Λαλούν το «ηθικό πλεονέκτημα» ενόψει ΔΕΘ

Λαλούν το «ηθικό πλεονέκτημα» ενόψει ΔΕΘ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:10 Δημιουργία 02/09/18, 12:06

Το «ηθικό πλεονέκτημα» επιχειρεί να «αναστήσει» η κυβέρνηση ενόψει της αναμέτρησης στη ΔΕΘ, η οποία θα έχει «άρωμα» εκλογών, επιμένοντας στο αφήγημα των «φοροελαφρύσεων» και της λήψης «κοινωνικών μέτρων».

Κινούμενος στη «γραμμή» που έδωσε ο πρωθυπουργός στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό, ο Γιάννης Δραγασάκης επανέλαβε το παραμύθι της «ακύρωσης» των περικοπών στις συντάξεις το 2019, αν και η Κομισιόν διαμηνύει πως η σχετική συζήτηση δεν βρίσκεται στο «τραπέζι» με τους δανειστές, επισημαίνοντας παράλληλα πως η Αθήνα οφείλει να τηρήσει να συμφωνηθέντα, δηλαδή να εφαρμόσει τα ψηφισμένα μέτρα.

«Η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι μια τυπική διαδικασία αλλά είναι ένα ιστορικό ορόσημο (...) τελειώνει μια οδυνηρή εποχή και μπαίνουμε σε μια κατάσταση καινούργια», σημειώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η έξοδος από τα μνημόνια πρέπει να έχει και θα έχει -σταδιακά βεβαίως- αντίκρισμα στη ζωή και στην προοπτική των πολιτών, στο εισόδημά τους, στην απασχόλησή τους, στις προσδοκίες για το μέλλον», τονίζει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Δραασάκη, «ο βασικός στόχος της περιόδου δεν συνάδει με μέτρα όπως είναι η περικοπή των συντάξεων (...) και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για αυτό, ούτως ώστε να μην υπάρξει περικοπή συντάξεων».

Όπως αναφέρει ο ίδιος, τώρα από εδώ και πέρα θα μιλάμε για «στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, στοχευμένες στηρίξεις των κοινωνικά αδύνατων και του κοινωνικού κράτους». Άλλωστε, συμπληρώνει, «οι δυνατότητες που θα έχουμε το 2019 θα είναι υπαρκτές, οι δυνατότητες που θα έχουμε το 2020 θα είναι ακόμα μεγαλύτερες και οι δυνατότητες που θα έχουμε το 2021 και 2022 ακόμα μεγαλύτερες».

Κατά την άποψή του πρέπει να παίζει ένα κόμμα στις μέρες μας: «πρέπει να προσπαθεί διαρκώς να διευρύνει τους συσχετισμούς, να χτίζει συμμαχίες, να δημιουργεί γέφυρες, να προβάλλει τα προβλήματα της κοινωνίας, να εγκαλεί την κυβέρνηση για τις ελλείψεις της, να στηρίζει μέτρα θετικά».

Αναφορικά με το διακύβευμα των εθνικών εκλογών, ο κ. Δραγασάκης υποστηρίζει πως ο πολίτης θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε πολιτικές που θεωρούν προτεραιότητα την απασχόληση, τη μείωση της ανεργίας, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους από τη μια, και σε λογικές που όλα αυτά θεωρούν ότι πρέπει να υποταχθούν στη λογική του κέρδους, στη λογική των αγορών, του μικρού κράτους.

Αν σου άρεσε κάνε