Προσλήψεις στο Δημόσιο: Ο Αλέξης λογαριάζει χωρίς τον «ξενοδόχο»
Μιλώντας στο Μουσείο Μπενάκη για τους επόμενους στρατηγικούς στόχους της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο πρωθυπουργός «έταξε» προσλήψεις στο δημόσιο, λέγοντας πως θα γίνουν ηλεκτρονικά, μέσω ΑΣΕΠ, για να ανακοπεί η φυγή των επιστημόνων.
Αναφερόμενος στις προσλήψεις και το σχέδιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο κ. Τσίπρας είπε ότι «δημιουργείται μηχανισμός αποτύπωσης των αναγκών» και ότι οι προσλήψεις δεν θα γίνονται αυθαίρετα και απρογραμμάτιστα.
Σίγουρα, όμως δεν ξέρουμε τι λέει ο... ξενοδόχος για το σχέδιο, δηλαδή οι δανειστές.
Οι φερόμενες προσλήψεις θα γίνουν πριν τη λήξη του τρίτου μνημονίου, φυσικά, και την ώρα που οι δανειστές όχι μόνο δεν επιτρέπουν νέες προσλήψεις, αλλά ζητούν μείωση του δημοσίου τομέα.
Με βάση τα οριζόμενα της τρίτης αξιολόγησης, πρέπει να προχωρήσουν οι αλλαγές στον δημόσιο τομέα, οπωσδήποτε. Αν και αυτή η κυβένρηση απέφυγε να ακουμπήσει την καυτή πατάτα αυτή, τώρα θα πρέπει να το κάνει.
Μπορεί ως τώρα οι απολύσεις να αποφεύχθηκαν, αλλά εφαρμόστηκε ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε 8 ή 10 αποχωρήσεις, που σημαίνει οτι η εργασία έγινε πιο δυσχερής, όπως και η λειτουργικότητα, ενώ δεν μπήκε νέο... αίμα στο σύστημα.
Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το αργότερο από τα τέλη του περασμένου Ιουνίου και ως τώρα ακόμα εκρεμμεί.
Έτσι, το υπουργείο αναμένεται να συνδέσει άμεσα πλέον την αξιολόγηση με την κινητικότητα και τις προαγωγές στο Δημόσιο και η διάταξη αυτή, υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να περάσει πριν τη φετινή ΔΕΘ.
Τι γίνεται με τους συμβασιούχους
Εδώ υπάρχει μεγάλο ζήτημα. Τον περασμένο Μάιο- και μετά την απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ- ο πρωθυπουργός είχε τάξει λύση για τους συμβασιούχους που καλύπτουν πάγιες- διαρκείς ανάγκες με βάση την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ωστόσο, οι 20.000-25.000 συμβασιούχοι, που καλύπτουν πάγιες ανάγκες κι έχουν υπερβεί τη δυνατότητα ανανέωσης άνω της διετίας, αποτελούν πρόβλημα. Και τούτο διότι υπάρχει η απαίτηση του ΔΝΤ να μπει «φρένο» στον αριθμό των συμβασιούχων πολύ πιο κάτω από τα επίπεδα των 85.000, όπου φτάνει σήμερα.
Από το ζήτημα δεν λείπουν και τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα. Ο Πάνος Σκουρλέτης, ως υπουργός Εσωτερικών ζητεί πολιτική λύση για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, ενώ η Όλγα Γεροβασίλη συστήνει στον κ. Τσίπρα να περιμένουν τις δικαστικές αποφάσεις υπέρ των συμβασιούχων, οι οποίες θα επιτρέπουν τον όρο «αορίστου χρόνου».
Τι ζητεί το ΔΝΤ
– μεγάλη μείωση του πλήθους των συμβασιούχων του Δημοσίου πολύ κάτω από τα επίπεδα των 86.000 εργαζομένων που καταγράφονται σήμερα στα στατιστικά δεδομένα του υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
– Την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων για τους δημοσίους υπαλλήλους (π.χ., αξιολόγηση, κινητικότητα, επιλογή προϊσταμένων).