Ανεβάζουν τώρα το «έργο» επιστροφή στην κοινωνία
Το έργο «επιστροφή στην κοινωνία» μέσω προεκλογικών παροχών που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου σχεδιάζουν να «ανεβάσουν» στο Μαξίμου.
Την ίδια ώρα ετοιμάζουν φιέστες σε Καστελόριζο και Πνύκα για τον εορτασμό της εξόδου από τα μνημόνια στα τέλη Αυγούστου.
Τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα εξέτασε χθες το Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
Στη συνεδρίαση αποτυπώθηκαν τα θετικά στοιχεία που καταγράφει η ελληνική οικονομία αλλά και ο χώρος που ανοίγεται μετά τις αποφάσεις του Eurogroup με στόχο τις παρεμβάσεις υπέρ κοινωνικών ομάδων. Οι όποιες παρεμβάσεις θα γίνουν με δεδομένη την υπέρβαση των περίπου 750 εκατ. που καταγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο.
Ο τρόπος των παρεμβάσεων αυτών θα καθοριστεί σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο το οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να καθοριστούν αυτές οι παρεμβάσεις, τις οποίες αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός αρχές Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για φοροελαφρύνσεις υπέρ του κοινωνικού συνόλου, σύμφωνα με τις κομματικές πηγές.
Ήδη από τις 21 Αυγούστου και μετά -σημείωναν οι ίδιες πηγές- όποτε η χώρα βγαίνει και τυπικά από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και μέχρι τις εκλογές το φθινόπωρο του 2019, κυβέρνηση και κόμμα, αναμένεται να προωθήσουν πολιτικές με προοδευτικό πρόσημο χτίζοντας έτσι την επόμενη μέρα της χώρας εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν νέο αφήγημα με τίτλο «προεκλογικές παροχές».
Ένας από τους συγγραφείς του είναι, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος εντός του Ιουλίου θα παραδώσει στον πρωθυπουργό μελέτη για το που θα στοχεύουν οι φοροελαφρύνσεις, που θα γίνουν το 2019, συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα σε κάθε ευκαιρία κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει δυνατότητα αποφυγής των μειώσεων των συντάξεων.
Όλα αυτά μετά το Eurogroup, όπου η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για τη «σφαγή» σε συντάξεις και αφορολόγητο.
Το ερώτημα είναι, πού βασίζεται αυτό το αφήγημα;
Όμως, εδώ και αρκετούς μήνες κυβερνητικοί παράγοντες εμπαίζουν τους συνταξιούχους, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές θα αντισταθμιστούν με ισόποσα αντίμετρα. Υποστήριζαν ότι σε κάθε ευρώ που χάνεται, θα δίνεται ένα ευρώ, ως αντιστάθμισμα.
Κάτι που βεβαίως διαψεύδεται από στοιχεία που κατέθεσε η ίδια η κυβέρνηση στο νόμο «Διατάξεις για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων-Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022»,.
Συγκεκριμένα, οι περικοπές στις συντάξεις θα ανέλθουν μόνο για το 2019 στα 3,020 δισ. ευρώ. Αν μάλιστα προστεθούν και τα 853 εκατ. ευρώ από την περικοπή-κατάργηση του ΕΚΑΣ για το ίδιο έτος, οι άμεσες περικοπές στις συντάξεις θα ανέλθουν στα 3,9 δισ. ευρώ.
Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί και επαναλάμβανε σε διάφορους τόνους ότι για το ίδιο έτος (2019) θα φέρει και «ισόποσα αντίμετρα», προκύπτει ότι αυτά ανέρχονται μόλις σε 1,190 δισ. ευρώ!