Σχοινάς: Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στο Eurogroup του Ιουνίου
Την τήρηση των συμφωνηθέντων στο Eurogroup του Ιουνίου υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, απαντώντας στις διαρροές σχετικά με την περικοπή των συντάξεων.
Ειδικότερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «το κλειδί της ελληνικής εξόδου από το μνημόνιο είναι η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου το οποίο περιλαμβάνει ένα πλέγμα δεσμεύσεων», διευκρινίζοντας πως η Κομισιόν δεν είναι δανειστής αλλά εγγυητής της συμφωνίας γι' αυτό και δηλώνει ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται.
«Επειδή όμως η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια είναι σε μία διαδικασία διαλόγου για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού της με τους θεσμούς. Αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί και θα ελέγξουμε τα περιθώρια και πλεονάσματα. Να τηρηθούν τα συμφωνημένα και θα συζητήσουμε. Και θα παρακαλούσα τις όποιες πηγές, τα ρυάκια και τους κρουνούς να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας», σημείωσε.
Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε και στις ημέρες που η Ελλάδα έφτασε στο κατώφλι της εξόδου από την Ευρωζώνη, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Η Ελλάδα δεν πέρασε απλά ξυστά από το Grexit, αλλά πολύ κοντά. Δεν θέλω να σκέφτομαι εκείνες τις εφιαλτικές στιγμές του πρώτου εξαμήνου του 2015. Δεν έχει νόημα πια, αλλά ήταν μαύρες, δύσκολες στιγμές. Χωρίς τον Γιούνκερ δεν θα είχε αποσοβηθεί η καταστροφή. Είναι στιγμές που δεν θα ήθελα να ξαναζήσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Kάνοντας μια αποτίμηση της θητείας Γιούνκερ, ανέφερε πως τα τέσσερρα χρόνια της θητείας του ήταν μια πρωτοφανής περίοδος για Ε.Ε , με τέτοια γεγονότα και κρίσεις μεγάλης έντασης. Βασικό συμπέρασμα, ότι η Ε.Ε. αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική από ό,τι πολλοί νόμιζαν. Η διαχείριση σε Μεταναστευτικό, Brexit κ.λπ. απέδειξαν ότι δεν μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Ερωτηθείς για τα σημαντικότερα επιτεύγματα Γιούνκερ ανέφερε ότι ήταν: το συνολικό επενδυτικό σχέδιο, η αποφυγή ενός μεγάλου εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, το γεγονός ότι για πρώτη φορά τέθηκαν οι βάσεις μιας συνεκτικής πολιτικής μετανάστευσης.
Αναφορικά με το μέλλον της χώρας, είπε ότι «το ζητούμενο είναι να καταστεί σαφές ότι μάθαμε και αλλάξαμε από αυτήν την περιπέτεια. Οφείλουμε να φτιάξουμε ένα κράτος που αφήνει πίσω του την πατρωνεία και το πελατειακό κράτος. Τα ελληνικά προγράμματα θεωρήθηκαν από πολλούς μία ευκαιρία για την Ελλάδα να γίνει ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος».
Και πρόσθεσε: Πρέπει να μείνουμε στη ζώνη της δημοσιονομικής σταθερότητας, να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το επιχειρηματικό κλίμα, να δίνουμε ευκαιρίες στην επιχειρηματικότητα για τους νέους και να μην ξεχνάμε τους ευάλωτους Έλληνες».