Βολές Μητσοτάκη κατά της κυβέρνησης, για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη
Για παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο έργο της Δικαιοσύνης έκανε λόγο σήμερα, Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχε με τη Συντονιστική Επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων στα γραφεία της ΝΔ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση από την Πειραιώς, στη συνάντηση συμμετείχαν και οι τομεάρχες του Δικαιοσύνης του κόμματος, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας εξέθεσαν στον κ. Μητσοτάκη σειρά θεσμικών ζητημάτων και θεμάτων που αφορούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Επιπλέον, ανέπτυξαν τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δικηγορικός κλάδος.
Ανέδειξαν ιδιαίτερα το πρόβλημα της υπερβολικής επιβάρυνσης της δραστηριότητάς τους με φόρους και εισφορές και την ανάγκη εξαίρεσης των νομικών υπηρεσιών από τον ΦΠΑ ή μείωσης του σχετικού συντελεστή, καθώς και επέκτασης του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ. Εξέφρασαν, τέλος, την αντίθεσή τους στα σχέδια τριχοτόμησης του Πρωτοδικείου Αθηνών καθώς και στην υποχρεωτική διαμεσολάβηση.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη θωράκισης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ της ανάγκης μείωσης των φόρων και των εισφορών που επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις και ειδικά τους αυτοαπασχολούμενους, υπενθύμισε τη δέσμευση του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και επιβαρύνσεων, και δεσμεύθηκε να παρουσιάσει σύντομα το αναλυτικό πρόγραμμα της ΝΔ για ένα διαφορετικό ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως «έχουμε επισημάνει τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη αυτά τα τελευταία τριάμισι χρόνια από τη σημερινή κυβέρνηση, έχουμε στηλιτεύσει αυτές τις πρακτικές και θέλω να είστε απολύτως σίγουροι ότι είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, εργαλειοποίησής της, στο πλαίσιο οποιωνδήποτε μικροπολιτικών σχεδιασμών». «Εγγυώμαι προσωπικά ότι με την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η Δικαιοσύνη θα αποκτήσει και πάλι τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της, η οποία είναι και στον πυρήνα του Κράτους Δικαίου έτσι όπως -πιστεύω- η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών το αντιλαμβάνεται», συνέχισε.
Επεσήμανε, δε, πως «η εικόνα οποιουδήποτε ανώτατου δικαστικού να διορίζεται την επόμενη ημέρα της αφυπηρέτησης του -ή της- σε μια αμιγώς πολιτική θέση δεν τιμά κατ’ αρχάς την ίδια την Δικαιοσύνη και σίγουρα δεν προάγει την διάκριση των εξουσιών με τρόπο που δεν θα επιδέχεται οποιασδήποτε αμφισβήτησης. Άρα, επί της αρχής, το να υπάρχει μια περίοδος –ενδεχομένως και συνταγματικά κατοχυρωμένη- στην οποία δεν θα επιτρέπεται σε κάποιον ανώτατο δικαστικό να αναλαμβάνει άλλη θέση, είναι κάτι το οποίο μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους».
Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, υπογράμμισε πως «όλοι οι Έλληνες πλήττονται από τη φορολογική και ασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης. Κατεξοχήν όμως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι δικηγόροι». Επανέλαβε τη δέσμευση της ΝΔ για μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. «Προφανώς θα μειώσουμε τη φορολογία στην ακίνητη περιουσία που είναι κάτι το οποίο απασχολεί όλους τους Έλληνες. Και θα ξαναδούμε τον σχεδιασμό της φορολογικής κλίμακος με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος όταν μας το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες», πρόσθεσε.
Για το ζήτημα των εισφορών, προανήγγειλε πως θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη τις σκέψεις της ΝΔ για ένα διαφορετικό ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων, με τις μεγάλες επαγγελματικές ομάδες αρωγούς.
Αναφορικά με τον ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες, επεσήμανε ότι «θέλουμε να έχουμε δύο συντελεστές ΦΠΑ 11% και 22%. Αλλά πρέπει να έχουμε πάντα μία εικόνα του δημοσιονομικού αποτυπώματος οποιασδήποτε παρέμβασης».
Για τα ζητήματα της διαμεσολάβησης, σημείωσε πως «όλοι είμαστε επί της αρχής υπέρ των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών. Όχι, όμως, με τρόπο που να είναι αντισυνταγματικός».
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Πρωτοδικείου, δήλωσε αντίθετος «σε αποσπασματικές και γρήγορες παρεμβάσεις που έχουν γίνει χωρίς σχεδιασμό και χωρίς συνεννόηση με τους καθ’ ύλην αρμόδιους».