Νίκη της Ν.Δ «βλέπει» ο οίκος Fitch
Νίκη της Νέας Δημοκρατίας βλέπει ο οίκος αξιολόγησης Fitch στην τελευταία του έκθεση για την Ελλάδα με την οποία προχωρά σε αναβάθμιση - έκπληξη 2 βαθμίδων της ελληνικής οικονομίας σε «ΒΒ-», από «Β».
Όπως αναφέρει η Fitch η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας προκάλεσε εντάσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του εταίρου του στον κυβερνητικό συνασπισμό, το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Υπάρχει κίνδυνος πρόωρων εκλογών μετά την υποβολή της συμφωνίας στο κοινοβούλιο.
Δεν αναμένουμε ότι οι πρόωρες εκλογές θα διαταράξουν αξιοσημείωτα τα δημοσιονομικά και οικονομικά αποτελέσματα μετά το πρόγραμμα.
Με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται του κεντροδεξιού κόμματος της ΝΔ κατά 15 μονάδες.
Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος και έχει ιστορικά δείξει λιγότερη ιδεολογική αντίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υποστηρίζει το πρόγραμμα ESM.
Ενώ η χρηματοπιστωτική κρίση και η ύφεση της Ελλάδας έδειξαν αδυναμίες στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και έθεσαν οξείες πιέσεις στην πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, η διακυβέρνηση εξακολουθεί να είναι σημαντικά ισχυρότερη από ό,τι στις περισσότερες χώρες με την ίδια αξιολόγηση τονίζει η Fitch.
Σύμφωνα με τη Fitch, το εγχώριο πολιτικό σκηνικό έχει καταστεί κάπως πιο σταθερό και οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ευρωπαίων πιστωτών έχουν βελτιωθεί σημαντικά, μειώνοντας τον κίνδυνο μιας μελλοντικής κυβέρνησης που θα αντιστρέφει δραματικά τα μέτρα πολιτικής που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Ωστόσο, οι μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να διατηρήσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό μπορεί να δημιουργήσει πολιτικές «προκλήσεις», σημειώνει η Fitch.
Η οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις τις οποίες οι πολιτικές δεσμεύσεις στο πλαίσιο της μετά πρόγραμμα επιτήρησης έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν. Η παρακολούθηση θα είναι ιδιαίτερα εστιασμένη στην χρηματοοικονομική σταθερότητα. Η αντιμετώπιση των NPEs που παραμένουν υψηλά, στο 48,5% του συνολικού χαρτοφυλακίου το Μάρτιο, παραμένουν βασική πρόκληση και περαιτέρω προβλέψεις ίσως χρειαστούν πριν διαγραφούν.
Μακριά από την investment grade
Η αναβάθμιση-έκπληξη της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δυο μονάδες σε «ΒΒ-» από «Β», με σταθερό outlook από τον οίκο Fitch φέρνει την Ελλάδα, τρεις θέσεις μακριά από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade).
Η βαθμολογία ορόσημο για την Ελλάδα είναι η ΒΒΒ- και υψηλότερα, η βαθμολογία αυτή επιτρέπει στην Ελλάδα να θεωρείται ότι έχει επενδυτική βαθμίδα ή investment grade.
Εάν η Ελλάδα είχε βαθμολογία ΒΒΒ- θα είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και θα είχε waiver ανεξαρτήτως εάν βρίσκεται σε πρόγραμμα ή όχι.
Η επενδυτική βαθμίδα δηλαδή ΒΒΒ- και υψηλότερα θεωρείται από την ΕΚΤ ως βαθμολογία χώρας που έχει αξιοπιστία.
Η βαθμολογία ΒΒ- της Ελλάδος από την Fitch θα είναι αυτή που θα την χαρακτηρίζει.
Ως γνωστό οι αγορές και η ΕΚΤ μετράνε την υψηλότερη βαθμολογία και η Ελλάδα θα έχει ΒΒ-.
Η Standard and Poor's βαθμολογεί την Ελλάδα Β+ και η Moody's Β3 δηλαδή 3 βαθμίδες χαμηλότερα από την Fitch.
Η βαθμολογία BB- απέχει μόλις 3 βαθμίδες από την κατηγορία επενδυτική βαθμίδα investment grade δηλαδή ΒΒΒ- και υψηλότερα.
Μελλοντικές εξελίξεις
Σύμφωνα με τη Fitch μελλοντικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θετικές κινήσεις στις αξιολογήσεις περιλαμβάνουν:
-Το ιστορικό της επίτευξης περαιτέρω πρωτογενών πλεονασμάτων να διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου.
-Η συνέχιση της πολιτικής και μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα του ΕSM,η οποία θα υποστηρίζεται από μια «τακτική» σχέση μεταξύ των επίσημων πιστωτών αλλά και ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον.
-Χαμηλότεροι κίνδυνοι σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα.
Αντίθετα μελλοντικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αρνητική αξιολόγηση περιλαμβάνουν:
-Τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής ή / και την αντιστροφή των πολιτικών που έχουν θεσπιστεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM.
-Πιθανές αρνητικές εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα που θα αυξήσουν τους κινδύνους για την πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά.
-Επανεμφάνιση των σταθερών ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που θα αποδυναμώσουν την καθαρή εξωτερική θέση της χώρας.