Νέοι πανηγυρισμοί Τσίπρα για το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια
Προτάσσοντας τη σημασία που έχει συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να προβάλει το ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην περιοχή των Βαλκανίων, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της τετραμερούς Συνόδου Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανία.
Ξεκινώντας τις δηλώσεις του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως « 1χρόνο μετά την ανάληψη της πρωτοβουλίας για μια τριμερή διάσκεψη στη Θεσσαλονίκη και την διεύρυνση που ακολούθησε, η 4η τετραμερής συνάντηση Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας, είναι πια ένας θεσμός για τα Βαλκάνια και την ΕΕ. Τον τελευταίο χρόνο φάνηκε η σταθερή προσήλωση των χωρών μας προς την πρόοδο και την ευημερία: Η υπογραφή της συμφωνίας Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ, η Βουλγαρική Προεδρία, η Σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Σερβίας-Μαυροβουνίου & ΠΓΔΜ-Αλβανίας».
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός έκανε έναν απολογισμό των τελευταίων χρόνων στην περιοχή των Βαλκανίων, αναφέροντας ότι «το 2014 η σύνοδος δεν κατάφερε να επανεκκινήσει την ατζέντα της Θεσσαλονίκης και τότε ο επίτροπος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ "πάγωσε" την ενταξιακή προοπτική των χωρών για τα επόμενα πέντε χρόνια».
«Τότε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τόνισε πως πρέπει να κρατηθεί ζεστή η προοπτική», σημείωσε.
Τονίζοντας τη συμφωνία που υπέγραψε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι «σε αυτόν τον χρόνο είχαμε την Συμφωνία των Πρεσπών, που θέτει τις βάσεις για την επίλυση ενός εξαιρετικά σημαντικού ζητήματος και δίνει νέα προοπτική για όλη την περιοχή».
Σημείωσε ότι σήμερα κλείνει ένας κύκλος προόδου και ανοίγει ένας άλλος, νέος κύκλος, ακόμα πιο ελπιδοφόρος.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην ενταξιακή πορεία όλων των Δυτικών Βαλκανίων αλλά ειδικότερα της Σερβίας, η οποία έχει προχωρήσει με σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση ενώ διαδραματίζει ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής».
Συνέχισε, λέγοντας ότι «στηρίζουμε την ένταξη της Βουλγαρίας και Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν καθώς οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει τα σχετικά κριτήρια, όπως τονίζεται και στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2012».
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα πως κατά τη συζήτηση με τους τρεις ηγέτες «συζητήσαμε επίσης για την Σύνοδο 16+1 που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Σόφια και τη Σύνοδο της Διαδικασίας του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή – για πρώτη φορά – της Ελλάδας».
Σχολιάζοντας τη συμμετοχή των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών στη σημερινή Σύνοδο, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «συζητήσαμε για τα έργα που θα προχωρήσουν την επόμενη περίοδο, όπως οι σιδηροδρομικές διασυνδέσεις Θεσσαλονίκης-Ρούσε & Θεσσαλονίκης-Σκοπίων-Βελιγραδίου, ο αγωγός IGB & ο Κάθετος Διάδρομος».
Οι ηγέτες συζήτησαν και για την Αυστριακή Προεδρία και την μετέπειτα, Ρουμανική Προεδρία της ΕΕ και τις προτεραιότητές τους.
Τα Βαλκάνια, είπε ο πρωθυπουργός πρέπει να μετατραπούν σε περιοχή χωρίς εθνικισμούς αλλά με συνανάπτυξη και συνεργασία.
Δηλώσεις Βούτσιτς
Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεκσάνταρ Βούτσιτς δήλωσε πως η σημερινή Σύνοδος είναι πολύ σημαντική για τη χώρα του, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντική για τη Σερβία η στήριξη που έχει για τον ευρωπαϊκό δρόμο της.
Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει οικονομικό όφελος όλων των χωρών η διασύνδεση μέσω των έργων υποδομών.