Αντιδράσεις μετά τις δεσμεύσεις Μητσοτάκη για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου
Σε μείζον πολιτικό ζήτημα έχει καταστεί η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για άμεση κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, με την κυβέρνηση να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης.
Σε συνέντευξή του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προανήγγειλε την κατάργηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, καθώς «όχι μόνο επέβαλε πρόσθετες άδικες μειώσεις στους συνταξιούχους, αλλά η λογική του είναι τιμωρητική προς τους εργαζομένους».
Παράλληλα, έκανε λόγο για πρωτοφανές άθροισμα φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης, σημειώνοντας πως αποτελεί «κίνητρο φορο-αποφυγής». Εξήγησε δε, ότι η Ν.Δ. έχει ήδη επεξεργαστεί ένα νέο σχέδιο, το οποίο βασίζεται σ’ ένα «εντελώς βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα».
Έντονη ήταν η αντίδραση της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, η οποία άσκησε δριμεία κριτική στον κ. Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον πως είναι «υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης».
Τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, συνεπάγονται την επιστροφή του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης σε συνθήκες χρεοκοπίας, αναξιοπιστίας και ελλειμμάτων, με παράλληλη ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης για τους λίγους.
Το υπουργείο Εργασίας, παράλληλα, σε ξεχωριστή ανακοίνωση, επανέλαβε ότι το 88% των μη μισθωτών έχει αποδειχθεί ότι, μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, πληρώνει λιγότερα σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς των ασφαλιστικών κλάσεων.
Πρόσθεσε δε, ότι το 80% καταβάλλει εισφορές κάτω των 200 ευρώ μηνιαίως, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στο προηγούμενο καθεστώς δεν ξεπερνούσε το 27%, ενώ εκτίμησε ότι η ετήσια ελάφρυνση των μη μισθωτών σε σχέση με το 2016, θα υπερβεί τα 500 εκατ. ευρώ το 2019.
Σκωπτικό ήταν και το σχόλιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με τον Θεόδωρο Τοσουνίδη να προβαίνει στην παρακάτω δήλωση: «Ο Κυριάκος το είδε πάλι, ήταν λέει Πρωθυπουργός! Όνειρο είναι, μην το ξυπνάτε».
Θέση στην αντιπαράθεση έλαβε και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι επιδιώκει την «απόσπαση από την απόλυτη δημόσια δέσμευση της κάλυψης των συντάξεων» και την «ευθεία προσχώρηση στη λογική των τριών πυλών και της ιδιωτικής ασφάλισης».