Τσίπρας: Κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία
«Η Ελλάδα τα κατάφερε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σημειώνοντας ότι την προηγούμενη φορά που είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «οι μισοί με επευφημούσαν, οι άλλοι μισοί με αποδοκίμαζαν, αλλά ελάχιστοι πιστεύουν ότι θα είχα την ελπίδα να τα καταφέρω».
Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «πολύ τιμητική» πρόσκληση να μιλήσει στην Ολομέλεια του Σώματος για τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του για το μέλλον της Ευρώπης, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά σημαντικό» το γεγονός ότι του παρέχεται η ευκαιρία αυτή του παρέχεται «λίγες μέρες μετά το τέλος της περιπέτειας των μνημονίων και τη καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα στήριξης, μετά από οκτώ χρόνια.
«Η πολιτική των ελλειμμάτων, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και της διευρυμένης διαφθοράς, είχαν ρίξει τη χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας. Αλλά ταυτόχρονα η αδυναμία των θεσμών να προτεραιοποιήσουν τις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις στα πρώτα δύο προγράμματα, σε συνδυασμό με την εμμονή ορισμένων εξ αυτών σε μια συνταγή ακραίας δημοσιονομικής προσαρμογής, είχαν οδηγήσει τη χώρα στα όρια της κοινωνικής έκρηξης και της οικονομικής ασφυξίας» τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Σημείωσε ακόμη ότι «από το 2010 έως το 2014 η Ελλάδα έχασε το 1/4 του εθνικού της πλούτου» και ότι «η οικονομική κρίση της Ελλάδας και η αποτυχία της διαχείρισής της μετατράπηκε και σε πολιτική κρίση της Ευρώπης». Ωστόσο όπως είπε, η Ελλάδα είναι σήμερα «μια διαφορετική χώρα». «Από μέρος του προβλήματος, από πηγή της κρίσης, έγινε μέρος της λύσης για την Ευρώπη... Σήμερα στεκόμαστε ξανά στα πόδια μας και κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία. Ξεφύγαμε από το σπιράλ της ύφεσης κα επαναφέραμε την οικονομια σε τροχιά ανάπτυξης» υπογράμμισε.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως «αποδείξαμε ότι υπάρχει ο δρόμος να βγαίνεις από τη κρίση χωρίς να διαλύεις το κοινωνικό ιστό».
Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια δεν σημαίνει ότι η χώρα επανέρχεται στο παρελθόν της». «Είμαστε αποφασισμένοι να μην επαναλάβουμε τα λάθη που οδήγησαν στην κρίση. Το τέλος των μνημονίων δεν συνιστά επαναφορά στο παρελθόν, συνιστά ιστορική τομή με το παρελθόν» πρόσθεσε.
Όπως είπε, την προσεχή περίοδο «θα συνεχίσουμε τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, δίνοντας έμφαση στον περαιτέρω εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την εμβάθυνση των δημοκρατικών τομών μέσω και της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης». «Θα συνεχίσουμε τη πορεία της δημοσιονομικής ισορροπίας, ενώ παράλληλα θα θέσουμε ως προτεραιότητα τη δίκαιη ανάπτυξη και την προστασία της εργασίας» ανέφερε.
Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «ήρθε η ώρα να εξαχθούν συμπεράσματα για το ποια Ευρώπη θέλουμε». «Το διακύβευμα για την Ευρώπη σήμερα είναι υπαρξιακού χαρακτήρα. Η μέχρι σήμερα διαχείριση της οικονομικής κρίσης, της προσφυγικής κρίσης αλλά και της κρίσης ασφάλειας, έχει αναδείξει τεράστια ελλείμματα και αντιφάσεις» παρατήρησε.
Εστιάζοντας συγκεκριμένα στο προσφυγικό ανέφερε πως «σε μια Ευρώπη που θεριεύει ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, η Ελλάδα έκανε ό,τι περισσότερο μπορούσε για να διαχειριστεί τις τεράστιες προσφυγικές ροές με όρους ανθρωπισμού και προστασίας του διεθνούς δικαίου».
«Την ώρα που άλλες χώρες παραβίαζαν μονομερώς τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και ύψωναν φράκτες, η οικονομικά χτυπημένη Ελλάδα αντιστάθηκε στις σειρήνες του μίσους. Οι τοπικές κοινωνίες έδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς και η κοινωνία των πολιτών κινητοποιήθηκε αποτελεσματικά σε συνεργασία με το κράτος, την Ε.Ε. και τους διεθνείς οργανισμούς» σημείωσε για να συμπληρώσει πως «η Ελλάδα με την σημαντική γεωπολιτική της θέση, συνεισφέρει καθοριστικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια ευρύτατα αποσταθεροποιημένη περιοχή».