Επιτομή δίκαιου συμβιβασμού η συμφωνία των Πρεσπών, είπε ο Κοτζιάς
Ο Νίκος Κοτζιάς υπερασπίστηκε για μια ακόμα φορά τη συμφωνία των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ για την επίλυση του Σκοπιανού, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών από τη Νορβηγία στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης.
Μιλώντας Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (NUPI), ο Έλληνας ΥΠΕΞ σκιαγράφησε το πλαίσιο της ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής, μίας εξωτερικής πολιτικής «ειρήνης, έξυπνης ισχύος, διαλόγου», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Κατά τον κ. Κοτζιά, τα συμφέροντα της Ελλάδας συνδέονται σε σημαντικό βαθμό με την περιοχή των Βαλκανίων, με δεδομένα το μέγεθος της οικονομίας της, το ανθρώπινο κεφάλαιο, αλλά και τις υποδομές της, στοιχεία απαραίτητα για την οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής.
«Πρέπει να διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο στην εμπέδωση μίας κουλτούρας συμβιβασμού και συναίνεσης μεταξύ των κρατών της περιοχής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, ενώ σημείωσε πως από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση ενός τριγώνου αστάθειας, το οποίο οριοθετείται από την Ουκρανία, τη Λιβύη, το Ιράκ και τη Συρία. Εξ αυτού του λόγου απαιτούνται «ευελιξία και προσαρμοστικότητα».
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε διεξοδικά στις «δώδεκα αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής που συνδέονται με δεκαέξι πρωτοβουλίες και εννέα διεθνείς σχηματισμούς» που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών.
Μίλησε ιδιαίτερα για την «ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» που ακολουθεί η Αθήνα με στόχο την επίλυση και όχι τη διαιώνιση των προβλημάτων, και η οποία τελικά οδήγησε στην διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Ως προς το ζήτημα αυτό, ο κ. Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι «η συμφωνία Πρεσπών δεν είναι ούτε το αποτέλεσμα των περιστάσεων ούτε το αποτέλεσμα "εξωτερικών πιέσεων", όπως συχνά υποστήριζαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. Αντίθετα, ήταν δική μας επιλογή να υιοθετήσουμε μια ενεργητική προσέγγιση».
Επιπλέον, χαρακτήρισε τη συμφωνία «την επιτομή ενός δομημένου και δίκαιου συμβιβασμού στην περιοχή, η οποία χρησιμεύει ως πηγή έμπνευσης για τους άλλους σε μια περιοχή με μακρές διαμάχες» και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία για μια δέσμη δέκα θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η οριοθέτηση των συνόρων και των θαλάσσιων ζωνών.
Αναφορικά με την Τουρκία, ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε τις εσωτερικές της αντιφάσεις, το μετεωρισμό της μεταξύ αλαζονείας και αυτοπεποίθησης, αλλά και τις αναθεωρητικές της τάσεις.
Απέναντι σε αυτήν την Τουρκία η Ελλάδα, όπως είπε, επιδιώκει να μειώνει τις εντάσεις, χωρίς όμως να δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι αδύναμη, φοβική και διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις στις αρχές και τις αξίες της. «Έχουμε μια διαφορετική άποψη για την αξία της ζωής και του πολέμου. Και αυτή είναι μια πολιτική ευθύνης», τόνισε ο κ. Κοτζιάς, σημειώνοντας ότι με την Τουρκία «επιθυμούμε διάλογο και συνεργασία, αλλά παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας».
Τέλος, ο υπουργός των Εξωτερικών προέταξε την προσήλωση της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο αναφερόμενος στη στάση της χώρας στο Κυπριακό.
«Η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα κανονικό κράτος, μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ. Πρέπει να απολαμβάνει πλήρως όλα τα δικαιώματα μιας κανονικής κατάστασης, χωρίς "δικαιώματα" παρεμβάσεων τρίτων», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς και επανέλαβε ότι για την Ελλάδα, το Κυπριακό είναι ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής.