Όπως ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, «λίγες ημέρες μετά τη μεγάλη καταστροφή που χτύπησε την περιοχή, που κόστισε τη ζωή ανθρώπων, που κατέστρεψε λαϊκές περιουσίες, που ανέδειξε πάνω από όλα το πόσο εκτεθειμένος, ευάλωτος, απροστάτευτος είναι ο λαός, οι κάτοικοι μιας περιοχής, μισή ώρα από την Αθήνα. Είμαστε εδώ για να πούμε ότι δε συμβιβαζόμαστε με τη σημερινή βαρβαρότητα, δε συμβιβαζόμαστε εν έτει 2018 να χάνονται άνθρωποι από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες».
«Από αυτό εδώ τον χώρο απαιτούμε τώρα από την κυβέρνηση, αλλά και από την περιφερειακή και τοπική διοίκηση:
- Άμεση αποζημίωση κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς.
- Να υπάρξουν μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής για όσους δεν μπορούν να μείνουν στην οικία τους, επιδότηση ενοικίου για όσους το χρειάζονται. Το καλοκαίρι τελειώνει, έρχεται ο χειμώνας και υπάρχουν οικογένειες που είτε μένουν σε κατασκηνώσεις είτε φιλοξενούνται σε συγγενικά και φιλικά πρόσωπα είτε τους ζητάνε υπέρογκα πόσα για να νοικιάσουν ένα σπίτι στην περιοχή.
- Άμεση αποκατάσταση των υποδομών, όπως της ύδρευσης, της ηλεκτροδότησης, τηλεφωνίας, χωρίς την επιβάρυνση των καταναλωτών για τη σύνδεσή τους στο δίκτυο κ.λπ.
- Να γίνει απορρύπανση της περιοχής, γιατί αυτό που έχει μείνει δεν είναι αθώα στάχτη, είναι δηλητήριο.Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, μετρήσεις και να υλοποιηθούν ΤΩΡΑ έργα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση πλημμυρών και πιθανής μόλυνσης του εδάφους, της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα στις πυρόπληκτες περιοχές.
- Εξασφάλιση δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους με ευθύνη του κράτους. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των Κέντρων Υγείας Ραφήνας, Νέας Μάκρης, με μόνιμο προσωπικό και μέσα.
- Να παρθούν ειδικά μέτρα για τα σχολεία της περιοχής, με στήριξη παιδιών, γονιών, εκπαιδευτικών, εν όψει της χρονιάς που ξεκινάει σε λίγες ημέρες.
- Να φτιαχτεί σύγχρονος οικισμός με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, με χωροταξικό σχεδιασμό που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.
- Να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη όλοι οι πληγέντες.
- Να παρθούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης εργαζομένων και επαγγελματιών που έχουν χάσει τη δουλειά τους.
- Να παγώσουν όλα τα χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, ΟΤΑ, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.
- Να σταματήσει κάθε σχεδιασμός για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό που θα βάλει ταφόπλακα στην περιοχή.
- Να αποδοθεί ο χώρος αυτός στους κατοίκους για τις ανάγκες πολιτισμού και άθλησης.
- Να αντιμετωπιστούν ΑΜΕΣΑ οι ελλείψεις στους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.
Σύμφωνα με τον γγ του ΚΚΕ «δεν φρόντισαν όλα αυτά τα χρόνια να υπάρξει ο αναγκαίος αντιπυρικός σχεδιασμός. Όχι μόνο δεν το έκαναν, αλλά έφτασε στο σημείο η κυβέρνηση να λέει ότι τα κάνανε όλα καλά και ότι όλα είναι υπό έλεγχο».
Σε 3,5 χρόνια η κυβέρνηση σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα:
- «Πρόλαβε» να ψηφίσει δεκάδες μνημονιακούς νόμους.
- «Πρόλαβε» να κόψει μισθούς, συντάξεις, επιδόματα.
- «Πρόλαβε» να μειώσει κι αυτή τη χρηματοδότηση για τους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, φτάνοντας στο σημείο η δασική υπηρεσία να λαμβάνει το 0.035% του κρατικού προϋπολογισμού, όταν μόνο για τους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς η κυβέρνηση καμαρώνει ότι δίνει το 2%, περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
- «Πρόλαβε», επίσης, η κυβέρνηση να στείλει γύρω στους 700 πυροσβέστες να φυλάνε τα ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια, αυτά τα αεροδρόμια που ξεπούλησε στη γερμανική FRAPORΤ, αποψιλώνοντας ακόμη περισσότερο το πυροσβεστικό σώμα.
- Και ακόμη «πρόλαβε» να απορρίψει νομοθετική ρύθμιση του ΚΚΕ για να μονιμοποιηθούν όλοι οι 5ετείς και συμβασιούχοι πυροσβέστες.
- Συνεπώς το πρόβλημα δεν είναι τι δεν πρόλαβαν να κάνουν, αλλά το τι επέλεξαν να κάνουν. Γιατί απλά συνέχισαν τον ίδιο καταστροφικό για το λαό μας δρόμο που είχαν ετοιμάσει οι προηγούμενοι.
«Κάθε πυρκαγιά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε ένας σύγχρονος αντιπυρικός σχεδιασμός, σε επιστημονική βάση που στο πλαίσιο της συνολικής προστασίας των δασών από κάθε κίνδυνο θα έδινε πρώτα απ' όλα βάρος στην πρόληψη και φυσικά στην προκαταστολή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο κ. Κουτσούμπας ότι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει ακραία φαινόμενα:
- «Να περιλαμβάνει την οργανωτική προετοιμασία με οδηγίες, μέσα (μεταφοράς, επικοινωνίας, πυρόσβεσης, ατομικής προστασίας κλπ), υποδομές, επάρκεια προσωπικού.
- Να περιλαμβάνει κατάλληλη εκπαίδευση της Πυροσβεστικής, των υπόλοιπων εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών και ομάδων έκτακτων αναγκών, αλλά και του συνόλου των εργαζομένων και του πληθυσμού.
- Θα πρέπει να σχεδιάζονται και να πραγματοποιούνται ασκήσεις ετοιμότητας και να υπάρχουν κατάλληλες οδεύσεις μαζικής διαφυγής, υποδομές και μέσα για την εκκένωση του πληθυσμού, εφόσον αυτή χρειαστεί ή για την προστασία του σε κατάλληλες εγκαταστάσεις».
Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε, ακόμη, ότι «μεγαλύτερη πρόκληση, όμως, είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να φορτώσει στους ίδιους τους κατοίκους την αιτία της καταστροφής!», ενώ ζήτησε:
- «Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
- Να περάσουν στη κρατική ιδιοκτησία, με όποιο πρόσφορο τρόπο, ιδιοκτησίες που έχουν αποκτηθεί με διάφορους τρόπους από οικοδομικούς συνεταιρισμούς, άλλες εταιρείες ή την Εκκλησία.
- Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας. Να προχωρήσει άμεσα η τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων, η διαμόρφωση κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού έκτακτης ανάγκης, η εγκατάσταση και λειτουργία πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης κινδύνων σε κάθε περιοχή με ευθύνη του κράτους.
- Να γίνει αύξηση του προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες με πλήρωση των αναγκαίων οργανικών θέσεων στην πυροσβεστική και τη δασική υπηρεσία. Μονιμοποίηση με σταθερές εργασιακές σχέσεις όλων των 5ετους θητείας και των εποχικών πυροσβεστών.
- Ενίσχυση αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών των τεχνικών μέσων, κυρίως επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του πυροσβεστικού σώματος σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα για τους λιμενικούς πυροσβεστικούς σταθμούς.
- Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα της χρήσης ως μέσο, καθώς και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας μας.
- Η οργάνωση της πυρασφάλειας της χώρας σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, στο πλαίσιο ενιαίου αντιπυρικού σχεδιασμού με καθορισμένους ρόλους για το Πυροσβεστικό Σώμα και τις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες και κρατικά όργανα.
- Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών – ημιορεινών περιοχών.
- Εξασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής υπηρεσίας, για την κάλυψη των ελλείψεων, καθώς και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με το απαραίτητο προσωπικό και υποδομές, που να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων και καταστροφών από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς».