«Μουδιασμένοι» στο Μαξίμου από τον «πάγο» Γιούνκερ: Τον Νοέμβριο... τα σπουδαία
Τεταμένο είναι το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο «πάγος» του... φιλέλληνα Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις υψηλές κυβερνητικές προσδοκίες περί ακύρωσης του ψηφισμένου μέτρου των περικοπών των συντάξεων, άναψε «φωτιές», τη στιγμή που Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος ανακατεύουν την εκλογική τράπουλα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το «πόκερ» με τους θεσμούς όσον αφορά τα επίμαχα ζητήματα του «κόφτη» στις συντάξεις και των αντιμέτρων θα παίζεται έως το κρίσιμο Eurogroup του ερχόμενου Νοεμβρίου, γεγονός που σηματοδοτεί πιθανές πολιτικές εξελίξεις, εάν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης δώσουν «κόκκινη κάρτα» στις αξιώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Προς το παρόν τα ραντεβού της ελληνικής πλευράς μ τους εκπροσώπους των δανειστών έχουν καθαρά διαδικαστικό, αναγνωριστικό χαρακτήρα, ωστόσο το μήνυμα του προέδρου της Κομισιόν ήταν σαφές, γεγονός που καταδεικνύει τα περιορισμένα περιθώρια επικοινωνιακών ελιγμών για τον κ. Τσίπρα και τους υπουργούς του, κκ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη.
«Τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν», είπε λακωνικά και ξεκάθαρα ο Γιούνκερ, βάζοντας «φρένο» ακόμα και στα σενάρια περί αναβολής των μειώσεων στις συντάξεις. Σύμφωνα πάντως με τις Βρυξέλλες, «κλειδί» στις σχετικές αποφάσεις θα αποτελέσει ο κυβερνητικός προϋπολογισμός για το 2019, από όπου θα διαφανεί κατά πόσο υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος.
Σημειώνεται πως οι κκ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης έριξαν στο τραπέζι χθες το πλάνο της σταδιακής εφαρμογής των αντιμέτρων σε βάθος 4ετίας, δηλαδή έως το 2022, προκειμένου ο «κόφτης» στις συντάξεις να μην ενεργοποιηθεί μία κι έξω. Από την πλευρά τους πηγές του Μαξίμου κάνουν λόγο για εποικοδομητικές συνομιλίες, επικαλούμενες τη στάση του ΔΝΤ, η οποία για πρώτη φορά δεν ήταν αρνητική ως προς τα ελληνικά αιτήματα.
Σήμερα, Πέμπτη στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων στις αίθουσες του Χίλτον θα βρεθούν ο εξωδικαστικός μηχανισμός, ο νόμος Κατσέλη, τα κόκκινα δάνεια και οι πλειστηριασμοί, με την παράθεση σχετικών στοιχείων για κάθε ζήτημα, τα οποία θα βρεθούν στο «μικροσκόπιο» των δανειστών.