Σε «τροχιά» σύγκρουσης (και) οι σχέσεις Ελλάδας-Μόσχας
Ακόμη ένα «μέτωπο», αυτό της ανοιχτής πλέον σύγκρουσης με τη Μόσχα, έχει ανοίξει για την ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή που οι εθνικές προκλήσεις διαδέχονται η μία την άλλη.
Στη «σκιά» της απέλασης των Ρώσων διπλωματών και των καταγγελιών περί ρωσικού «δακτύλου» στο ζήτημα του Σκοπιανού, οι σχέσεις Ελλάδας-Μόσχας κινούνται μέσα σε ένα ιδιαίτερα «βαρύ» κλίμα, ενώ αναμένονται τα... αντίποινα.
Για «συνέπειες», εξάλλου, προειδοποίησε χθες η εκπρόσωπος του Σεργκέϊ Λαβρόφ, η οποία υποστήριξε ότι τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες.
Στη διάρκεια της ειδικής ενημέρωσης που πραγματοποίησε ειδικά για τους Έλληνες ανταποκριτές στη Μόσχα, η Μαρία Ζαχάροβα υποστήριξε ότι η εξέλιξη των τελευταίων ημερών με την πρωτοβουλία της Αθήνας ήρθε απρόσμενα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ανάμεσα στις δυο χώρες υπήρχε ως τώρα ένα υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης.
Παράλληλα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε την είδηση ότι ο κ. Λαβρόφ μίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Κοτζιά, χαρακτηρίζοντας χυδαία τα γραφόμενα περί απειλών και παρατηρήσεων.
«Είναι προσβλητικό να γράφονται τέτοια πράγματα για ένα διπλωμάτη του επιπέδου Λαβρόφ, που δεν θα επέτρεπε ποτέ στον εαυτό του να χρησιμοποιήσει απειλητικούς τόνους», σημείωσε η ίδια.
«Δυστυχώς, φυσικά, μιλάμε για πολιτική. Τέτοια πράγματα δεν μένουν χωρίς συνέπειες. Δεν εξαφανίζονται δίχως να αφήσουν ένα ίχνος. Βέβαια, δυστυχώς, όλα αυτά ρίχνουν σκιά στις διμερείς σχέσεις, χωρίς να εισάγουν κανένα εποικοδομητικό στοιχείο», επεσήμανε.
Οι δηλώσεις της Ζαχάροβα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ, το οποίο με ανακοίνωσή του κάλεσε τη Ρωσία να δείξει σεβασμό!
Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, οι δηλώσεις Ζαχάροβα αποτελούν «δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική».
Αναφορικά με το θέμα της απέλασης, σημειώνεται ότι «τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους.
Η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες».
Στέλνοντας μήνυμα προς τη Μόσχα, από το ΥΠΕΞ συμπληρώνουν πως «η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις».
Τέλος, η ελληνική διπλωματία αρνείται για ακόμα φορά πως δέχθηκε πιέσεις από τις ΗΠΑ για το θέμα, υποστηρίζοντας πως «ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».