ΝΔ: Πως θα παιχτεί το μπρα ντε φερ μετά το δημοψήφισμα
Τίποτα δεν αλλάζει για τη ΝΔ όσον αφορά τη στάση της απέναντι στους κκ. Τσίπρα και Καμμένο, μετά το αποτέλεσμα της κάλπης στην ΠΓΔΜ στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Για την αξιωματική αντιπολίτευση οι δύο κυβερνητικοί εταίροι επιχείρησαν να υλοποιήσουν μία συμφωνία-εκχώρησης του ονόματος «Μακεδονία», κινούμενοι μάλιστα μακριά από την εθνική «γραμμή».
Η χαμηλή συμμετοχή στη χθεσινή διαδικασία στη γειτονική χώρα δεν μεταβάλλει τις θέσεις της ΝΔ, οπότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιμένει την αντίδραση του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.
Οι πανηγυρισμοί από την πλευρά του κ. Καμμένου αντιμετωπίζονται με σκωπτικά σχόλια, καθώς όπως επισημαίνουν στην Πειραιώς, για πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας μία κυβέρνηση εξαρτάται από το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος σε ένα άλλο κράτος.
Εάν ο Ζαεφ προχωρήσει στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος της χώρας του και επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης της συμφωνίας των Πρεσπών, τότε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να ζητήσει από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να άρει άμεσα την στήριξή του στην κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, για τη ΝΔ η ζημιά σε εθνικό «μέτωπο» έχει ήδη γίνει, καθώς η Ελλάδα εμφανίστηκε έτοιμη για υποχωρήσει, ενώ η κυβέρνηση υπέγραψε και το σχετικό κείμενο, εξασφαλίζοντας έτσι στα Σκόπια την πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται και σήμερα να επαναβεβαιώσει δημόσια τη θέση του ότι η ΝΔ, ανεξαρτήτως των διεργασιών που θα ακολουθήσουν του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, δεν πρόκειται να κυρώσει -ούτε τώρα ούτε μετά τις επόμενες εκλογές - τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θα τονίσει ότι οι κκ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς έδρασαν τετελεσμένα, προωθώντας το σχετικό κείμενο και θα δεσμευτεί ότι ως πρωθυπουργός θα κάνει τα πάντα, προκειμένου να αλλάξει τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί .
Πρόσωπα, πάντως, που στο παρελθόν είχαν χειριστεί διπλωματικά ζητήματα, εκτιμούν ότι παρά τη χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα, ο διεθνής παράγοντας θα πιέσει τον Ζαεφ να προχωρήσει γρήγορα τις συνταγματικές αλλαγές, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Σε μία τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα είναι υποχρεωμένη να στηρίξει τον Ζάεφ. Μια τέτοια διαδικασία, καταλήγουν οι ίδιοι παράγοντες, θα είναι εξαιρετικά επίπονη πολιτικά, καθώς ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα κληθεί πολύ σύντομα να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις.