Κυβέρνηση σε διχαστικό παραλήρημα
Την πολιτική του αντιπερισπασμού επιλέγει η κυβέρνηση εν μέσω σοβαρής κρίσης, στον απόηχο της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, η οποία έχει εντείνει αφενός την κόντρα με την αξιωματική αντιπολίτευση και αφετέρου το φορτισμένο κλίμα στην Κουμουνδούρου λόγω του «τυφώνα Πάνου».
Η χθεσινή, πρωτοφανής επίθεση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά της ΝΔ από το βήμα της Βουλής, είναι ενδεικτική της στρατηγικής με την οποία σκοπεύει να κινηθεί το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες. «Άγρια» πόλωση, μέσω του γνωστού πρωθυπουργικού αφηγήματος περί «ιδεολογικού χάσματος» με τη Δεξιά, τη στιγμή που η διάρκεια της πολιτικής βιωσιμότητας της συγκυβέρνησης ολοένα και μικραίνει. Πρόκειται για άσκηση πολιτικής, που διχάζει, ενώ ο εκλογικός συναγερμός έχει ήδη σημάνει.
Το ζήτημα είναι ότι τη στιγμή που ο κ. Τσακαλώτος επιδίδεται σε ένα ακραίο παραλήρημα κατά της ΝΔ περί «σπέκουλας» με το πρόσφατο τραπεζικό «κραχ» στο χρηματιστηριακό ταμπλό, επενδυτές και αγορές βλέπουν μία πολιτική σκηνή, που θυμίζει… «πεδίο μάχης» εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας.
Έτσι, αν και ο υπουργός Οικονομικών εξακολουθεί να διαμηνύει πως αυτή η «Αριστερά» θα βγάλει τη χώρα στις αγορές, εντούτοις η πολιτική αστάθεια δεν αφήνει κανένα περιθώριο ανάκτησης της επενδυτικής εμπιστοσύνης.
«Έτσι ήταν η Δεξιά. Έλεγε πάντα «να πάει στο διάβολο η χώρα» για να έρθετε στην εξουσία. Δεν έχετε αλλάξει εδώ και έναν αιώνα», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος μόλις χθες. «Εμείς θα βγούμε στις αγορές. Όμως, όλη αυτή η σπέκουλα με έχει στεναχωρήσει. Δεν περίμενα να σπεκουλάρετε και στις τράπεζες. Η ΝΔ είναι το πρώτο κόμμα, που πήγε από τον παλαιοκομματισμό στον ακραίο δεξιό λαϊκισμό, χωρίς το ενδιάμεσο στάδιο του σοβαρού συντηρητικού κόμματος. Ποντάρετε στην καταστροφή. Είστε το ακραίο λαϊκό κόμμα. Ένα μήνα σπεκουλάρετε», συνέχισε ο ίδιος.
Μέσω επίθεσης, λοιπόν, «καλύφτηκε» το κοινό μυστικό ότι δηλαδή ο τρόπος, με τον οποίο έγινε η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το δραματικό 2015, είναι η αιτία της σημερινής εικόνας των μετοχών του κλάδου στη Λεωφόρο Αθηνών.
Την ώρα που όλα τα μέτωπα «μπάζουν», η κυβέρνηση κάνει επικοινωνιακό, διχαστικό «παιχνίδι», διαβάζοντας παράλληλα και τα δημοσκοπικά ευρήματα. Τα τελευταία (χθες) καταγράφουν προβάδισμα 10 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει ποσοστό 31%, έναντι 21% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην αναγωγή επί των εγκύρων τα ποσοστά των δύο κομμάτων διαμορφώνονται σε 33% για τη ΝΔ και 22% για τον ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας έτσι τη διαφορά στις 11 μονάδες. Τον προηγούμενο μήνα η διαφορά στην πρόθεση ψήφου ήταν 9,5% υπέρ της ΝΔ.
Παράλληλα, το 35% θεωρεί ότι είναι καταλληλότερος για το αξίωμα του πρωθυπουργού. Ο κ.Τσίπρας στο ίδιο ερώτημα συγκεντρώνει 22%, έναντι 24% που είχε στο αντίστοιχο γκάλοπ τον περασμένο μήνα. Παράλληλα, το 34% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο κ.Μητσοτάκης μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση των οικονομικών του, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον κ.Τσίπρα ανέρχεται στο 23%. Σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης το 59% πιστεύει ότι τις επόμενες εκλογές θα κερδίσει η ΝΔ, με μόλις το 22% να πιστεύει ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, απογοητευμένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι σε μεγάλο ποσοστό και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, αφού κρίνουν «μάλλον αρνητικά» ή «αρνητικά» την κυβερνητική πορεία των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ. Αντίστοιχα το 88% των ψηφοφόρων της ΝΔ αποτιμούν αρνητικά την κυβερνητική πορεία. Συνολικά, αρνητικά αποτιμάται η πορεία της κυβέρνησης από το 63% των ερωτηθέντων.
Η «γραμμή» για τα μάτια του ΣΥΡΙΖΑ
Στο μεταξύ, οι δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη την επομένη της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά κινούνται στη «γραμμή», πάνω στην οποία θα πατήσει την επικοινωνιακή του πολιτική ο Αλέξης Τσίπρας για τον «τυφώνα Καμμένο», τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει «καζάνι που βράζει».
Είναι γνωστή η δυσαρέσκεια στην Κουμουνδούρου με την επιλογή του πρωθυπουργού να στηρίξει τον ΥΠΕΘΑ, αλλά να «αδειάσει» τον κ. Κοτζιά. Άλλωστε, για το λόγο αυτό και ο κ. Σκουρλέτης είχε συνάντηση με τον κ. Τσίπρα στο Μαξίμου, πριν την ανακοίνωση της αποχώρησης Κοτζιά, για να χαραχθεί η επικοινωνιακή «γραμμή» με στόχο να καμφθούν οι ισχυρές αντιδράσεις στο κόμμα.
Δηλώνοντας πως δεν καταλαβαίνει την απόφαση του κ. Κοτζιά περί παραίτησης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ανάλογο μήνυμα με τον πρωθυπουργό στον κ. Καμμένο: «Ο κ. Καμμένος θα πρέπει να μην επαναλάβει τις απειλές του. Αν τις επαναλάβει, θα προκύψει μείζον πολιτικό ζήτημα». Τάδε έφη ο κ. Σκουρλέτης, αφότου πρώτα εκτίμησε ότι ο ΥΠΕΘΑ θα αλλάξει τη στάση του σε ό,τι αφορά την «απειλή» να ρίξει την κυβέρνηση για το Σκοπιανό.
Η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά «δεν είναι ευχάριστη» εξέλιξη, είπε ο κ. Σκουρλέτης, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι ο πρωθυπουργός «επέλεξε να μείνει» στην κυβέρνηση ο κ. Καμμένος, έναντι του κ. Κοτζιά.
«Δεν είναι μια ευχάριστη στιγμή για μια κυβέρνηση όταν ένας υπουργός παραιτείται», ανέφερε ο ίδιος.
Σημείωσε ακόμη πως δεν κατανοεί τους πολιτικούς λόγους της παραίτησης του κ. Κοτζιά, από τη στιγμή που –όπως είπε – η κυβέρνηση δεν έχει δείξει σημάδια αλλαγής της στάσης της σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Εδώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο» είπε, εξηγώντας: «Σε καμία περίπτωση δεν επιλέχθηκε η εγκατάλειψη της πολιτικής της στο θέμα του Σκοπιανού χάριν του κ. Καμμένου. Με σαφήνεια ο πρωθυπουργός έστειλε ένα μήνυμα λέγοντας ότι παρά τον σεβασμό σε επιμέρους απόψεις πρέπει να γνωρίζουμε όλοι τα όρια της κυβερνητικής πολιτικής», δήλωσε.