ΠΓΔΜ: Η ώρα της κάλπης για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Crash test για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ή την αποστολή της στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας αποτελεί το σημερινό δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, την ώρα που στην Αθήνα το πολιτικό θερμόμετρο χτυπά «κόκκινο», η πόλωση «αγριεύει» και η εκλογική τράπουλα ολοένα και ανακατεύεται.
Οι κάλπες στην ΠΓΔΜ έχουν ανοίξει. Οι Σκοπιανοί καλούνται να απαντήσουν το εξής ερώτημα: «Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;».
Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, το «ναι» φαίνεται πως κερδίζει έδαφος, ωστόσο το ζητούμενο για την κυβέρνηση Ζάεφ είναι να υπάρξει ικανοποιητικό ποσοστό συμμετοχής στις κάλπες, προκειμένου να μην υπάρξει αμφισβήτηση της έκφρασης της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων.
Για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες το 50% των ψηφοφόρων, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Όπως είναι γνωστό, το πολιτικό κλίμα στην ΠΓΔΜ είναι επίσης εμπόλεμο. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE,το οποίo έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και έχει καλέσει τους υποστηρικτές του να πράξουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα, υποστηρίζει ότι εάν το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα δεν ξεπεράσει το 50%, τότε αυτό πρέπει να ακυρωθεί. Καταγγέλλει δε, ότι η κυβέρνηση Ζάεφ προτίθεται να προβεί ακόμη και σε «νοθεία», προκειμένου να υπάρξει ποσοστό συμμετοχής άνω του 50%.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Ζάεφ απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς της αντιπολίτευσης και εκτιμά ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι ξεκάθαρο και θα επιτρέψει ανεμπόδιστα τη συνέχιση της διαδικασίας, με την υιοθέτηση από τη Βουλή των αλλαγών του Συντάγματος της χώρας.
Όσον αφορά το ποσοστό συμμετοχής, ο ίδιος ο Ζάεφ επικαλείται το στοιχείο ότι το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα και η εγκυρότητά του δεν συνδέεται με το ποσοστό συμμετοχής. Όλες δε τις προηγούμενες ημέρες, τόσο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, όσο και στελέχη της κυβέρνησής του σημείωναν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα κριθεί από αυτούς που θα προσέλθουν να ψηφίσουν και όχι από αυτούς που θα απέχουν.
Με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, δικαίωμα ψήφου έχουν 1.806.336 ψηφοφόροι. Οι κάλπες στους 80 δήμους της ΠΓΔΜ θα είναι ανοικτές από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα (8 ώρα Ελλάδος) και η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί από 12.000 εγχώριους και 500 διεθνείς παρατηρητές. Μια ένδειξη πιθανής χαμηλής προσέλευσης στις κάλπες είναι οι βαριά ασθενείς και ανάπηροι που έχουν εγγραφεί προκειμένου να ψηφίσουν. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ (πρακτορείο ειδήσεων META), έχουν εγγραφεί 1.859, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στις τοπικές εκλογές του 2017 ξεπερνούσε τους 5.400 ψηφοφόρους. Κατά πάγια τακτική, η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια εξέδωσε προειδοποίηση για τους υπαλλήλους της να αποφεύγουν την κεντρική πλατεία της πόλης αύριο, υπό τον φόβο πιθανών διαδηλώσεων κατά του δημοψηφίσματος.