Κυβερνητικός τραγέλαφος στη «σκιά» του Σκοπιανού
Τραγελαφικές πολιτικές εξελίξεις σημειώνονται στη «σκιά» της συμφωνίας των Πρεσπών. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι επιχειρούν με επικοινωνιακούς ελιγμούς να πετύχουν τις προσωπικές τους επιδιώξεις, τη στιγμή που η δημοσκοπική εικόνα τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των ΑΝΕΛ έχει «καταρρεύσει», ενώ έχει ήδη σημάνει εκλογικός «συναγερμός».
Την επομένη του... τελεσίγραφου του Πάνου Καμμένου «ή εκλογές ή δημοψήφισμα», ώστε η συμφωνία να φέρει την έγκριση του ελληνικού λαού, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κορυφώνει τα επικοινωνιακά πολιτικά «παιχνίδια», επισημαίνοντας πως «τα Σκόπια θα έχουν πρόσκληση για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, αφού θα έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους».
Κινούμενος δε στα «βήματα» του κ. Μαυραγάνη, ο οποίος δήλωσε ότι η υπογραφή του πρωθυπουργού και του υπουργού εξωτερικών είναι «ανίσχυρη», ο κ. Καμμένος είπε η συμφωνία των Πρεσπών δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα.
Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση εμφανίζει εικόνα... «Βαβέλ» και μάλιστα ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου, όπου αναμένεται να απελευθερωθεί η ενταξιακή διαδικασία της ΠΓΔΜ στη βορειοατλαντική συμμαχία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός παρουσιάζει μία κυβέρνηση σε παράκρουση, δεδομένου ότι οι κκ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θα προσέλθουν στη Σύνοδο με διαφορετικές «γραμμές». Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έτοιμοι να βάλουν «πλάτη» στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ενώ ο ΥΠΕΘΑ ασκεί «βέτο». Αυτό, ενώ από τη μία το Μέγαρο Μαξίμου ανοίγει «παράθυρο» σε έγκριση της συμφωνίας από την πλειοψηφία των 180 βουλευτών, όπως ζητούν οι ΑΝΕΛ, ενώ ο κ. Κοτζιάς δηλώνει κατηγορηματικά αρνητικός ως προς αυτό το ενδεχόμενο.
«Τα Σκόπια θα έχουν πρόσκληση για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, αφού θα έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους που καταγράφονται στο σχέδιο της συμφωνίας των Πρεσπών», δήλωσε ο κ. Καμμένος στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου για τη κύρωση συμφωνιών.
Απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΣΥ, Ανδρέα Λοβέρδο, που έκανε λόγο για ασάφειες και σύγχυση που καλλιεργούνται από την κυβέρνηση, ο ίδιος αντέτεινε ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα και ότι χωρίς τη συγκατάθεση της Ελλάδος, η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
«Είναι σαφέστατες οι δηλώσεις τόσο του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ όσο και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που επιβεβαιώνουν ότι, προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα και να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια, πρέπει να ολοκληρωθούν συγκεκριμένα βήματα από τη γείτονα χώρα. Εκλογές, δημοψήφισμα που να είναι θετικό, νέα Βουλή που θα εγκρίνει τις αλλαγές και κύρωση της συμφωνίας στη ΦΥΡΟΜ και στην Ελλάδα. Όταν όλα αυτά ολοκληρωθούν θα ισχύσει η πρόσκληση στο ΝΑΤΟ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καμένος και πρόσθεσε: «Για την συνεκδοχή νέων κρατών στο ΝΑΤΟ υπάρχει η αρχή της ομοφωνίας. Έστω και ένα κράτος να διαφωνεί δεν μπορεί να ενταχθεί. Δεν μας υποχρεώνει κανείς να αρνηθούμε και να θέσουμε θέμα για οποιονδήποτε συμμετέχοντα».
Επίσης, ο υπουργός τόνισε ότι «οι συζητήσεις για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ έχουν ξεκινήσει επί κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη το 1999», ωστόσο, όπως ο ίδιος είπε, «πέρασαν 19 χρόνια και δεν κατέληξαν πουθενά».
Κλείνοντας ο κ. Καμένος, απευθυνόμενος στον κ. Λοβέρδο, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εμάς η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Να δούμε όταν έρθει η συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή για να ψηφιστεί με 180, εσείς τι θα κάνετε».