«Παραλύει» η κυβέρνηση... στη σκιά του Σκοπιανού
Ισχυροί «κλυδωνισμοί» σημειώνονται στην κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία υπογράφοντας τη συμφωνία εκχώρησης του ονόματος «Μακεδονία» στα Σκόπια, βλέπει τις επιλογές της να της γυρίζουν «μπούμερανγκ».
Οι πολιτικές εξελίξεις στη «σκιά» του Σκοπιανού είναι ραγδαίες. Ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος εδώ και τόσο καιρό βρισκόταν στην «κορυφή» των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, παραιτήθηκε την Τετάρτη, ύστερα από ένα έντονο παρασκήνιο στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο είχε ακόμη πιο φορτισμένη συνέχεια.
Πλέον στην Ηρώδου Αττικού επικρατεί ένα... χάος, με τα «βλέμματα» να στρέφονται στον πρωθυπουργό, ο οποίος δείχνει ανήμπορος να συγκρατήσει τους υπουργούς του. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η παραίτηση Κοτζιά έχει «φόντο», μεταξύ άλλων, τον κ. Τσίπρα να ζητεί τη δέσμευση των υπουργών του ότι δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση, δίνοντας πάτημα στη ΝΔ, που έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο της πρότασης δυσπιστίας.
Οι έκτακτες εξελίξεις σημειώνονται, ενώ στα Σκόπια ο Ζόραν Ζάεφ επιχειρεί να συμπληρώσει το παζλ των ψήφων για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Το χρονικό
Αφότου οι συγκυβερνήτες κατέληξαν ότι τα... «συμφωνημένα», όπως διαμηνύει ο Πάνος Καμμένος, πρέπει να προχωρήσουν, ακόμη κι αν αυτό είναι εις βάρος του εθνικού συμφέροντος - αλλά υπέρ της πολιτικής φιλοδοξίας του καθένα εκ των δύο - το «ρήγμα» μετακινήθηκε στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών, με «φόντο» την κόντρα του Νίκου Κοτζιά με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Το θερμό επεισόδιο δεν περιορίστηκε ανάμεσα στους δύο υπουργούς, καθώς ο κ. Κοτζιάς μέσω διαρροών εξέφρασε την έντονη δυσφορία του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δρώντας πυροσβεστικά την ώρα της σύγκρουσης, φέρεται να τήρησε ίσες αποστάσεις, ενώ είχε βέβαια προηγηθεί η μυστική του συνάντηση με τον κ. Καμμένο στη ΛΑΕΔ, στον απόηχο του πολιτικού σάλου που έχει ξεσπάσει με τις δηλώσεις του ΥΠΕΘΑ από τις ΗΠΑ περί νέων στρατιωτικών βάσεων και «εναλλακτικού σχεδίου» ως προς το μέτωπο του Σκοπιανού.
Οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Κοτζιά να ενοχλήθηκε φοβερά, όταν ο κ. Καμμένος του καταλόγισε ευθύνες κακοδιαχείρισης των κονδυλίων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου σήκωσε το γάντι δια του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος απαντώντας στις παραπάνω διαρροές, τόνισε πως το μήνυμα του πρωθυπουργού κατά τη χθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν πως «το τρένο της κυβέρνησης προχωράει και όποιος νιώθει δυσφορία, να κατέβει»
«Ο υπουργός Εξωτερικών έχει τακτική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, αν ήθελε να του πει κάτι, θα το έλεγε. Δεν ξέρω ποιος είναι αυτός, ο οποίος κάνει διαρροές. Εγώ δεν ξέρω, αν ο κ. Κοτζιάς δυσφορεί. Δεν μπορώ να το πιστέψω όμως. Δεν έχει λόγο να δυσφορεί. Γιατί η πολιτική του πρωθυπουργού στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι αυτή, με την οποία συμφωνεί ο κ. Κοτζιάς. Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος προς δυσφορία. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, είμαι σίγουρος ότι ο κ. Κοτζιάς δεν θα το επικοινωνούσε μέσω διαρροών. Αυτή η κυβέρνηση δεν επικοινωνεί με διαρροές. θα το έλεγε ευθέως στον πρωθυπουργό με τον οποίο έχει καθημερινή και τακτική επικοινωνία», είπε.
Ωστόσο, ο ίδιος «μάσησε» τα λόγια του, όταν ρωτήθηκε κατά την πρωινή του συνέντευξη στον Alpha για τις πληροφορίες περί νέου «θερμού» επεισοδίου στις σχέσεις των δύο υπουργών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρχικά απέφυγε να απαντήσει, αλλά στη συνέχεια αρκέστηκε στη δήλωση ««υπάρχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες αλλά δεν υπάρχουν κόντρες».
Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, χθες διεξήχθη «ανοιχτή πολιτική συζήτηση στη βάση των κατευθύνσεων του Αλέξη Τσίπρα» και έγινε σαφές ότι κανένα μέλος της κυβέρνησης δεν πρόκειται να συμπλεύσει με την δεξιά και την άκρα δεξιά στις προσπάθειες για αποσταθεροποίηση της χώρας. «Αυτό έγινε απολύτως δεκτό από όλους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο για «φαντασιόπληκτες διαρροές στον Τύπο με πολιτική σκοπιμότητα».
«Ο πρωθυπουργός δεν παρακαλά κανέναν, δεν φοβήθηκε ποτέ τις πολιτικές εξελίξεις. Τις προκαλεί ο ίδιος όταν ωφελούν τη χώρα», υπογράμμισε, ξεκαθαρίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας δεν ενοχλήθηκε σε καμία περίπτωση με τις δηλώσεις Καμένου για το Σκοπιανό.
«Ο Πάνος Καμμένος διατηρεί τη διαφωνία του αλλά δεν συμπλέει με τη ΝΔ», ανέφερε σχετικά. Όπως είπε, οι πολυκομματικές κυβερνήσεις συζητούν και αποφασίζουν με πλειοψηφίες. Όσο για το σενάριο πρόωρων εκλογών αυτό το θέμα δεν υφίσταται, αφού δεν υπάρχει καμία διάθεση σύμπλευσης με τη ΝΔ από μέλος της κυβέρνησης.
Ερωτηθείς σχετικά με την επερχόμενη κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό του κ. Ζάεφ. «Δεν είναι εύκολη πολιτική μάχη, όμως ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρει και τον στηρίζουμε τις προσπάθειες του. Ο μοναδικός τρόπος για να επιλυθεί η διαφορά και να είναι δυνατή η συμμετοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι η αλλαγή του συτναγματικού ονόματος, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το γνωρίζουν οι Σκοπιανοί βουλευτές», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.