούλευα όσοι προβλέπουν εκλογές να παίξουν και κανένα λόττο, γιατί οι προβλέψεις τους δεν έχουν επαληθευτεί, μπορεί να είναι πιο τυχεροί στον τζόγο».
Αναφορικά με το Brexit, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως « δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου- ΕΕ είναι σε κρίσιμο σημείο. Ελπίζω να είναι προσωρινό».
Όπως ανέφερε, «η Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του Μισέλ Μπαρνιέ. Κρίσιμο το ζήτημα τη Ιρλανδίας. Αν τεθεί θέμα παράτασης για το Brexit, η Ελλάδα προτίθεται να υποστηρίξει το αίτημα».
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως «στα μεγάλα και κρίμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η τακτική των καθυστερήσεων και αναβολών είναι επιζήμια».
Αναφερόμενος στο κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης, σημείωσε πως «αναφέρθηκα στην ανάγκη ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων να μην χρησιμοποιείται μόνο ως πυροτέχνημα. Δεν μπορούμε να μην αποφασίσουμε όσα συζητάμε».
Σχετικά με τις αλλαγές στη δομή της Ευρωζώνης, είπε πως ««δεν μπορούμε να παραπέμψουμε τον κινητήριο μοχλό της ενωμένης Ευρώπης, που είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, στις μετεκλογικές καλένδες» και πως «η όποια καθυστέρηση θα αποτελέσει κίνδυνο για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη». Είπε ότι ήταν αυστηρός λέγοντας στους συναδέλφους του ότι αυτή η τακτική πρέπει να σταματήσει.
Πρόσθεσε πως ούτε και ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων μπορεί να χρησιμοποιείται μόνον σαν πυροτέχνημα, χωρίς να εφαρμόζονται όλα αυτά που συζητούν χειροπιαστά αποτελέσματα. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να είναι ουσιαστική και δημοκρατική. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να προετοιμαστεί για την επόμενη κρίση χωρίς να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις έχοντας λάβει τα διδάγματα από την προηγούμενη κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λέγοντας πως «ο Μάριο Ντράγκι είπε κάτι που κράτησα: ότι στο βάθος του ορίζοντα ο ουρανός σκοτεινιάζει και αν πρέπει να διορθώσουμε την στέγη πρέπει να το κάνουμε τώρα και όχι όταν θα βρέχει». Σημείωσε επίσης πως «επαναφέραμε εγώ και ο Ισπανός πρωθυπουργός την πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου κατά της ανεργίας. Πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι».
Για το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας είπε πως «συζητήσαμε και συμφωνήσαμε για την ανάγκη συνεργασίας μας στον τομέα της προστασία των συνόρων. Η επιτάχυνση των διαδικασιών του ασύλου είναι καίρια.Στο προσφυγικό συμφωνήσαμε ενίσχυση της συνεργασίας μας με χώρες διέλευσης και προέλευσης.Κρίσιμος ο ρόλος που διαδραματίζει η Αίγυπτος για ροές από Αφρική. Τόνισα τη σημασία ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, με καθιέρωση ενός μόνιμου, αποτελεσματικού και εύκολης ενεργοποίησης συστήματος ανακατανομής των αιτούντων άσυλο» πρόσθεσε.
Σχετικά με τη συνεργασία της ΕΕ με την Κίνα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η σύνοδος ΕΕ - Ασίας είναι κρίσιμη αυτή την περίοδο κρίσιμων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή και συγκρούσεων. Πρέπει να ενισχύσουμε τον διάλογό μας εντός ΕΕ αλλά και με άλλες δυνάμεις όπως η Ασία».
Σχετικά με την 9σελιδη επιστολή παραίτηση του τέως ΥΠΕΞ και απαντώντας στο εάν πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα το κείμενο της παραίτησης Κοτζιά,ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως δεν πρόκειται να τη δημοσιεύσει. «Θα διαβάσω την επιστολή του Νίκου Κοτζιά αλλά δεν συνηθίζω να δημοσιοποιώ προσωπικές επιστολές και δεν θα το κάνω ούτε και τώρα. Για μένα το θέμα έχει λήξει».
Μιλώντας για τη σχέση του με τον τέως ΥΠΕΞ, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «ο Νίκος Κοτζιάς αφήνει πίσω του ένα σπουδαίο έργο. Αυτό ανεβάζει ψηλά τον πήχη για όλους μας. Αυτά τα 3,5 χρόνια ο Ν.Κοτζιάς ήταν ένα ανοιχτό βιβλίο στα θέματα εξ. πολιτικής. Θα έχω τη δυνατότητα αυτό το βιβλίο να το συμβουλεύομαι τακτικά».
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως θα συναντηθεί αύριο, Σάββατο, με τον κ. Κοτζιά για την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο ΥΠΕΞ.
Σε ερώτημα για το εάν σκοπεύει να παραχωρήσει σε κάποιον άλλο το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΞ που ανέλαβε ο ίδιος, τόνισε πως θα παραμείνει υπουργός Εξωτερικών μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών.
Συνεχίζοντας για το Σκοπιανό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «σήμερα είναι μια κρίσιμη μέρα για τη συμφωνία των Πρεσπών. Η προοπτική έναρξης της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι μονόδρομος για τους γείτονες μας. Θέλω να ευχηθώ στον Ζόραν Ζάεφ καλή επιτυχία».
Άλλα στο εξωτερικό και άλλα στο εσωτερικό
Αναφερόμενος στις σχέσεις του με τον Πάνο Καμμένο, ο κ. Τσίπρας είπε πως δεν πρόκειται να ανεχθεί διαφορετικών φωνών από τη θέση της κυβέρνησης στο εξωτερικό. όπως είπε ο πρωθυποργός, «στις συμμαχικές κυβερνήσεις υπάρχουν διαφορετκές απόψεις. Άλλο όμως η διαφορετκή άποψη κι άλλο η εθνική γραμμή που διατυπώνεται διεθνώς από τους υπουργούς. Στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό θα βρίσκεται εκεί με την εθνική γραμμή».
Για την προϋπολογισμό και την Ιταλία
Σε ερώτηση για την οικονομία και το προσχέδιο προϋπολογισμού που έχει παρουσιάσει η Αθήνα προς έγκριση της Κομισιόν, ο κ. Τσίπρας σημείωσε «το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει το σχέδιο προϋπολογισμού της αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα, ότι η κυβέρνηση αποφασίζει το μίγμα της πολιτικής».
Σχετικά με την Ιταλία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «τελευταία παρατηθούμε τη θετική τάση το ιταλικό σπρέντ να μην παρασύρει το ελληνικό. Αισιοδοξούμε ότι οι διεθνείς αγορές αναγνωρίζουν τις διαφορές και δεν θα απειληθεί η ομαλή έξοδος».
«Η διαφορά με την Ιταλία είναι ότι κατέθεσε έναν προϋπολογισμό που αποκλίνει περίπου από τον στόχο κατά 1,5% του ΑΕΠ. Ο δικός μας, αντιθέτως, υπερβαίνει τον στόχο» πρόσθεσε..
Για Καμμένο και Κοτζιά
Σε ερώτηση γιατί έμεινε ο Καμμένος και έφυγε ο Κοτζιάς, απάντησε πως «η ελληνική κυβέρνηση, πορεύεται σε προδιαγεγραμμένες ράγες, με σαφή προσανατολισμό: την έξοδο από την κρίση και την συμφωνία των Πρεσπών. Είμαι εδώ αποφασισμένος να προστατεύσω και τα δύο αυτά επιτεύγματα και όχι να θυσιάσω οποιοδήποτε από τα δύο για το άλλο».
Για τις συντάξεις
Σε ερώτηση για την οικονομία, υποστήριξε ότι «δε χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα υφεσιακά μέτρα, αλλά αναπτυξιακά. Αυτό κάνουμε με τον προϋπολογισμό, που προβλέπει και μέτρα επέκτασης».
Μιλώντας για τις ψηφισμένες μειώσεις στις συντάξεις και το εάν θα επικυρωθούν, ο κ. Τσίπρας είπε «σκέψη για μερική περικοπή συντάξεων δεν υπάρχει. Δεν συζητάω φανταστικά σενάρια».
Αιχμές σε Αυστρία για το προσφυγικό
Σε ερώτηση για μεταναστευτικό & κοινό σύστημα ασύλου, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «Έθεσα θέμα στο Συμβούλιο για την αναβλητικότητα της ΕΕ στην αναθεώρηση του συστήματος ασύλου. Ζητήσαμε, μαζί με άλλες χώρες, αυτό να γίνει κατά τη διάρκεια της αυστριακής προεδρίας. Η Αυστρία και ο καγκελάριος της δεν έχουν αυτή τη βούληση. Δεν μπορείς να βάζεις στόχους και να τους μεταφέρεις. Θέλω να πιστεύω ότι το θέμα δεν θα μετατεθεί μετά τις ευρωεκλογές και ότι όλοι θα τηρήσουν όσα έχουμε συμφωνήσει».
Για το ποια ευρωομάδα σκοπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει στις ευρωεκλογές του Μαΐου, ο κ. Τσίπρας ανέφερε «Δεν έχει γίνει εφικτό να βρεθεί κοινός υποψήφιος των προοδευτικών δυνάμεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει ως παρατηρητής στη σύνοδο των Σοσιαλιστών. Θα παρακολουθούμε τις διεργασίες και όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει τις αποφάσεις του»
Για την τουρκική προκλητικότητα
Αναφερόμενος στις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «στο περιθώριο της συνόδου συνομίλησα με άλλους ηγέτες, όπως η Άγκελα Μέρκελ, για την προοπτική των ελληνο-τουρικών σχέσεων. Το μήνυμα της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία ήταν για πρώτη φορά τόσο κρυστάλλινο στη σύνοδο του Μαρτίου. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν τετελεσμένα μέσα από θερμά επεισόδια» τόνισε.