Οι εκλογές, οι υποσχέσεις και οι αοριστίες του Τσίπρα στη συνέντευξη της ΔΕΘ
Για τα καλά στην προεκλογική περίοδο εν όψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών εισέρχεται το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, όπως προκύπτει από τα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, μετά από το πέρας της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής.
Μιλώντας για κάτι παραπάνω από τρεις ώρες, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα επόμενα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, μίλησε για τις μελλοντικές συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ με το πολιτικό κέντρο, ενώ σε ότι έχει να κάνει με τα «καυτά» ζητήματα των μειώσεων στις συντάξεις και την περικοπή του αφορολόγητου ορίου επέλεξε, τεχνηέντως, να μην πάρει ξεκάθαρη θέση.
Μιλώντας για το Σκοπιανό, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «στα εθνικά θέματα κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες τους. Η συμφωνία θα δώσει μια μοναδική ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη». Σε σχόλιο για το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ, ανέφερε πως «παρακολουθούμε τη ρητορική των γειτόνων, κατανοούμε ότι βρίσκονται σε προεκλογική διαδικασία. Ορισμένες φορές περνάει τα συμφωνηθέντα πλαίσια. Επισημαίνουμε διαρκώς ότι όσα λέμε πρέπει να βρίσκονται στα όρια της συμφωνίας».
Ενόχληση για τα περί παροχολογίας
Σε ερώτηση για τα όσα ανέφερε στη χθεσινή ομιλία του για τις παροχές προς διάφορες κοινωνικές ομάδες, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεν είναι παροχολογία, αλλά οι ελάχιστες δυνατές ελαφρύνσεις στην κοινωνία που έχει υποστεί δυσβάσταχτα βάρη». Συνέχισε, λέγοντας «το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλα χτες είναι ένα μέτρο ισορροπημένο, διότι ενισχύει την ήδη αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, και αυτός είναι ο στόχος το επόμενο διάστημα».
«Όσα εξήγγειλα είναι απολύτως εφικτά. Η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι ένα επικοινωνιακό εύρημα, είναι μια πραγματικότητα, και θα είναι όταν θα μπορεί να την δει και ο τελευταίος πολίτης στην καθημερινή τους πραγματικότητα», ενώ στη συνέχεια δήλωσε πως είναι εφικτό να δοθεί κοινωνικό μέρισμα και για φέτος καθώς η οικονομία υπερβαίνει συνεχώς του στόχου της. «Πάει καλά η οικονομία της Ελλάδας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και για κοινωνικό μέρισμα.
Τόνισε ότι αυτά που εξήγγειλε χτες δεν αποτελούν πισωγύρισμα αλλά μέτρα που θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Για την έξοδο στις αγορές
Απαντώντας σε ερώτηση για την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο «μαξιλαράκι» ρευστότητας που έχει λάβει η Αθήνα από τους δανειστές της, αναφέροντας πως «η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να βγει στις αγορές τα επόμενα δυόμιση χρόνια».
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «παρακολουθούμε τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και έχουμε την πολυτέλεια για τα λίγα επόμενα χρόνια να μην ανησυχούμε, χάρη στο μαξιλάρι ρευστότητας. Χωρίς το μαξιλάρι ρευστότητας η χώρα θα ήταν αναγκασμένη σήμερα να οδηγηθεί στο κεκαλυμμένο μνημόνιο που ήθελε η αντιπολίτευση: τον προληπτικό μηχανισμό στήριξης».
Ο κ. Τσίπρας συνέχισε, λέγοντας «έχουμε διασφαλίσει την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια και πορευόμαστε με σιγουριά και αποφασιστικότητα».
«Διαφωνώ με τους ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό»
Σε ερώτηση για τη στάση του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ, Τσίπρας είπε ότι «εκτιμώ τη θέση και στάση του Π. Καμμένου, αν και διαφωνώ απόλυτα μαζί του. Εντούτοις είναι προφανές ότι η λύση που θέλει ο Π. Καμμένος δεν θα ήταν ποτέ εφικτή, με βάση τους διεθνείς συσχετισμούς, όσο κι αν όλοι τη θέλαμε».
Σχετικά με τη στάση των ΑΝΕΛ επί της ψήφισης της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος για το ότι «επειδή τον γνωρίζω και έχουμε πολύ καλή συνεργασία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Π. Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την ανάκαμψη της οικονομίας και την πορεία της χώρας».
Πυρά κατά του Μητσοτάκη
Κάνονας επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ για το Σκοπιανό, ο κ Τσίπρας δήλωσε «ο κ. Μητσοτάκης κρατάει μια τυχοδιωκτική στάση, που είναι επικίνδυνη όταν μιλάμε για εθνικά θέματα, στην προσπάθειά του να διατηρήσει ισορροπίες στο κόμμα του και να αλιεύσει στα νερά της άκρας δεξιάς. Ήταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας και άλλαξε στάση. Μοναδικός του γνώμονας η διατήρηση της σταθερότητας στο εσωτερικό του κόμματός του».
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε «ας βγει να πει ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, γιατί δεν το λέει αυτό ο κ. Μητσοτάκης και κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό;».
Υπερασπίστηκε το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες
Απαντώντας σε ερώτηση για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και απαντώντας για το εάν θα υπάρξει άδεια για την αδειοδότηση και φορολογία περιφερειακών σταθμών, ο κ. Τσίπρας είπε πως «θα προχωρήσει η διαδικασία και θα υπάρξει αδειοδότηση κανονικά. Μας ταλαιπώρησε πολύ αυτή η διαδικασία και πιστεύω ότι όλοι έχουν καταλάβει πλέον ότι ήταν απαραίτητη Η αντιπολίτευση έλεγε ότι μπορούσαμε να έχουμε καμιά 20αριά ενώ έχουμε τελικά 5. Θα έχουμε 2.000 εργαζόμενους δημοσιογράφους, ενώ θα έχουμε και σημαντικά έσοδα στα δημόσια ταμεία (175 εκατ. ευρώ από τις άδειες και 125 εκατ. ευρώ από τη διαφήμιση)».
Απέφυγε να απαντήσει για τον Καραμανλή
Σε ερώτηση για το πως βλέπει το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας, απάντησε πως «έχουμε έναν εξαιρετικό Πρόεδρο που κάνει πολύ καλά τη δουλειά του , τιμά τη χώρα οπότε δεν καταλαβαίνω το λόγο που έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση».
Εύσημα στον Κοτζιά για το Σκοπιανό
Επανερχόμενος στο Σκοπιανό και σε ερώτηση για το εάν δέχτηκε πιέσεις από το εξωτερικό για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «ουδείς μας ενόχλησε ή μας πίεσε για το ζήτημα αυτό, εμένα ή τον κ. Κοτζιά», δίνοντας συγχαρητήρια στον υπουργό Εξωτερικών ένα μεγάλο μέρος για τη συμφωνία που επετεύχθη με την ΠΓΔΜ.
«Μιλάμε για για μεγάλη επιτυχία του Νίκου Κοτζιά, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο μια χώρα να αλλάζει το όνομά της σε καιρό ειρήνης».
Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας πως «όλα τα προηγούμενα χρόνια στην ΠΓΔΜ είχαμε έναν εθνικιστή που ήθελε να κλέβει στην ιστορία του ελληνικού λαού. Όταν εξελέγη μια κυβέρνηση που ήταν ανοιχτή στο διάλογο, σπεύσαμε να αδράξουμε την ευκαιρία».
Για τις συντάξεις
Σε ερώτημα για το εάν θα υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις από την αρχή του 2019, ο πρωθυπουργός απάντησε με αοριστίες, επαναλαμβάνοντας τα όσα ανέφερε στην ομιλία του το Σάββατο και λέγοντας ότι «ότι περιέγραψα χτες συμβαίνει με όλες τις χώρες, που βγάζουν προϋπολογισμούς. Εμείς θα καταθέσουμε τον δικό μας έχοντας καλύτερη εικόνα για την επίτευξη τους στόχου για πλεόνασμα 3,5%».
«Δε θα προβούμε σε καμία περίπτωση σε μέτρα που θα άρουν την δημοσιονομική εξυγίανση ή τον πυρήνα μεταρρυθμίσεων όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, που μας έδωσε το υπερπλεόνασμα» είπε ο κ. Τσίπρας. «Η περικοπή στις συντάξεις δεν θα έχει καμία επίπτωση στη δομή,θα το εξηγήσουμε κι αυτό στους εταίρους μαζί με τα άλλα επιχειρήματα και πιστεύω ότι έχουμε σημαντικές πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που πρέπει» πρόσθεσε.
Αοριστίες και το αφορολόγητο
Απαντώντας σε ερώτηση για τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, ο πρωθυπουργός ανέφερε «κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολλιός τον Αύγουστο. Εκτίμηση δική μας και του μεσοπρόθεσμου είναι ότι θα είμαστε πάνω από τον στόχο και το 2020, αλλά θα έχουν προηγηθεί εκλογές».
Για το ασφαλιστικό
Κάνοντας νέα επίθεση στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε πως «θέση της αντιπολίτευσης είναι οι περικοπές. Πολύ φοβάμαι ότι το σχέδιο της ΝΔ δεν μπορεί να εφαρμοστεί δίχως την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα».
«Η Ελλάδα δεν πρέπει να γυρίσει στα μνημόνια και στο ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ακόμα, πρόσθεσε πως «το σχέδιό μας σε σχέση με αυτό της ΝΔ είναι η μέρα με τη νύχτα. Το είπε χτες ο κ.Καραγκούνης για το σχέδιο Πινοσέτ, δηλαδή να αλλάξει το αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα. Ο κ. Μητσοτάκης, που προτείνει ασφαλιστικές εισφορές 15% για όλους, σχεδιάζει ένα μέλλον επιστροφής στις αιτίες που μας οδήγησαν στα μνημόνια».
Η απάντηση για την πυρκαγιά στο Μάτι
Αναφορικά με την κριτική της ΝΔ για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι της Νέας Μάκρης στις 23 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «διεξάγεται έρευνα από τη δικαιοσύνη. Συνιστώ στην αξιωματική αντιπολίτευση να σταματήσει το παιχνίδι τυμβωρυχίας και δημιουργίας πολιτικής υπεραξίας πάνω σε μια τραγωδία».
Το «μεταμνημονιακό» πλαίσιο
Σχολιάζοντας την αυριανή επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και απαντώντας σε ερώτηση για την επιτήρηση της οικονομίας από τους δανειστές, ο κ. Τσίπρας είπε «η μεγάλη αλλαγή είναι η δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να καθορίσει πολιτικές. Οι στόχοι θα καλύπτονται, αλλά ο τρόπος να τους πιάνουμε, όσο η οικονομία πάει καλά, είναι δική μας δουλειά. Η διαφορά μας με τις άλλες χώρες που βγήκαν από μνημόνια είναι πως θα συζητάμε λίγο πιο συχνά με τους δανειστές μας επειδή έχουμε πολύ μεγαλύτερο χρέος».
Για τις επενδύσεις
Απαντώντας σε ερώτηση για τις επενδύσεις στην Αλεξανδρούπολη, ο πρωθυπουργός είπε «η πλωτή δεξαμενή υγροποίησης αερίου FSRU θα προχωρήσει μέσα στο 2019 και θα δώσει νέα πνοή στην περιοχή. Ο αγωγός IGB θα βοηθηθεί από αυτό το έργο. ια το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η διαδικασία δεν θα είναι η ίδια με το λιμάνι Θεσσαλονίκης, Δεν θα υπάρξουν μετοχές, αλλά υπο-παραχωρήσεις δραστηριοτήτων, που δεν αναιρούν την στρατηγική μας για τα λιμάνια. Μέχρι τα τέλη Νοέμβρη θα είμαστε σε φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον επιχειρήσεις από ΗΠΑ και άλλες γειτονικές χώρες. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποκτά ιδιαίτερη σημασία» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Αρνήθηκε τις πιέσεις των ΗΠΑ για το Σκοπιανό
Σε ερώτηση για το εάν υπήρξαν πιέσεις των ΗΠΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός διέψευσε τις εν λόγω αναφορές, λέγοντας «η ενεργοποίηση του διπλωματικού παράγοντα των ΗΠΑ μπορεί να αφορά χώρες όπου αυτό παίζει ρόλο. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, υποδείξεις δεν δέχεται από κανέναν».
Για το θέμα Κοσόβου - Σερβίας
«Για το Κόσοβο, παρακολουθούμε τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Είναι ένα θέμα που μπορεί να επιλυθεί» συμπλήρωσε. «Έχουμε δυο χώρες που δεν είναι ισότιμες, αλλά δεν θέλαμε μια συμφωνία ταπεινωτική. Θέλουμε να ζήσουμε με φιλία, ειρήνη και αδελφοσύνη με τους γείτονες. Διαμορφώνονται συνθήκες επίλυσης ενός πολύ δύσκολου θέματος (Κόσοβο). Δεν κρύβω ότι με ανησυχεί η κατάσταση στη Βοσνία. Αλλά το Κόσοβο το παρακολουθούμε στενά. Αν υπάρξει συμφωνία Σερβίας-Κοσόβου, δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση να την στηρίξουμε» είπε ο κ. Τσίπρας.
«Επιδίωξη» για εξάντληση της 4ετίας
Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση θα εξαντλήσει η κυβέρνηση τη συνταγματική της θητεία, ο πρωθυπουργός είπε «στόχος είναι να εξαντλήσουμε την 4ετία. Αυτό θα επιδιώξω Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη του 2019 γιατί είναι η δύναμη που πέτυχε, έχει στήριξη από την κοινωνία και έχει σχέδιο και όραμα για τη χώρα».
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε «το δίλημμα για τις επόμενες εκλογές είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω, στις σπατάλες, στη διαπλοκή και στη ρεμούλα».
Σχολιάζοντας τις έρευνες της κοινής γνώμης που εμφανίζουν πρώτη και με διαφορά τη ΝΔ, σημείωσε «οι Δημοσκοπήσεις πολλές φορές δίνουν μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές τάσεις που κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές».
Από την αρχή του νέου έτους η εφαρμογή των εξαγγελιών
Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα εφαρμοστούν οι εξαγγελίες που έκανε στη χθεσινή ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε «τα μέτρα θα ψηφιστούν μέχρι τέλους του 2018 προκειμένου να εφαρμοστούν από 1/1/2019 Εξαίρεση ο ΕΝΦΙΑ, γιατί δεν θέλουμε μόνο σταδιακή μείωση, αλλά δομική αλλαγή του. Ο σχεδιασμός για την ΕΝΦΙΑ είναι να μην είναι ένα λαϊκό χαράτσι, αλλά να αφορά τη μεγάλη ακίνητη περιουσία».
Κάνοντας νέα επίθεση στη ΝΔ, πρόσθεσε «εάν ο κ. Μητσοτάκης έχει σχέδιο να τα ακυρώσει αυτά και να εφαρμόσει σχέδιο Πινοσέτ, ας το πει στην ελληνικό λαό».
Διαβεβαιώσεις για το χρέος
Αναφορικά με το εάν η προσφυγή σε ένα νέο πρόγραμμα πιστοληπτικής γραμμή στήριξης για την ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «η πιστοληπτική γραμμή δεν θα εξασφάλιζε τον ιδιωτικό τομέα. Τα α ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες μειώνονται, με στόχο να φτάσουν στο μηδέν».
Για το δημόσιο χρέος, ανέφερε πως «με το χρέος έχουμε "καθαρό διάδρομο" χαμηλών αποπληρωμών μέχρι το 2032.Το χρέος μας καθίσταται πλέον βιώσιμο.Αυτό αναγνωρίζεται από τις αγορές και το βλέπουμε και με επενδυτές που σπεύδουν στην Ελλάδα».
Για τις τράπεζες
Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα, ο κ. Τσίπρας είπε πως «πρέπει το επόμενο διάστημα να δούμε πώς οι τράπεζες θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία και όχι πώς η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να στηρίζει τις τράπεζες».
Οι σχέσεις με τη Ρωσία
Σε ερώτημα για το εάν πρόκειται να επισκεφθεί τη Μόσχα μέχρι το τέλος του 2018 και γενικότερα για τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, ο πρωθυπουργός δήλωσε «έχω πρόσκληση να επισκεφθώ τον κ. Πούτιν εντός 2018. Περάσαμε μια κρίση στις σχέσεις μας, δώσαμε τα μηνύματα που έπρεπε να δώσουμε, τώρα εργαζόμαστε για αποκατάσταση».
Το ποσοστό της ανεργίας στο 10%
Σε ερώτηση για τις επενδύσεις των ιδιωτών και τα εργασιακά, ο κ. Τσίπρας είπε «το ρεκόρ για τις επενδύσεις του 2017 πιστεύουμε ότι θα το επαναλάβουμε. Δίνουμε μια καθημερινή μάχη με τη γραφειοκρατία. Δεν πανηγυρίζουμε για το 19% της ανεργίας. Αλλά έχουμε σταθερή αποκλιμάκωση που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Εξήγγειλα χτες στόχο την επόμενη 5ετία να γίνουμε πρότυπο σεβασμού εργασιακών δικαιωμάτων και η ανεργία να πέσει στο 10%».
Σχετικά με την ανεργία των νέων, ο πρωθυπουργός δήλωσε «εθνικός στόχος του επόμενου διαστήματος είναι να σταματήσουμε αυτή τη διαρροή και οι νέοι επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης να επιστρέψουν στην Ελλάδα».
«Είμαι περήφανος που παρά τις συνθήκες που επικρατούσαν το 2015, ένα από τα πρώτα μέτρα που πήραμε ήταν να αυξήσουμε το κονδύλι για την έρευνα στο 1% του ΑΕΠ, που διαρκώς θα αυξάνεται» πρόσθεσε.
Ακόμα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «χτες ανακοίνωσα σειρά παρεμβάσεων, όπως η πρόσληψη 10.000 νέων με μισθούς αντίστοιχους των προσόντων τους. Δεν πρόκειται για κάποιο ρουσφέτι. Τους χρειαζόμαστε για μακρόπνοα έργα, όπως η ψηφιοποίηση του ελληνικού δημοσίου».
«Κανείς άλλος δεν μπορεί να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις»
Σε ερώτηση για το εάν τα όσα εξήγγειλε χθες θα «τρομάξουν» τις αγορές και στο εάν μπορεί να ανακοινώσει κάποια επένδυση από τις ΗΠΑ, που είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός δήλωσε «μπορεί να τρομάξαμε κάποιους στη χώρα, αλλά όχι τους επενδυτές, με όσα εξαγείλλαμε χτες».
«Υπάρχει σταθερή πορεία ανάκαμψης της οικονομίας αλλά και της εμπιστοσύνης των αγορών με διαρκείς αναβαθμίσεις. Υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα, μεγάλο».
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε «ο στόχος, την επόμενη 3ετία να μπούμε στην επενδυτική βαθμίδα, είναι εφικτός Η δική μας απόφαση να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις είναι που προσέλκυσε το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Μόνο εμείς μπορούμε. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν τις έκαναν οι προηγούμενοι. Γιατί δεν προχώρησαν; Γιατί είχαν δεσμεύσεις διαπλοκής».
Για το εάν μπορεί να προβεί σε ανακοινώσεις για αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, συμπλήρωσε πως «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις και εμπλοκή στην ελληνική οικονομία, που φαίνεται μέσω των συμμετοχών στη φετινή ΔΕΘ, αλλά δεν θα προβώ ακόμα σε ανακοινώσεις».
Για την κατάσταση στην Υγεία
Σε ερώτηση για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στον κλάδο της Υγείας, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «μας απασχολεί η στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας, αλλά και το θέμα των τιμών. Έχουν δρομολογηθεί μέτρα με στόχο να προλάβουν το έλεγχο ζήτησης και κόστους. Στη μεταμνημονιακή περίοδο θα υπάρξει αύξηση δαπανών για το φάρμακο. Μέλημά μας είναι η στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου».
Οι ευθύνες για την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου
Σε ερώτηση για το εάν γνώρισε από νωρίς το βράδυ της 23ης Ιουλίου για τον αριθμό των νεκρών στην Ανατολική Αττική, ο κ. Τσίπρας απάντησε «ήθελα να μου κάνει κάποιος αυτό το ερώτημα για να έχω την ευκαιρία να απαντήσω...Οι πολίτες αντιλαμβάνονται πότε η κριτική λαμβάνει χαρακτήρα στρατευμένης αντιπολίτευσης. Θα ήμασταν πάρα πολύ ανόητοι αν το βράδυ της μεγάλης τραγωδίας μέλημά μας ήταν να κρύψουμε τους νεκρούς. Πώς να κρύψεις του νεκρούς;».
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε «ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε εκείνο το βράδυ ότι υπήρχαν νεκροί. Τι νόημα έχει η διαρκής και επαναλαμβανόμενη κατηγορία ότι προσπαθήσαμε να τους κρύψουμε;».
Συνέχισε, λέγοντας «υπουργοί είναι στο Μάτι καθημερινά, όχι για να κάνουν σόου αλλά για να ακούσουν και το παράπονο και την οργή και να δουλέψουν. Είναι δύσκολη η μάχη για την αποκατάσταση, είναι ένα μεγάλο στοίχημα για εμένα και την κυβέρνηση».
«Για πρώτη φορά έχει κινητοποιηθεί σε τόσο μεγάλο εύρος η διαδικασία γκρεμίσματος αυθαιρέτων και άλλες παρεμβάσεις που δεν έγιναν ποτέ γιατί είχαν πολιτικό κόστος. Στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε αυτό το πολιτικό κόστος» είπε ο πρωθυπουργός.
Απέρριψε το δημοψήφισμα για το Σκοπιανό
Σε ερώτηση για το γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά σε δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε δημοψήφισμα. Θα την κυρώσουμε σαν κάθε άλλη εθνική συνθήκη».
Ακόμα, ανέφερε πως «θα ήταν πρωτοφανής ιστορικά εξέλιξη να κάνει μια χώρα δημοψήφισμα για το όνομα και το Σύνταγμα μιας γειτονικής χώρας. Εμείς δεν αλλάζουμε όνομα, ίσα ίσα κατοχυρώνουμε την ταυτότητά, δεν έχουμε λόγο».
Πολιτικό «άνοιγμα» στο κέντρο
Μιλώντας για τις συνεργασίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική δύναμη με απόλυτα διακριτή ταυτότητα, αλλά δεν έχει κλειστά μάτια, αυτιά και πόρτες. Συγκυβερνάμε με μια δύναμη της δεξιάς και τους Οικολόγους. Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε, είναι να αλλοιώσουμε τη στρατηγική μας και τον στρατηγικό μας προσανατολισμό. Η επόμενη μέρα δεν μπορεί να περιέχει συμφωνίες με όσους θέλουν να μας γυρίσουν πίσω. Είμαστε σε διαρκή διάλογο με την Κεντροαριστερά στην Ευρώπη».
Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τη σημερινή ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δεν έχει σχέση με τη λαϊκή κεντρώα ΝΔ του παρελθόντος, αλλά έχει ενσωματώσει ακροδεξιά στοιχεία. Υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με άλλες δυνάμεις».
Αναφερόμενος στις αλλαγές που έχει φέρει η κυβέρνηση στις αυτοδιοικητικές εκλογές, σημείωσε πως «αν την κουλτούρα της συνεννόησης δεν την ξεκινήσουμε από το πρώτο κύτταρο, που είναι ο δήμος, δεν θα υπάρξει ποτέ». Ακόμα, πρόσθεσε «πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντική μεταρρύθμιση αυτή που κάνουμε, Δεν νομίζω ότι θα άλλαζε κάτι αν είχαμε το πλαφόν 3% για την είσοδο για δημοτικά συμβούλια».
Σιγουριά για τον Καμμένο
Σε ερώτηση για το εάν ο Πάνος Καμμένος θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση κατά την ψήφιση του Σκοπιανού, ο κ. Τσίπρας είπε «η συμφωνία (των Πρεσπών) θα έρθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και η χώρα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Και είμαι πεπεισμένος ότι θα υπερψηφιστεί».
Τονίζοντας το θετικό κλίμα στη συνεργασία με τον υπουργό΄Εθνικής Άμυνας, σχολίασε «έχει προχωρήσει η σημερινή συνεργασία [με ΑΝΕΛ], παρά τις διαφωνίες μας. Έχουμε συνεργαστεί και με άλλες πολιτικές δυνάμεις για συγκεκριμένα νομοσχέδια. Γιατί δεν μπορούμε;».
Ακόμα, ανέφερε ότι «κάποια στιγμή το Φλεβάρη με τον κυβερνητικό εταίρο, θα αποφασίσουμε ποια θα είναι η πορεία με την συμφωνία. Μη βιάζεστε, κάθε φορά που προβλέπουν κάποιοι αρνητικές εξελίξεις έχουν διαψευστεί».
Επίθεση στο ΣΕΒ για τον κατώτατο μισθό
Αναφερόμενος στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και στα δημοσιεύματα περί απολύσεων του ΣΕΒ για τον κατώτατο μισθό, ο κ. Τσίπρας είπε «από εσάς το ακούω ότι απειλεί με απολύσεις. Ιδεολογική είναι η διαφωνία του, ο ΣΕΒ δεν πληρώνει με τον κατώτατο μισθό».
Συνεχίζοντας για τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός ανέφερε «όσους [επιχειρηματικούς] φορείς αφορά η αύξηση του κατώτατου μισθού, είναι διαλλακτικοί. Ο διάλογος θα κρατήσει 4 μήνες, θα ακολουθήσει Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και μετά θα αποφασίσει το υπουργείο Εργασίας.Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου θα συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας» συμπλήρωσε.
Για τα διόδια
Σε ερώτηση σχετικά με τα διόδια, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «θα υπάρξει σαφής εξορθολογισμός και κάθε πολίτης θα πληρώνει ανάλογα με την απόσταση που διανύει Έχουμε προχωρήσει σε σειρά ρυθμίσεων για εκπτώσεις στους γύρω κατοίκους. Έχουμε προχωρήσει σε σειρά οδικών έργων κ.α. στον τομέα των υποδομών, κάτω από δύσκολες συνθήκες, τα τελευταία χρόνια».
Ανησυχία για την ευρωπαϊκή ακροδεξιά
Απαντώντας για την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός είπε ότι «ναι, ανησυχώ. Δυστυχώς, κάτω από την πίεση της μεταναστευτικής κρίσης και ακραίων δυνάμεων, η Ευρώπη κάνει μια στροφή επικίνδυνη και αντιευρωπαϊκή. Το επόμενο διάστημα στην Ευρώπη πρέπει να οικοδομήσουμε συνθήκες συνεργασίας ώστε να δημιουργήσουμε ανάχωμα σε αυτή την τάση».
Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, ανέφερε «βλέπουμε ακροδεξιά μορφώματα να παίρνουν υψηλά ποσοστά σε ευρωπαϊκές χώρες. Και κόμματα όπως οι Χριστιανοδημοκράτες κάνουν στροφή στους ακραίους, για να μην χάσουν ψήφους. Αν η κ. Μέρκελ υποχωρήσει σε αυτές τις πιέσεις, ενώ είχε κρατήσει αντίσταση στο παρελθόν, θα είναι πρόβλημα».
«Ασπίδα» για το ΟΑΣΘ
Σε ερώτηση για τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε τις κινήσεις του διοικητή του ΟΑΣΘ, Στέλιου Παππά, λέγοντας «ο ΟΑΣΘ ήταν μια πολύ αμαρτωλή ιστορία. Η προσπάθεια που κάναμε αφορούσε τον εξορθολογισμό και το τέλος της κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν περισσότερα λεωφορεία, σε σχέση με την κατάσταση πριν παραλάβουμε τον ΟΑΣΘ Το επόμενο διάστημα πρέπει να παραγγελθούν νέα λεωφορεία. Ίσως να βρεθεί μια λύση με την ΕΛΒΟ. Κάθε προσπάθεια εξυγίανσης βρίσκει εμπόδια. Τα βρήκαν μπροστά όσοι προσπάθησαν να εξυγιάνουν τον ΟΑΣΘ. Ζητώ από τους πολίτες να δώσουν μια παράταση χρόνου στην προσπάθεια» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ακόμα και με την κεντροδεξιά στις αυτοδιοικητικές εκλογές
Μιλώντας για τις συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με άλλες πολιτικές δυνάμεις εν όψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «οι αυτοδιοικητικές εκλογές με το νέο νόμο δίνουν την ευκαιρία σε όλους να τις δουν με άλλο πρίσμα και στους υποψηφίους να επιδιώξουν συγκλίσεις».
Όπως σημείωσε, οι αυτοδιοικητικές εκλογές προσφέρουν τη δυνατότητα για συνεργασίες με δυνάμεις της ευρύτερης κεντροαριστεράς, «ακόμα και με άτομα του χώρου της κεντροδεξιάς», όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός.
«Θα στηρίξουμε πρόσωπα και δυνάμεις που έχουν αποδείξει ότι έχουν το χαρακτηριστικό της εντιμότητας και έχουν δώσει μάχες για ενίσχυση των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας, δικαιώματα πολιτών κ.α. Είμαστε ανοιχτοί σε στήριξη προσώπων που δεν θα προέρχονται από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ Ειδικά η Κρήτη έχει έναν αποδεδειγμένα ικανό περιφερειάρχη, άρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί του. Το ίδιο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Αλλά τις αποφάσεις θα τις πάρει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Τσίπρας.
«Κάλυψη» σε Τόσκα για το Μάτι
Σε ερώτηση για την παραίτηση του Νίκου Τόσκα από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη μετά από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι της Ανατολικής Αττικής, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «ο κ. Τόσκας ήταν έναν πολύ καλός υπουργός. Εκτιμώ ιδιαίτερα ότι την επόμενη ώρα έθεσε στη διάθεσή μου την παραίτησή του, λόγω του ηθικού κομματιού της υπόθεσης»
Πρόσθεσε πως «αυτό που διαφοροποιεί εμάς είναι το ηθικό πλεονέκτημα, και σωστά ο κ.Τόσκας μου έδωσε την παραίτησή του τότε, σωστά εγώ αποφάσισα να μείνει εκείνες τις κρίσιμες ώρες και σωστά άλλαξε στη συνέχεια».
Για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη
Για τον αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με το Μπουργκάς της Βουλγαρίας, ο κ. Τσίπρας είπε «έχουν προχωρήσει οι οικονομοτεχνικές μελέτες και προχωράμε στη συγκρότηση διακρατικής εταιρείας που θα αναλάβει το κόστος κατασκευής και τα έσοδα από το έργο. Το έργο αυτό στην Καβάλα δίνει μια άλλη διάσταση και αναβαθμίζει και τη γεωπολιτική σημασία της χώρας. Οραματιζόμαστε τη δημιουργία ενός δακτυλίου διασυνδεσιμότητας».
Ακόμα, σημείωσε ότι «αυτός ο δακτύλιος παρακάμπτει τη μετακίνηση πολιτών και εμπορευμάτων από τα Στενά του Βοσπόρου. Εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μας να είναι μια ηγέτιδα στην περιοχή των Βαλκανίων».
«Καμία ασυλία για το Μάτι»
Σε νέα ερώτηση για την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική και στον καταλογισμό ευθυνών για την τραγωδία, ο πρωθυπουργός είπε πως «κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν έχει ασυλία. Και έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Πιο σημαντικό από το να συζητάμε πιθανά σενάρια περί ασυλίας, είναι αν μπορούμε να μάθουμε κάτι μέσα από αυτή την τραγωδία. Όπως ο επανασχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας».
Κάνοντας αναφορά για την κλιματική αλλαγή, υποστήριξε πως «πρέπει να καταλάβουμε ότι ο πλανήτης έχει αλλάξει. Πολύ συχνά θα βρισκόμαστε μπροστά σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Ένα θέμα είναι η ετοιμότητα των κρατικών μηχανισμών, άλλο ένα η εκπαίδευση των πολιτών για το πώς να αντιδρούν».
Ακόμα, επανέλαβε ότι «Δεν υπάρχει καμιά ασυλία, η δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της και οποιοδήποτε πόρισμα βγει από τη Δικαιοσύνη που διερευνά την υπόθεση θα είναι απολύτως σεβαστό».
Αιχμές για τα χθεσινά συλλαλητήρια
Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις για το Σκοπιανό κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «αυτοί που εκπροσώπησαν χτες την διαφορετική άποψη δεν είναι άνθρωποι που σέβονται τη δημοκρατία και την άλλη άποψη. Δεν πρέπει να ταυτίσουμε τους ακραίους φανατικούς που είδαμε χτες με όσους ήταν τον Φλεβάρη στα συλλαλητήρια» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Για το γήπεδο του ΠΑΟΚ
Αναφορικά με το γήπεδο του ΠΑΟΚ, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «στον ΠΑΟΚ αναφέρθηκα στην ομιλία μου χτες. Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε το πρώην στρατόπεδο του ΥΕΘΑ να παραχωρηθεί για γήπεδο του ΠΑΟΚ, προκειμένου ο περιβάλλων χώρος να περάσει στον ερασιτέχνη ή την εταιρεία ειδικού σκοπού που θα δημιουργήσει.Εφόσον υπάρχει επενδυτής,η πολιτεία αυτό το έργο πρέπει να το ενισχύσει».
Συνέχισε λέγοντας «αναφέρθηκα χτες και στην παραχώρηση του χώρου για την ανοικοδόμηση των νέων εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, σε βάθος 8 ετών».
Ανάπτυξη στη Δυτική Μακεδονία
Σε ερώτηση για τη Δυτική Μακεδονία και το ρόλο που έχουν για την ανάπτυξη τα Περιφερειακά Συνέδρια της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «μελετάμε όλες τις δράσεις που εξαγγέλθηκαν στα αναπτ. συνέδρια. Περίπου 35% των δράσεων σε πανελλαδικό επίπεδο έχει ολοκληρωθεί κατά 50-100%.
Ειδικά στη Δυτική Μακεδονία έχουν προχωρήσει περισσότερα. Ένα από αυτά, το περιβαλλοντικό κοινωνικό τιμολόγιο. Επίσης η χρηματοδότηση αναπτυξιακών κονδυλίων στη Δυτική Μακεδονία έχουν αυξηθεί κατά 150% όσο είμαστε κυβέρνηση» όπως ανέφερε.
Το μεταφορικό ισοδύναμο στα νησιά
Σε ερώτηση για το μεταφορικό ισοδύναμο στα νησιά και για τη δυνατότητα επέκτασης του και σε άλλα νησιά, ο πρωθυπουργός είπε «εφαρμόστηκε πιλοτικά για 49 νησιά και από 1/1/19 θα εφαρμοστεί για όλα τα νησιά πλην Κρήτης Εύβοιας και Λευκάδας. ναι ένα εμβληματικό έργο. Η εφαρμογή του θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα όχι μόνο για τους πολίτες που το δικαιούνται αλλά για την εξοικονόμηση μεταφορικού κόστους που θα επιτευχθεί στα εμπορεύματα».
Για την οδική σύνδεση Πάτρας - Πύργου
«Τον Σεπτέμβριο θα πάνε και οι 8 εργολαβίες για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Είμαστε εντός στόχου, ώστε να αρχίσει η υλοποίηση του έργου μέχρι το τέλος του έτους» είπε ο κ. Τσίπρας.
Οι σχέσεις με την Αλβανία
Για την πορεία των συζητήσεων της Ελλάδας με την Αλβανία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «οι διαπραγματεύσεις προχωρούν, για τα θέματα των θαλάσσιων ζωνών, των σχολικών εγχειριδίων, των κοιμητηρίων και των μεταρρυθμίσεων για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.
Κάποιοι μιλούν για αλλαγές συνόρων. Κάποιοι επιμένουν να βάζουν από το παράθυρο θέμα τσάμηδων. Δεν υπάρχουν τέτοια θέματα. Η Ελλάδα είναι παράγοντας λύσεων στην περιοχή και πρέπει να προσανατολιστούμε στο βασικό θέμα που είναι τα ελληνοτουρκικά»» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.
Υποσχέσεις για τους αγρότες
Σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για τους αγρότες, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «δεν είναι η εικόνα σήμερα στον αγροτικό χώρο αυτή που είχαμε πριν λίγα χρόνια με την ερήμωση που επικρατούσε. Καταφέραμε να εξισορροπήσουμε τις πληρωμές, που γίνονται πλέον στην ώρα τους Θεσπίσαμε αφορολόγητο, όπως ίσχυε για κάθε κατηγορία φορολογούμενου και είδαν σημαντικές ελαφρύνσεις».
Κλείνοντας την συνέντευξη Τύπου, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «αυτά τα 3 χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα για τον αγροτικό τομέα αλλά μένουν να γίνουν κι άλλα πολλά. Γι'αυτό εξαγγείλαμε χτες την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμούς».