«Εξήλθαμε της κρίσης», δήλωσε ο Τσίπρας, με την αγορά στα «τάρταρα»
Παρελθόντα χρόνο χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην κρίση, την ώρα που το σφυροκόπημα στο χρηματιστηριακό ταμπλό και δη στις τραπεζικές μετοχές δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση χώρα, που έχει βγει πρόσφατα από τα μνημόνια.
Ο ίδιος δ εξακολουθεί να πουλάει το αφήγημα του «ηθικού πλεονεκτήματος», τονίζοντας πως η κυβέρνησή του προστατεύει τους κοινωνικά ευάλωτους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή συνάντησή του με Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, δήλωσε περήφανος, «γιατί εξήλθαμε της κρίσης, προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους, αλλά και γιατί καταφέραμε να διαχειριστούμε την προσφυγική κρίση με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».
Έδωσε, μάλιστα, και το στίγμα της συμφωνίας με τα Σκόπια, κάνοντας λόγο για «γενναίο θαρραλέο βήμα».
«Πιστεύω ότι είναι μοντέλο συννενόησης ανάμεσα σε δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά χωρίς να υποτιμούν ο ένας την ιστορία και την ταυτότητα του άλλου και ένα θαρραλέο βήμα που συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «μπορεί το μομέντουμ να αποτελέσει μια αρχή για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, να αφήσουμε πίσω μας τις δύσκολες στιγμές των προηγούμενων 8 ετών, να αφήσουμε εκατέρωθεν στερεότυπα που επηρεάζουν τη σχέση μας και να σχεδιάσουμε ένα μέλλον μιας ισότιμης συνεργασίας που αξίζει στους λαούς μας».
«Σας διαβεβαιώνω ότι η Ελλάδα, όπως και στο παρελθόν σε κρίσιμες στιγμές για την Ευρώπη, θα βρεθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας», τόνισε.
Για το επίμαχο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, ο ίδιος τόνισε ότι αν και το μομέντουμ μπορεί να αποτελέσει μια αρχή για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, ωστόσο «αυτό δεν δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε κάτω από το χαλί όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν».
«Πρέπει να ορίσουμε από κοινού και με αλληλοσεβασμό το πεδίο επίλυσής τους με βάση το διεθνές δίκαιο που όλοι σεβόμαστε», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Από την πλευρά του ο Γερμανός πρόεδρος ξεκινώντας από το γεγονός ότι στην αρχή της επίσκεψής του στην Ελλάδα επισκέφθηκε το στρατόπεδο στο Χαϊδάρι «ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης που έγιναν φρικαλεότητες, όπου από εκεί εκτοπίστηκαν σε Αουσβιτς και Νταχάου. Αυτό που κάνουμε είναι να τιμήσουμε τους νεκρούς και να ζητήσουμε συγγνώμη για τις φρικαλεότητες αυτές» απάντησε ότι «δεν θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν ούτε να παραβλέψουμε την ηθική και πολιτική ενόχη που μας βαρύνει».
«Ανεξαρτήτως των νομικών θέσεων που έχουμε θεωρούμε υποχρεώσή μας να πράξουμε κάτι που να είναι αντιστάθμισμα των πράξεων που εκπορεύονται από τη γερμανική πλευρά. Δεν θέλουμε να ξεχάσουμε όσα έγιναν αλλά κυρίως θέλουμε να δώσουμε στις νέες γενιές τα διδάγματα μας από την περίοδο αυτή, να επιτρέψουμε τη συνύπαρξη των ανθρώπων χωρίς ο ένας να μισεί τον άλλο».