Ενδοκυβερνητικές «θύελλες» και σενάρια... οριστικής ρήξης
Ενδοκυβερνητικές «θύελλες» έχει ξεσηκώσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος με τις δηλώσεις του περί αμερικανικών βάσεων από τις ΗΠΑ και την κατάθεση του περιβόητου «Plan B» για το Σκοπιανό.
Ο ίδιος καταφεύγει για ακόμη μία φορά σε επικοινωνιακές «πιρουέτες», περνώντας στην αντεπίθεση για το ανελέητο «σφυροκόπημα» εις βάρος του από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως τα «συμφωνημένα» με τον πρωθυπουργό ισχύουν.
Από χθες οι προκλητικές αναρτήσεις του στο twitter δίνουν και παίρνουν, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εξοργίζεται και την εικόνα της συγκυβέρνησης να «ραγίζει» επικίνδυνα εν μέσω άτυπης μεν παρατεταμένης δε προεκλογικής περιόδου.
Η ενδοκυβερνητική κόντρα συνεχίζεται, μάλιστα, με δημόσιες τοποθετήσεις Συριζαίων στελεχών, τα οποία δείχνουν αφενός τη δυσανασχέτησή τους με τον Πάνο Καμμένο, αφετέρου ανοίγουν εμμέσως πλην σαφώς παράθυρο στην έξοδο του από το κυβερνητικό σχήμα,
Εκείνος «κάρφωσε» ανοιχτά τον Νίκο Βούτση και τα «γνωστά κέντρα», όπως τόνισε, ενώ οι κκ. Κοτζιάς και Παππάς τον εγκάλεσαν έμμεσα σε πρόσφατες δηλώσεις του να προσέχει τα λεγόμενά του.
Στο πλαίσιο αυτό, κι ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση έχει σημάνει «συναγερμό» για κάλπες ακόμη και πριν την ερχόμενη άνοιξη, με «φόντο» τις ενδοκυβερνητικές έριδες, αποκτά ξεχωριστή σημασία η σημερινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η προσπάθειά του να υποβαθμίσει τις πολιτικές εξελίξεις με τη φράση «στην Αμερική έχει τυφώνα που δεν λέγεται Πάνος, αλλά Μάικλ», δεν πέτυχε.
«Συνεχίζονται τα απόλυτα ψεύδη δημοσιεύματα από γνωστά κέντρα μέσω της ΕΦΣΥΝ. Δεν έχω μιλήσει με τον πρωθυπουργό γιατί δεν έχει αλλάξει κάτι από τα συμφωνημένα», δήλωσε χθες ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, απαντώντας στο σχετικό δημοσίευμα.
Διασκεδάζοντας δε τις εντυπώσεις για τις αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την πρότασή του για τη δημιουργία νέων βάσεων, ο κ. Καμμένος υποστήριξε πως «ως κυβερνητικός εταίρος καταθέτω πρόταση που δεσμεύει μόνο εμένα. Οι περίφημες βάσεις ήδη λειτουργούν».
Τα ερωτήματα, πάντως, που γεννούν οι παλινωδίες του υπουργού, είναι εύλογα: ποιά ακριβώς «συμφωνημένα» με τον πρωθυπουργό δεν έχουν αλλάξει; Τι εννοεί, όταν αναφέρεται σε «γνωστά κέντρα», που διαρρέουν ψεύδη μέσω φιλοκυβερνητικού έντυπου μέσου; Με ποιά ιδιότητα μετέβη ο κ. Καμμένος στις ΗΠΑ, ώστε να καταθέτει προτάσεις περί εθνικών ζητημάτων, οι οποίες, όπως ο ίδιος διαμηνύει, «δεσμεύουν μόνο εκείνον»; Είναι κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Εθνικής Άμυνας. Συνεπώς, οι εισηγήσεις του υποτίθεται πως έχουν τη σύμφωνη γνώμη σύσσωμης της κυβέρνησης...
Σήμερα, το σήριαλ συνεχίζεται με «άγριες» τοποθετήσεις στελεχών της Κουμουνδούρου στην Εφημερίδα των Συντακτών.
«Η κρίση του κου Καμμένου δεν μπορεί να γίνει και κρίση της συγκυβέρνησης», αναφέρει η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου.
«Με τις δηλώσεις του, τον υποτελή φιλοαμερικανισμό του και τις επινοήσεις του για "άξονες" στο πλαίσιο ενός βαλκανικού ψυχρού πολέμου, επιβαρύνει τη διεθνή θέση της χώρας και δοκιμάζει την κυβερνητική συνοχή. Είναι χίμαιρα και μάλιστα επικίνδυνη και αυτοκαταστροφική για τον ίδιο να θέλει να το παίξει Έλληνας Σαλβίνι ή Όρμπαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να πάρει τα μέτρα του», επισημαίνει ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης.
«Είναι προφανές ότι η σύγχυση του κ. Καμμένου σχετικά με τον ρόλο του προκύπτει από την αγωνία του για την επόμενη ημέρα», τονίζει η πρώην υφυπουργός Θεοδώρα Τζάκρη.
«Η εξωτερική πολιτική διαμορφώνεται μόνο από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών», σημειώνει από την πλευρά της η πρώην υφυπουργός Σία Αναγνωστοπούλου.